Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze route vol magische lichtkunstwerken kun je de komende tijd volgen in Gouda

Aangeboden door Kunststichting Firma Van Drie 9 december 2019

Kaarsjesavond staat voor de deur en daar hebben we met z’n allen ontzettend veel zin in. Niet alleen de kerstboom op de Markt is een hoogtepunt, ook het gebied rondom de Sint Janskerk staat in het teken van moderne lichtkunstwerken. Een route vol prachtige lichtkunstwerken met het thema De Vier Elementen: aarde, water, lucht en vuur.

LichtKunstGouda is een project van Kunststichting Firma Van Drie. Zegt het je niets? Het pand waar ze zitten ken je ongetwijfeld: het kleine gebouwtje aan Achter de Kerk, naast de Sint Janskerk en naast Museum Gouda. Dit is dan ook het centrum van de lichtroute die je van 12 tot 26 december kunt lopen.

Tekst loopt verder onder de foto.

©Google Streetview

 

Verschillende locaties in de binnenstad

Er zijn tien lichtkunstwerken, -projecties en -installaties samengesteld door André Groeneveld van Kunststichting Firma Van Drie. De kunstwerken zijn op negen verschillende locaties in de binnenstad gratis te bewonderen: in de Jeruzalemkapel, Kosterswoning, de tuin van de Kosterswoning, het Hof van Sint-Jan, de toren en de fietsenstalling van de Sint Jan, Museumtuin en bij de Firma Van Drie. Zie hieronder alle locaties op de kaart:

 

De vier elementen

Tot drie eeuwen geleden geloofden wetenschappers dat de wereld was samengesteld uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur.

  • Het element Aarde symboliseert de kracht van het doen maar staat ook voor de materie om ons heen. Tijden LichtKunstGouda zien we het terug in het videowerk Polarity of Possessions van Rhodé Tavenier: de mens is materialistisch ingesteld.
  • Het element Water symboliseert de kracht van intuïtie en het gevoel. Dit zien we in de oplichtende installatie ForestSparkle van Neon & Landa, geïnspireerd door het natuurlijk fenomeen ‘zeevonk’. Deze licht- en geluidsinstallatie toont een slapend licht aan het water dat wakker wordt als iemand nadert.
  • Het element Lucht symboliseert de kracht van het denken en kennis. Dit zien we bij SCIENCE/FICTION_ Now is the time to celebrate Earth’ van kunstenaarsduo VanRoelink (Femke van Heugten & Robert Roelink), die speciaal voor LichKunstGouda en de locatie – de tuin van Museum Gouda – deze grootse installatie ontwikkelde. Alles wat binnenin het object gebeurt kunnen bezoekers van buitenaf deels volgen door de transparantie van het materiaal.
  • Het element Vuur symboliseert de kracht van de ziel en levensvreugde. De lichtinstallatie The Abysses of the Scorching Sun van Nicky Assmann verwijst naar de ideeën van de aarde en de zon.

De werken zijn te zien van 17.00 tot 21.00 uur op diverse binnen- en buitenlocaties aan Achter de Kerk en Jeruzalemstraat. Tijdens Kaarsjesavond is LichtKunstGouda extra lang open: van 14.00 tot 22.00 uur. Toegang is gratis.

Benieuwd wat er nog meer te zien en beleven valt, bekijk hier het complete programma >>> 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kunststichting Firma Van Drie. Meer over Kunststichting Firma Van Drie ontdekken?

Kunststichting Firma Van Drie bezienswaardigheden

Geopend12:00 - 17:00

Achter de Kerk 13 , Gouda

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Lees ook:

Kaarsjesavond 2019 live op Facebook én Instagram bij indebuurt Gouda

Kan jij dit jaar niet bij Gouda bij Kaarslicht zijn? Niet getreurd, wij gaan op vrijdag 13 december ...
WinterFair Gouda

Ho, ho, goooo: de gezelligste kerstmarkt van Gouda vindt dit jaar weer plaats in de Sint-Jan

Kerst begint pas echt met een bezoekje aan een kerstmarkt en laten we in Gouda nou net een hele geze...

Lekker! Deze restaurants hebben een speciaal menu samengesteld voor Kaarsjesavond 2019

Wil jij dit jaar naar Kaarsjesavond in Gouda? Dan moet je op tijd vertrekken, want het wordt druk. W...

adv.