Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Burgemeester Gouda bezorgd om stijging coronabesmettingen: ‘Je leeft hier niet in je uppie, neem verantwoordelijkheid’

Door Kirsten Spooren 13 augustus 2020

We zijn allemaal klaar met het coronavirus en we willen het liefst dat alles weer naar ‘normaal’ wordt. Helaas denkt het coronavirus hier anders over en zien we het aantal besmettingen in Gouda stijgen. Burgemeester Pieter Verhoeve spreekt zijn zorgen hierover uit tijdens een persmoment. “We zijn van ‘slechts’ 16 besmettingen in juli naar nu al 99 besmettingen in de maand augustus gegaan”, zegt Pieter Verhoeve. Reden voor hem om de alarmbellen te luiden. “Neem je verantwoordelijkheid en blijf thuis bij klachten. Dat betekent ook niet even snel naar de supermarkt.”

Volgens de burgemeester lopen de meeste Gouwenaars het virus op in huiselijke kring. “De meeste clusterbesmettingen vinden plaats bij families. Mensen vieren weer hun verjaardag, gaan naar bruiloften of zijn lekker met zijn allen aan het barbecueën”, vertelt Pieter Verhoeve. “Deze besmettingen vinden vooral plaats in hechte familiare gemeenschappen, dit zijn dé besmettingshaarden en daardoor krijg je een snelle toename.”

“De meeste besmettingen vinden plaats binnen de Marokkaanse gemeenschap in Gouda. We zijn al in gesprek met deze gemeenschappen”, vult Pieter aan. “Ze erkennen de situatie en willen ermee aan de slag om besmettingen te voorkomen. Ook zij zijn geschrokken van de toename.”

Zorgelijk

Ook valt het op dat de besmettingen anders zijn dan tijdens de coronapiek van afgelopen voorjaar. “Toen vonden de clusters vooral plaats in verzorgingstehuizen en trof het onze ouderen. We zien nu dat de meeste besmette Gouwenaars jonger zijn.” Uit cijfers van GGD Hollands Midden blijkt dat vooral veel mensen tussen de 20 en 24 jaar besmet raken met het virus.

Burgemeester Pieter Verhoeve wilt dat Gouwenaars hun verantwoording nemen tegenover elkaar. “Houd je aan de anderhalve meter afstand, laat je testen bij klachten en houd je aan de isolatie. We zien dat mensen met klachten toch naar buiten gaan en dat vind ik zorgelijk. Als je met klachten toch naar buiten blijft gaan of bij een positieve test even snel boodschappen haalt, is het voor ons dweilen met de kraan open.”

Mondkapjes

De burgemeester sprak zich ook uit over eventuele toekomstige maatregelen. “Het Stadstoezicht houdt extra controles en donderdag krijgen Gouwenaars een kaart in de brievenbus met daarop nog een keer de regels en een boodschap van mij”, vertelt Pieter Verhoeve. “We laten ons dagelijks bijpraten over de cijfers en ondernemen meer maatregelen wanneer dit nodig is. Dit willen we natuurlijk liever niet, maar als het nodig blijkt te zijn dat we mondkapjes moeten gaan dragen, dan moet dit. Nu gebeuren de meeste besmetting nog binnenshuis, achter gesloten deuren. Daarom hebben verplichte mondkapjes op openbare plekken nu geen zin.”

Om de ernst van de situatie duidelijk te maken, wil de burgemeester nogmaals benadrukken dat alle Gouwenaars hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Je bent hier niet in je uppie”, zegt hij. “We leven in een dichtbevolkte stad en niet op de noordpool. Houd rekening met elkaar.”

(Tekst gaat verder onder de video)

Zorgelijk. Het aantal Coronabesmettingen in de gemeente Gouda stijgt snel. Vooral in de privésfeer besmetten burgers elkaar. Als je thuis bent of op een feestje; hou je ook dan aan de regels. Bij klachten? Testen! Maak daarvoor een afspraak via 0800-1202. Dit kan doorgaans binnen 24 uur in Gouda. #beschermelkaar

Posted by Pieter Verhoeve on Wednesday, 12 August 2020

In kaart

Wanneer we naar de landelijke kaart kijken van het RIVM, zien we dat Gouda een donkere rode stip is in de regio. De kaart toont het aantal besmettingen van de afgelopen twee weken (29 juli tot en met 11 augustus) per 100.000 inwoners.


Lees ook...

GGD Hollands Midden: ‘We vragen alle Gouwenaars om extra alert te zijn’

Het aantal besmetting loopt op in Gouda. GGD Hollands Midden vraagt inwoners van Gouda extra alert t...

[VIDEO] Achter de schermen: wij namen een kijkje bij de coronatest drive-in van Gouda

Bij (milde) coronaklachten mag iedereen zich gratis laten testen op COVID-19. Dit gebeurt op een spe...

adv.