Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Gouda: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Eva van Dantzig 29 mei 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in de omgeving van Gouda kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800-1202 en is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak maken bij GGD Hollands Midden. De coronatest drive-in vond je aan de Gebrandyweg (achter de GGD), maar is nu verhuisd. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

©André van Dantzig

Hoe werkt zo’n coronatest?

Op de drie testlocatie kun je met de auto of lopend door de teststraat. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen. De GGD Hollands Midden streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD Hollands Midden voor meer informatie.


Lees ook:

Tiendeweg wordt horecapromenade: terrassenplan goedgekeurd

De horeca aan de Markt mogen de terrassen uitbreiden op het plein, maar hoe zit het eigenlijk wannee...
kaasmarkt gouda

Versoepeling coronamaatregelen: komt er dit jaar nog een kaasmarkt?

Wij zijn fan van de Goudse kaasmarkt. Het brengt niet alleen een hoop gezelligheid met zich mee, maa...

Foto’s: zo bereidt de Goudse horeca zich voor op 1 juni

Het is bijna zo ver, de terrassen en restaurant mogen - met gepaste afstand - op 1 juni weer open. A...

Meer over

Corona Nieuws

adv.