Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kaarsjesavond 2019: programma, parkeren en andere praktische informatie

Door Kirsten Spooren 13 december 2019

Wat een feest, aanstaande vrijdag 13 december 2019 is het Kaarsjesavond. De hele dag vinden er diverse activiteiten plaats en in de avond worden de lichtjes in de boom ontstoken. Wil jij weten wat het programma is, waar je kunt parkeren, waar je kunt staan en hoe laat de lichtjes in de boom aangaan? Lees dan snel verder, want we hebben alle praktische informatie voor je op een rijtje gezet. 

Bereikbaarheid Gouda bij Kaarslicht

Kaarsjesavond – officieel Gouda bij Kaarslicht genoemd – trekt elk jaar z’n 25.000 gasten uit binnen- en buitenland. Het wordt dus een drukke bedoeling in ons Goudse. Vanwege de drukte kun je het beste per openbaar vervoer naar Gouda reizen. Vanaf het station is het vijf minuten lopen naar de Markt. Arriva heeft een mooie aanbieding op 13 december. Voor €9,95 kun je met twee tot vijf personen met de bus vanuit de hele Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland naar Gouda reizen én weer terug. Check hier de aanbieding >>> 

Kom je met de auto? Houd er dan rekening mee dat het centrum van Gouda slecht te bereiken is en dat er weinig parkeerplekken zijn. Vanaf het parkeerterrein aan de Heuvellaan en de Gentseweg rijden er vanaf 16.00 uur pendelbussen heen en weer. De laatste pendelbus vertrekt vanaf de Bloemenkiosk (tegenover het bus- /treinstation centrumzijde) om 23.30 uur. Parkeren is ook mogelijk op het terrein van GOUDasfalt (Gouderaksedijk 32). Je kunt dan met het pontje Gein oversteken naar de binnenstad van 11.00 tot 00.00 uur voor €8,00 per personenauto, incl. overtocht.

Woon je in Gouda? Dan is de fiets de beste manier om naar Kaarjesavond te komen. Overal rondom de Markt kun je je fiets parkeren en aan de Herpstraat worden extra fietsrekken neergezet. Op de Markt zelf kun je jouw fiets niet kwijt in verband met het evenement. Gestalde fietsen worden verwijderd.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Gouda bij Kaarslicht

Programma

Kaarsjesavond draait natuurlijk om het moment bij de boom, maar de gehele dag zijn er activiteiten in de binnenstad. Vanaf 11.00 uur kun je al terecht in de Sint Janskerk voor de Winterfair, een knusse kerstmarkt die ook nog op zaterdag te bezoeken is. De dag begint officieel om 14.00 uur bij de Goudse Schouwburg, waar diverse openingsconcerten plaatsvinden. Door de gehele binnenstad worden evenementen en concerten georganiseerd en je kunt verschillende themaroutes lopen, zoals een theaterroute en een poproute. Bekijk hier alle routes >>>

De ceremonie bij de boom begint om 18.30 uur met een samenzang. Om 19.00 uur begint het officiële gedeelte en dit duurt ongeveer 45 tot 50 minuten. Rond 20.00 uur worden de lichtjes in de boom ontstoken. Bekijk hier het gehele programma >>>

Om zeker te zijn van een goed plekje, kun je het beste zo vroeg mogelijk bij de boom staan. Wij raden aan om een half uur voor de officiële start aanwezig te zijn, mocht je vooraan willen staan. Dit zijn de beste plekken om te staan. Er kunnen geen plekken gereserveerd worden, tenzij je een fysieke beperking hebt. Vlakbij de boom bevinden zich namelijk maximaal tien rolstoelplekken met maximaal één begeleider. Je kunt je hiervoor aanmelden via [email protected] of via telefoon 0182-140182. Houd er wel rekening mee dat er mogelijk geen plekken meer beschikbaar zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Rogier Boer

Eten en winkelen tijdens Gouda bij Kaarslicht

Tijdens Gouda bij Kaarslicht zijn de winkels gewoon open tot 18.00 uur. Velen doen de deuren na de ceremonie bij de boom weer open, dus na 20.00 uur kan er op veel plekken nog geshopt worden. De Winterfair blijft tot 22.00 uur open.

Ook kan er natuurlijk lekker gegeten en gedronken worden in Gouda tijdens Kaarsjesavond. Veel restaurants hebben een speciaal Kaarsjesavondmenu. Bekijk hier welke restaurants meedoen >>>

In de Sint Janskerk vind je een foodplein waar je de hele dag door hapjes en drankjes kunt halen en in de Gouwekerk vind je een pop-up restaurant van restaurant Brunel. Hier kun je tussen 16.00 en 20.00 uur een stoofschotel halen. Overdag worden er erwtensoep en wintertosti’s geserveerd.

Rondom de Markt en Achter de Waag vind je ook diverse tentjes waar je kunt eten of waar je een beker glühwein/warme chocolademelk kunt halen. Aan eten en drinken dus geen gebrek!

Tekst gaat verder onder de foto.

Kaarsjesavond 2017 Gouda
Foto: Nick van Rookhuijzen voor Indebuurt Gouda

Kaarsjesavond live bij indebuurt Gouda

Kun jij er dit jaar niet bij zijn? Of wil je liever droog van de ceremonie genieten? Indebuurt Gouda zendt de ceremonie bij de boom live uit via Facebook en Instagram.

Lees ook…

kaarjesavond gouda

Dit was Kaarsjesavond 2018 in 1 minuut (VIDEO)

We genieten nog even na, hoor! Kaarsjesavond 2018 was zó een heerlijk feest. Het zonnetje scheen ove...

Wauw! Zó zag Kaarsjesavond eruit in 1965 (video)

Sinds 1956 vieren we elk jaar Gouda bij Kaarslicht. We kregen toen namelijk voor het eerst een denne...

adv.