5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Gouda

Het coronavirus verspreid zich snel in ons land. Dat betekent dat er flink wat maatregelen genomen zijn. We snappen dat je mogelijk veel vragen hebt over het coronavirus in Gouda: we proberen er hier een aantal te beantwoorden.

Wat is er bekend over de patiënten uit Gouda?

Het aantal besmettingen met het COVID-19 virus is in Gouda op 23 maart gestegen naar zestien. Dit blijkt uit cijfers die het RIVM bekend heeft gemaakt. Op onderstaand kaartje is te zien wat de huidige stand van zaken is:

Wat gaat de GGD nu doen?

GGD Hollands Midden doet nu contactonderzoek. Dat houdt in dat ze nagaan waar de mensen die besmet zijn met het virus precies geweest zijn, en of ze op die plekken mogelijk anderen hebben kunnen besmetten. De GGD neemt vervolgens contact op met deze mensen. Zij moeten dan twee keer per dag hun temperatuur opnemen. Mochten zij symptomen hebben die passen bij het virus, worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus. Als de GGD geen contact met je opneemt, kun je er dus vanuit gaan dat je niet in direct contact bent geweest met de besmette patiënt.

Wat voor maatregelen worden er in het Groene Hart Ziekenhuis genomen?

De medewerkers van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) zijn goed voorbereid op eventuele andere patiënten die zijn besmet met het nieuwe coronavirus (COVID-19). De artsen-microbioloog en afdeling Infectiepreventie van het GHZ worden dagelijks op de hoogte gehouden door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Ze houden patiënten nauwlettend in de gaten op symptomen. Er is extra aandacht voor een goede handhygiëne. Om verspreiding te voorkomen geven de medewerkers voorlopig uit voorzorg geen hand meer.

De HuisArtsenPost (HAP) Midden-Holland heeft vanaf vrijdag 20 maart een Nood HAP geopend waar mensen met luchtwegklachten, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, terecht kunnen voor huisartsenzorg. Deze Nood HAP bevindt zich in het Groene Hart Ziekenhuis.

De Nood HAP is in een afgesloten deel van het gebouw van het ziekenhuis en is toegankelijk via een eigen ingang. Deze ingang bevindt zich tussen de parkeergarage P2 en de Hoofdingang van het Groene Hart Ziekenhuis.

Lees hier meer over de Nood HAP >>>

Welke maatregelen gelden er nu?

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Gouda

 • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
 • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Gouwenaars niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

Burgemeester Pieter Verhoeve krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Pieter Verhoeve krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Gouwenaars kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. Burgemeester Verhoeve mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

“In Gouda merken we dat de meeste adviezen goed worden opgevolgd”, zegt burgemeester Verhoeve. “Wel is er op verschillende plekken sprake van teveel mensen, zoals in supermarkten, op sportvelden of op speelplekken. Deze verscherpte maatregelen bieden extra ruimte om te kunnen handhaven, wanneer aanspreken niet helpt.”

“Wel laat het kabinet duidelijk merken dat het belangrijk is om echt de maatregelen op te volgen. Gebeurt dat niet, dan vindt er een verdere aanscherping plaats, waarbij nog meer mensen gedupeerd worden. Dat is een onwenselijke situatie. Ik blijf daarom echt een beroep doen op elke Gouwenaar om hierin samen op te trekken. We staan met z’n allen voor deze enorme opgave. Samen kunnen we het aan.”

De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst voert nu waar mogelijk contactonderzoek uit als bij iemand het coronavirus is aangetoond.

Mocht je je toch zorgen maken dat je iets onder de leden hebt, kun je het beste je huisarts bellen. Hij of zij kan je bij verdenking van het coronavirus doorverwijzen naar de GGD. Als je verkouden bent, hoef je je echt niet meteen zorgen te maken. De kans is veel groter dat het om een ‘gewoon’ virus of infectie gaat. Op deze site vind je waar je op moet letten als je ziek bent.

Waarom is er eigenlijk zoveel gedoe, de ‘gewone’ griep is toch ook erg?

Behalve veel mensen die zich zorgen maken, zijn er ook veel mensen die zich afvragen waarom er zoveel gedoe is rondom het virus. De reden dat de RIVM en GGD er zo dicht opzitten en dat huisartsen een meldplicht hebben, is dat COVID-19 een nieuw virus is. Daarom heeft niemand er nog weerstand tegen opgebouwd. Hoewel veel mensen alleen milde symptomen krijgen als ze ziek worden, zijn er ook mensen waarvoor het virus wel gevaarlijk(er) is. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een medische aandoening. Daarom is het belangrijk dat het virus zich zo min mogelijk verspreid in Nederland.

Heb je meer vragen? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met 0800 1351.

Lees meer over corona in Gouda:

 • Corona in Gouda: dit zijn de laatste ontwikkelingen

  In het nieuws gaat het bijna nergens anders meer over: het coronavirus en de harde maatregelen om het virus tegen...

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Gouda”

Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Gouda

Ga naar “Opgelet! Op deze dag rijden minder bussen van en naar Gouda”

Opgelet! Op deze dag rijden minder bussen van en naar Gouda

Ga naar “Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug”

Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49”

Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023