‘Warm van de band zijn ze het lekkerst’: Martijn Markus is zijn stroopwafels nooit zat

Martijn Markus in zijn stroopwafelwalhalla Foto: indebuurt Gouda

Als je een wedstrijd eitje tikken wilt houden, nodig dan de bakkers van Markus & Markus Stroopwafels vooral niet uit. Verlies gegarandeerd! In de bakkerij in Waddinxveen tikken ze dagelijks honderden eitjes weg. Nodig om de, naar eigen zeggen, lekkerste stroopwafels van Nederland te kunnen bakken. Mede-eigenaar Martijn Markus gaf ons er een kijkje.

“Dit is heel wat meer suiker dan jullie thuis hebben”, zegt Martijn Markus lachend terwijl hij naar pallets vol met zakken suiker wijst. Naast de pallets rollen mini-stroopwafeltjes van een band. Een medewerker verzamelt de heerlijke geurende koeken en pakt ze behendig in. “De mini’s verkopen we vooral aan de horeca. Per uur worden er hier 3200 van gemaakt.”

Tekst gaat verder na de foto

We kregen een kijkje in de bakkerij in Waddinxveen Foto: Kirsten Bliekendaal

Martijn is samen met zijn broer Martin de drijvende kracht achter Markus & Markus Stroopwafels (ja, die van de stroopwafelmuur aan de Lange Tiendeweg). Aan de Starlinglaan in Waddinxveen staat sinds de oprichting in 1978 hun bakkerij. Dagelijks schuiven er zo’n 100.000 stroopwafels van de band.

Martijn opent het deksel van een enorme ronde bak. “Dit is de stroop die straks tussen de wafels gaat.” Het deeg voor de stroopwafels is volgens hem een uniek recept. “We gebruiken echte kaneel en dus geen kunstmatige vanillesmaak zoals andere producenten. Daarnaast voegen we geen conserveermiddelen, smaak- en kleurstoffen toe. Dat maakt een groot verschil met de supermarktstroopwafels. Die zijn ook lang zo lekker niet.”

Krokant

Die samenstelling van het deeg maakt de stroopwafel volgens Martijn niet alleen lekker krokant, het is ook de reden dat je de koeken niet zo snel in de supermarkt aantreft. “Dan staan ze te lang in het sorteercentrum en worden ze oud. We leveren wel veel aan francisenemers.”

Tekst gaat verder na de foto

Gebroeders Martin en Martijn Markus bij hun stroopwafelmuur in Waddinxveen © Pim Mul

De liefde voor stroopwafels zit er bij de gebroeders Markus vanaf jongs af aan in. “Als ik vroeger vertelde aan mensen dat ik Martijn Markus heette, dan was de eerste reactie gelijk ‘oh dan ben je van de stroopwafels?’ Onze bijbaantjes waren ook altijd in de bakkerij. Het is een soort onderdeel van je identiteit. Er werd vroeger aan tafel ook altijd vol liefde over het bedrijf gesproken.”

Kruidenier

Opa Markus startte in eerste instantie als kruidenier. “Mijn vader en oom gingen ’s ochtends met hem mee om met de bakfiets brood te verkopen. ’s Middags maakten ze er in een schuurtje stroopwafels bij. Die stroopwafels vielen zo goed in de smaak dat ze er steeds meer gingen maken. Uiteindelijk werden er alleen nog stroopwafels gebakken en ontstond Markus & Markus Stroopwafels.” 

Tekst gaat verder na de fotogallerij

Martijn wijst naar de ovens in de hal waar medewerkers af en aan lopen met deeg in hun handen. “De stroopwafels worden in gasgestookte ovens gebakken. Je ziet de vlammen echt langs de koeken gaan”, vertelt Martijn.

Vers van de band

“Ik vind de stroopwafels het lekkerst als ze net van de band af komen en nog warm zijn. Gelukkig hoort proeven ook bij dit vak, onder het mom van een kwaliteitscheck”, zegt Martijn met een brede lach. Ondanks dat hij in een stroopwafelbakkerij werkt, vindt hij stroopwafels nog steeds lekker. “Niet dat ze elke dag eet, dan pas ik straks niet meer in mijn stoel.”

Tekst gaat verder na de foto

De stroopwafelmuur in Waddinxveen wordt vijf keer per dag aangevuld Foto: Kirsten Bliekendaal

De stroopwafels gaan direct van de band de verpakking in. “Ze gaan eerst naar de koeling. Na twintig minuten zijn de stroopwafels koud genoeg om te worden ingepakt.” Eenmaal ingepakt gaat het gros van de koeken naar winkels en horeca. En vijf keer per dag wordt de aangrenzende stroopwafelmuur aangevuld. Te vergelijkem met een soort FEBO voor stroopwafels.

Stroopwafelmuur

“In Waddinxveen hadden we eerst een winkel bij de bakkerij, maar dat werd wat krap. Zeker nu met corona. Toen kwam Martin met het idee voor een stroopwafelmuur. Net zoals je ziet bij boeren die hun producten in een kraampje aan de weg aanbieden. In 2021 kwam er een tweede stroopwafelmuur bij in het centrum van Gouda.

‘We bakken nu ongeveer 16 miljoen stroopwafels per jaar. Dat is ongeveer één stroopwafel per Nederlander!’ In de toekomst willen ze graag nog landelijk verkrijgbaar zijn. “Onze grootste afzetmarkt is tot nu toe in Zuid- en Noord Holland en Zeeland waar veel Duitsers op vakantie gaan. Duitsers houden veel van stroopwafels.”

Heel gek, maar we hebben nu wel heel erg zin in een stroopwafel.

Bijzondere gastredacteuren

Dit artikel is geschreven door Djina Roodhorst, Lydia Rijfers en Nadine de Jong, zij zijn leerlingen aan het Driestar College in Gouda. Djina, Lydia en Nadine lopen een aantal keer mee op de redactie van indebuurt Gouda. Dat doen zij in het kader van het RealStars project van Samen voor Goud waarin leerlingen van het Driestar College een voorproefje krijgen van de beroepen die zij later kunnen gaan doen. Wij vinden het super leuk om deze leerlingen te laten zien hoe leuk het is om te schrijven over Gouwenaars en te werken bij indebuurt! Volg indebuurt Gouda voor alle artikelen van deze journalisten in de dop, ze zijn namelijk goed op dreef!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “Goudse gezichten: ‘Ik leef met de dag en maak muziek’”

Goudse gezichten: ‘Ik leef met de dag en maak muziek’

Ga naar “Freek is wildplukker en chef-kok: ‘Ik weet precies waar onze producten vandaan komen’ ”

Freek is wildplukker en chef-kok: ‘Ik weet precies waar onze producten vandaan komen’ 

Ga naar “Op de hotelboot in Gouda: ‘We zijn hier op de boot vrienden geworden en helpen elkaar’”

Op de hotelboot in Gouda: ‘We zijn hier op de boot vrienden geworden en helpen elkaar’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99”

Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Brokken & Zo XXL
 • Fulltime
Brokken & Zo dierenspeciaalzaak Gouda

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder”

Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Ambtelijk secretaris Cliëntenraden”

Ambtelijk secretaris Cliëntenraden

 • WelThuis
 • Parttime