Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: waarom is Kaarsjesavond op vrijdag en niet meer op dinsdag?

Door Kirsten Spooren 7 december 2019

Al 64 jaar lang vieren we in december Gouda bij Kaarslicht, oftewel ‘Kaarsjesavond’. De eerste editie werd in 1956 georganiseerd, toen we de eerste kerstboom kregen vanuit Konsberg, Gouda’s zusterstad. Maar wist je dat Kaarsjesavond vroeger net iets anders gevierd werd?

>>> Lees ook: Kaarsjesavond 2019: programma, parkeren en andere praktische informatie <<<

Tegenwoordig wordt het evenement ieder jaar door ruim 20.000 mensen bezocht. De dag begint met de WinterFair in de kerk en overal in de binnenstad vinden er optredens en activiteiten plaats. Je kunt heerlijk gaan eten bij één van de vele restaurants met een speciaal Kaarsjesavond-menu en dit jaar zijn de diverse themaroutes die je kunt lopen. Het lijkt wel alsof er elk jaar meer en meer activiteiten plaatsvinden tijdens Gouda bij Kaarslicht. Het evenement wordt ook steeds grootser gevierd.

Van dinsdag naar vrijdag

Dit was vroeger wel even anders: eigenlijk had je alleen de ceremonie rondom de boom en het branden van de kaarsen. Bij de eerste editie waren er ‘maar’ enkele honderden mensen aanwezig. Door de jaren heen wordt het feest steeds populairder en zelfs koningin Beatrix kwam op bezoek in 1980 en 2005. In 1988 bezochten zelfs 40.000 mensen Kaarsjesavond.

Lange tijd was het de traditie om Kaarsjesavond op dinsdag te vieren, maar sinds 2013 vieren we het op de tweede vrijdag van december. Maar waarom eigenlijk?

Gegroeid

“Dit is gedaan omdat het programma van Gouda bij Kaarslicht steeds meer is uitgebreid”, vertelt Jacoline (gemeentelijk coördinator Gouda bij Kaarslicht). “Van alleen een uurtje rond de boom is het de laatste jaren gegroeid tot een prachtig programma met allerlei activiteiten in de binnenstad.”

“Hierdoor werd Gouda bij Kaarslicht eigenlijk té leuk om op een doordeweekse dinsdagavond te houden en werd de roep vanuit de ondernemers en toeristische sector om dit op vrijdag te houden steeds luider. De verplaatsing naar vrijdag geeft meer mensen een kans om al vanaf de middag rond te lopen in de mooiste kerststad van Nederland.”

En geef toe, het is toch veel gezellig om op vrijdag met een bekertje glühwein het begin van de kerst te vieren?

Lees ook…

kaarsjesavond gouda

Wil je weten: dít zijn de beste plekken om te staan tijdens Kaarsjesavond 2019

Kaarsjesavond, het grootste en mooiste evenement van Gouda. Ga jij dit jaar? Dan wil je vast weten w...

Jongerenroute tijdens Gouda bij Kaarslicht: van lipdub tot concerten

Op vrijdag 13 december vindt de 64ste editie plaats van Gouda bij Kaarslicht, a.k.a. Kaarsjesavond. ...

Kaarsjesavond 2019 live op Facebook én Instagram bij indebuurt Gouda

Kan jij dit jaar niet bij Gouda bij Kaarslicht zijn? Niet getreurd, wij gaan op vrijdag 13 december ...

adv.