Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aantal besmettingen geelzucht loopt op: ook Goudse middelbare scholier besmet

Door Eva van Dantzig 23 januari 2020

Het aantal besmettingen met het zeer besmettelijke hepatitis A-virus (geelzucht) loopt op. Na vijf eerdere besmettingen zijn nu ook twee peuters (op twee verschillende peuterspeelzalen) in Schoonhoven en een tiener uit Gouda zijn besmet met het virus, zo meldt de GGD Hollands Midden.

Eerder ging de gezondheidsdienst uit van vijf besmettingen: drie leerlingen van een basisschool, één leerkracht en twee middelbare scholieren, allemaal uit Schoonhoven. Maar vandaag – donderdag 23 januari – werd bekend dat er nog twee peuters uit Schoonhoven én een middelbare scholier uit Gouda besmet zijn.

Geen uitbraak

Het gaat niet om een nieuwe hepatitis A-uitbraak, zegt de GGD. “De besmettingen zijn afkomstig van dezelfde bron’’, zegt een woordvoerder. “In alle gevallen geldt dat er een relatie te leggen is met de eerste hepatitis A-besmetting.’’

Maatregelen

De GGD Hollands Midden heeft direct maatregelen genomen en de leidsters van de peuterspeelzaal preventief gevaccineerd tegen hepatitis A en hygiëneadvies gegeven. De medewerkers en de kinderen van de andere peuteropvang die kans op besmetting lopen, worden vrijdag 24 januari door de GGD Hollands Midden gevaccineerd.

Alle ouders van de peuters en ook de ouders van de middelbare scholier zijn hierover door de GGD Hollands Midden geïnformeerd. De GGD Hollands Midden vaccineert alleen personen die mogelijk een risico hebben gelopen. Kinderen van ouders die geen brief hierover hebben ontvangen, lopen geen kans besmet te zijn door een van de zieke kinderen. Op de middelbare school letten leerlingen ook beter op hun hygiëne en is de kans op verspreiding daarom kleiner dan op een basisschool met hele jonge kinderen.

Kijk voor meer informatie en veel voorkomende vragen en antwoorden op de website van de GGD Hollands Midden.

Lees ook:

Werkzaamheden stationsgebied: hier mag je binnenkort je fiets niet meer neerzetten

Dat het station én het stationsgebied grondig wordt aangepakt weet iedereen inmiddels. Maar wat je m...
fietsen station gouda

Deze 7 ergernissen herken jij als je een Gouwenaar bent

Lekker klagen, we houden er van. Het liefst klagen we over het weer, maar in onze stad bestaan ook e...

Leraren staken: deze Goudse scholen gaan donderdag 30 én vrijdag 31 januari dicht

Waarschijnlijk zijn je kinderen nét weer gewend aan het schoolritme na de kerstvakantie, maar de eer...

adv.