Corona in Gouda: dit zijn de laatste ontwikkelingen

In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen te gaan. Op zondag 15 maart werd bekend dat onder andere scholen en horeca moeten sluiten. Op maandag 23 maart werd bekend dat alle maatregelen nog ten minste tot 1 juni gelden. Wij kunnen ons voorstellen dat je door de berichtgeving van afgelopen weken niet meer weet waar je moet kijken voor informatie. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje. 

Laatste update van dit artikel: 6 mei 20.00 uur. De laatste updates worden op de eerste pagina(‘s) vermeld. Bekijk ook het dossier ‘corona in Het Groene Hart‘ van het AD om meer nieuws over corona te lezen. Swipe naar links of gebruik de oranje pijltjes om alle informatie te lezen. 

Weer naar de kapper, het terras en meer: dit is binnenkort allemaal weer mogelijk.

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Gouwenaars. Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Niet alleen kapsalons gaan binnenkort open, volgende maand kunnen we – met anderhalve meter afstand – weer op het terras zitten. “Wij zijn erg blij dat we een punt hebben om naar uit te kijken”, zegt Joy Goudriaan van restaurant Casa Chow in Gouda.

Lees er hier meer over:

 • Terrassen binnenkort weer open in Gouda: ‘Een groot terras op de Markt zou ons enorm helpen’

  De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Gouwenaars. Het kabinet heeft de versoepeling van een...

Nieuwe coronamaatregelen

Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt tijdens de langverwachte persconferentie van 21 april. Gouwenaars moeten verder nog even geduld hebben: de overige coronamaatregelen worden met vier weken verlengd.

Lees er hier meer over:

 • Nieuwe coronamaatregelen: ‘Ik ben heel blij dat de kinderen weer naar school mogen’

  Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt tijdens de langverwachte persconferentie. Gouwenaars...

Gouda tegen eenzaamheid: vrijwilligers gezocht om de straat op te gaan en mensen te helpen

Door de coronamaatregelen zitten veel mensen thuis. Ze durven het huis niet uit of vallen in een risicogroep waardoor ze zo veel mogelijk binnen moeten blijven. De maatregelen zijn noodzakelijk, maar voor veel mensen betekent dit een verder sociaal isolement. Samen voor Goud probeert deze mensen te bereiken en zo veel mogelijk hulp te bieden.

Lees er hier meer over:

 • Gouda tegen eenzaamheid: vrijwilligers gezocht om de straat op te gaan en mensen te helpen

  Door de coronamaatregelen zitten veel mensen thuis. Ze durven het huis niet uit of vallen in een risicogroep waardoor ze...

  eenzaamheid corona

Kaart RIVM: 32 coronapatiënten uit Gouda opgenomen

Hoe het aantal besmettingen naar buiten wordt gebracht, is continu in ontwikkeling. Het RIVM publiceert vanaf 31-03-2020 niet meer het aantal geregistreerde besmettingen zoals voorheenmaar het enkel het aantal ziekenhuisopnames naar woongemeente per 100.000 inwoners. Het RIVM neemt hiervoor de meldingen aan de GGD Hollands Midden als basis.

Omdat een ziekenhuisopname soms een aantal dagen later aan de GGD gerapporteerd wordt, is er een vertraging. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnames per dag betreft daarom ziekenhuisopnames die zich over meerdere dagen hebben voorgedaan.

Onderstaande kaart laat de woonplaats van de patiënten zien. Op 16  april zijn er 32 Gouwenaars opgenomen in het ziekenhuis. Het Goudse ziekenhuis verwacht de komende tijd meer coronapatienten, maar zegt dat niet te voorspellen is hoeveel. Het GHZ kan op dit moment de toestroom van patiënten aan.

Lees hier meer over de cijfers en de kaart van het RIVM:

 • Deze nieuwe kaart laat zien hoeveel coronapatiënten uit Gouda er opgenomen zijn

  Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus? Op deze kaart zie je hoeveel coronapatiënten er...

  aantal corona gouda

Goudse Voedselbank gaat weer open

Op 16 maart 2020 besloot de Voedselbank tijdelijk te stoppen met voedselpakketten uit te delen in de loods aan het Stationsplein. Dit zorgde voor veel onrust, maar ook voor veel mooie initiatieven van Gouwenaars die graag wilden helpen. We hebben goed nieuws: op donderdag 16 april is de Voedselbank weer open. De Voedselbank gaat werken met tijdsloten op donderdag en vrijdag, om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in de loods aanwezig zijn. Dat doen ze zolang de coronamaatregelen van kracht zijn.

Lees hier meer over de cijfers en de kaart van het RIVM:

 • Goed nieuws: de Voedselbank in Gouda gaat weer open

  De coronamaatregelen hakken er flink in, bij ondernemers, de zorg, maar ook bij mensen die iets minder te besteden hebben....

  voedselbank gouda

Groene Hart  Ziekenhuis heeft voldoende capaciteit

Het Groene Hart Ziekenhuis heeft duidelijkheid gegeven over de huidige stand van zaken tijdens de raadsvergadering van woensdag 1 april.  Gemeenteraadsleden vergaderden afgelopen woensdag via videoverbindingen. Raadsleden, wethouders en de uitgenodigde sprekers zaten thuis. Voorzitter Theo Krins (ChristenUnie) zat als enige in de raadzaal in het Huis van de Stad.

Eén van de aanwezige sprekers was Lodewijk de Beukelaar, voorzitter Raad van Bestuur van het Groene Hart Ziekenhuis. Hij beantwoorde de raadsvragen over de huidige situatie van het ziekenhuis. “Er zijn op dit moment twaalf IC-bedden beschikbaar voor COVID-19 patiënten”, liet hij aan de raadsleden weten. “Er is een opschalingsplan om uit te breiden wanneer dit nodig is.” Ook liet Lodewijk de Beukelaar weten dat er geen personeelstekort is en er voldoende ademhalingsapparatuur en beschermingsmiddelen. “We hebben 93 COVID-19 opnames gehad. Een groot deel hoefde niet naar de IC. Inmiddels zijn er al 45 patiënten genezen. Helaas zijn er ook tien overlijdens te betreuren. Dat zijn niet alleen mensen uit de regio, maar ook uit Brabant.”

Bekijk hier de actuele informatie en veel gestelde vragen op de website van het Groene Hart Ziekenhuis >>>

Coronamaatregelen verlengd tot 28 april

Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met zijn allen nog wat langer wegblijven van onze favoriete stekkies in Gouda. “De afgelopen weken hebben we alvast kunnen wennen aan de nieuwe situatie en tot en met 28 april zal dit onze nieuwe werkelijkheid zijn”, zegt burgemeester Pieter Verhoeve.

Lees hier meer:

 • Coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april: ‘Dat is geen leuk nieuws, maar helaas noodzakelijk’

  Dit zag je al van ver aankomen: de coronamaatregelen worden verlengd tot en met 28 april. We moeten dus met...

Aantal coronapatiënten in het Gouda gestegen naar 43

Update: deze kaart wordt niet meer geüpdatet. Zie voor actuele informatie de kaart op de eerste pagina.

Het aantal besmettingen met het COVID-19 virus is in Gouda op 30 maart gestegen naar 43 personen. Dit blijkt uit cijfers die het RIVM bekend heeft gemaakt.

GHZ start met online Corona Screener

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) en de Huisartsenpost Midden-Holland (HAP) zetten vanaf deze week de Corona Screener in. De Corona Screener is ontwikkeld in samenwerking met Philips en is bedoeld voor inwoners van Midden-Holland met klachten die mogelijk door het coronavirus (COVID-19) worden veroorzaakt. Hiermee kan in veel gevallen bij mensen met klachten de ongerustheid weggenomen worden en zal het aantal telefoontjes bij de huisartsenpraktijken in de regio en de HAP Midden-Holland verminderen.

Lees hier meer over de screener >>>

Extra maatregelen bij winkels in Gouda

© Raymond Aarsman

Vanwege de verscherpte maatregelen, ondernemen winkels in Gouda extra  acties om drukte te voorkomen. Zo is de ingang van de Albert Heijn op de Markt afgezet met linten, zodat Gouwenaars in de rij moeten staan om naar binnen te kunnen (wel met anderhalve meter afstand). Buiten staat een medewerker te controleren hoeveel mensen de supermarkt binnen gaan. Winkelwagen of mandje is verplicht.

 • Dit zijn de aangepaste openingstijden van supermarkten in Gouda tijdens coronacrisis

  Het kabinet roept iedereen op om alleen boodschappen te doen tijdens de coronacrisis en om anderhalf meter afstand te houden....

Alle evenementen afgelast tot 1 juni

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt 1 juni 2020. Dit betekent dat veel grote evenementen afgelast worden. Lees hier meer over de maatregelen:

Deze maatregelen worden er genomen tegen het coronavirus is Gouda

Om het coronavirus tegen te gaan worden er steeds meer maatregelen genomen. De de landelijke maatregelen hebben we in dit artikel hieronder ook de maatregelen van gemeente Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis opgesomd:

 • Deze maatregelen worden er genomen tegen het coronavirus is Gouda

  Gouda gaat steeds meer op slot. In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn scholen, horeca,...

5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Gouda

Het coronavirus verspreid zich snel in ons land. Dat betekent dat er flink wat maatregelen genomen zijn. We snappen dat je mogelijk veel vragen hebt over het coronavirus in Gouda: we proberen er hier een aantal te beantwoorden:

 • 5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Gouda

  Het coronavirus verspreid zich snel in ons land. Dat betekent dat er flink wat maatregelen genomen zijn. We snappen dat...

Deze initiatieven zijn er gestart door Gouwenaars

De coronacrisis haalt slechtste, maar gelukkig ook vooral het beste bij mensen naar boven. Er worden veel initiatieven gestart vanuit Gouwenaars om andere Gouwenaars te helpen. Hulp nodig bij boodschappen? Op zoek naar een oppas? Of wil je gewoon gezellig een praatje houden omdat je alleen binnen zit? De gemeente heeft alle initiatieven in kaart gebracht:

© Sociaal team Gouda

 • Wat fantastisch dit! ‘Heel Gouda belt’ helpt ouderen door coronatijd heen

  Gouwenaars laten zich van hun beste kant zien tijdens de ingrijpende maatregelen rondom het coronavirus. Jongerenbeweging Samen voor Goud is...

 • Mooi! Gouwenaars bieden hulp aan met #coronahulp

Steeds meer winkels sluiten de deuren

Winkels mogen volgens de officiële richtlijnen nog openblijven, maar toch besluiten steeds meer zaken in Gouda om de deuren te sluiten. Onder meer H&M, WE, Costes, The Sting, vanHaren, Douglas, Anna van Toor en C&A hebben besloten dicht te gaan. De winkels sluiten in ieder geval tot 6 april 2020. Door het sluiten komen de werknemers thuis te zitten.

Wel moeten winkeliers niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Klanten moeten op 1,5 meter van elkaar kunnen staan en lopen. Zo niet, dan kunnen de winkels of een boete krijgen oplopend tot 4000 euro of zelfs gesloten worden. Dat betekent dat klanten voortaan vaker buiten moeten wachten voor ze naar binnen mogen.

 • Ook steeds meer winkels in Gouda sluiten de deuren vanwege corona

  Horecazaken en sportclubs zijn sinds zondag 15 maart om 18.00 uur dicht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen....

  koopavond gouda

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Geen mondkapje en tot diep in de nacht dansen: dit mag binnenkort weer in Gouda”

Geen mondkapje en tot diep in de nacht dansen: dit mag binnenkort weer in Gouda

Ga naar “Weer naar de kroeg en de bioscoop in Gouda: deze versoepelingen gaan vanaf 26 januari in”

Weer naar de kroeg en de bioscoop in Gouda: deze versoepelingen gaan vanaf 26 januari in

Ga naar “Geen afspraak meer nodig voor boosterprik in Gouda”

Geen afspraak meer nodig voor boosterprik in Gouda

boosterprik gouda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022