Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aangescherpte maatregelen komen hard aan in Gouda: ‘Het is een flinke tegenvaller’

Door Eva van Dantzig 18 september 2020

Gouda staat er niet goed voor in de bestrijding van het coronavirus. In onze stad geldt het risiconiveau ‘zorgelijk’. “De aangescherpte maatregelen zijn een flinke tegenvaller en komen zeker hard aan bij onze horecaondernemers die hierdoor worden geraakt”, zegt burgemeester Pieter Verhoeve.

“Medio augustus liepen de besmettingen in onze stad snel op. Met elkaar hebben wij hard gewerkt om het aantal besmettingen weer terug te dringen. Ik ben trots op alle Gouwenaars dat dit is gelukt. Elke besmetting is er nog één teveel, maar het aantal besmettingen was gelukkig weer gedaald naar een redelijk stabiel niveau. In Gouda lopen de cijfers deze week helaas wel weer sneller op. Ook voor ons geldt dat voorzichtigheid is en blijft geboden. Ik roep iedereen op scherp te blijven, met respect en aandacht voor elkaar. Alleen samen krijgen wij het virus onder controle.”

Bezorgde woorden in de persconferentie

Eerder was al uitgelekt dat één van de maatregelen de sluitingstijd van de horeca is. Om 00.00 uur gaat de muziek uit en mag er niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moet iedereen echt weg zijn. In de persconferentie gaf een bezorgde premier Mark Rutte aan dat het noodzaak is om nu nog bij te sturen, voordat verdere maatregelen nodig zijn. Zulke maatregelen zouden winkels en horeca nog meer treffen. Ook gaf hij aan dat er weer druk op de zorg ontstaat. Daarom is het enorm belangrijk om de basisregels rondom corona te volgen.

Een andere regel is dat er maximaal 50 personen bij elkaar mogen komen, dat was eerst nog 100. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Er zijn een paar uitzonderingen: scholen, uitvaarten, demonstraties en religieuze bijeenkomsten.

Een ander genoemde verandering in de regels is dat snotterige kinderen tot 12 jaar wel naar school mogen. Zij hoeven niet getest te worden bij milde klachten.

Horeca Gouda

Lizette Oudijk van Cafeetje Heeeurlijk: “Wat er nu gebeurt is opnieuw een klap voor ons. Ik snap dat we al die regels moeten volgen, maar hoe moeten we nu ons geld verdienen? Ondertussen blijven we natuurlijk vrolijk de mensen ontvangen, maar het levert wel weer stress op.”

Corona in Gouda

In onderstaande grafiek kan je het aantal geregistreerde besmettingen in Gouda vanaf het begin tot nu zien.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Extra uitleg bij de grafiek:

  • De blauwe lijn geeft aan hoeveel geregistreerde coronabesmettingen er in totaal in Gouda zijn (geweest) vanaf het begin tot nu toe. Dit is een optelsom. Aan de curve van de lijn is te zien hoe snel of langzaam het aantal besmettingen in een periode toeneemt.
  • De groene lijn geeft aan hoeveel Gouwenaars er in totaal met coronaklachten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Omdat niet geregistreerd wordt wanneer mensen genezen zijn, zegt deze lijn niets over hoeveel er momenteel in het ziekenhuis liggen.
  • De rode lijn is een optelsom van alle Gouwenaars die aan corona overleden zijn.

Lees ook:

Nieuwe coronacijfers: zoveel besmettingen zijn afgelopen week in Gouda vastgesteld

Het landelijke aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt op met 8.265 besmettingen, waarvan 28 ...

MAG DAT: lopend of fietsend door de coronatest drive-in?

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Zo ook in Gou...

Coronatest drive-in Gouda verhuist naar parkeergarage Go-Stores

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Zo ook in Gou...

Meer over

Corona Nieuws

adv.