Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verhuisd voor de liefde: Renée (38) verruilde Kansas voor Gouda en haar man Wiljan (37)

Door Kirsten Spooren 7 november 2019

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van romantische verhalen, lees je elke twee weken op indebuurt de beste love stories van nieuwbakken Gouwenaars die voor de liefde naar onze kaasstad zijn verhuisd. Zoals de Amerikaanse Renée, die samen met Wiljan van Gouda haar thuis heeft gemaakt. 

Op een druiligere dag zitten we aan de koffie met Wiljan en Renée van Norel. Allebei komen ze oorspronkelijk niet uit Gouda, maar wonen hier nu al een aantal jaar. Wiljan leerde Renée online kennen. “We hebben elkaar ontmoet op een forum en gingen vervolgens verder chatten op MSN Messenger”, vertelt Wiljan. “Uiteindelijk ben ik haar gaan opzoeken in Amerika.”

Een jaar lang werd er tussen de twee heen en weer gereisd. Hij vanuit Den Haag, zij vanuit Topeka in Kansas. “Ik leerde de ouders van Wiljan pas kennen toen we al verloofd waren”, vertelt Renée en ze moeten allebei lachen. We kunnen ons goed voorstellen hoe dat gegaan is: ‘Hoi, ik ben Renée en ik ben je toekomstige schoondochter’!

Verhuizing naar de Verenigde Staten

Een lange afstandsrelatie is al moeilijk genoeg, al helemaal wanneer één van de twee in het verre Amerika woont. “Renée studeerde nog en ze wilde graag haar studie afmaken”, vertelt Wiljan. “Mijn toenmalige werk liet mij toe vanuit huis te werken in Kansas. Zodoende ben ik dus eerst naar Amerika verhuisd.”

‘Toen we door Gouda reden wist ik het gewoon: dit is mijn stad!’

“We woonden een aantal jaar in Kansas City, maar ook in Topeka. Daar kom ik oorspronkelijk vandaan”, zegt Renée. Topeka ligt in de buurt van Kansas City en heeft ruim 127.000 inwoners. “Topeka heeft een beetje dezelfde sfeer als Gouda, iets gemoedelijker dan Kansas City.”

Terug naar Nederland

Na zeven jaar besloot het stel naar Nederland te verhuizen. Wiljan kon aan de slag in Den Haag, maar voor Renée voelde de stad niet goed aan. “Ik ben best een spiritueel persoon”, legt ze uit. “Ik geloof dat god ons hierheen heeft geleid. En Den Haag voelde gewoon niet fijn aan. Toen we door Gouda reden wist ik het direct: dit is mijn stad! Ik zag dat het er groener was, meer een dorp dan een stad. Ik had het gevoel dat het gewoon zo moest zijn, want Topeka en Gouda delen dezelfde stadsmotto: Ad Astra per Aspera (letterlijk: door de dorens naar de sterren).”

‘Fietsen door de regen gaat je op een gegeven moment wel tegenstaan’

Van Amerika naar Nederland verhuizen, is natuurlijk best een grote stap. “Ik had ook behoorlijk last van een cultuur shock”, legt Renée uit. “Op het begin zat ik in een soort van honeymoon-fase. Alles was mooi en geweldig. Maar na een tijdje ga je toch dingen missen. In Amerika is alles net even een stukje eenvoudiger. Je hebt daar álles. Hier moesten we twee weken wachten op bijvoorbeeld een bank, dat gebeurt in Amerika niet. Ook ging het fietsen door de regen op een gegeven moment tegenstaan.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© indebuurt Gouda

Een andere levensstijl

“Het leven in Nederland is gewoon anders. Een andere levensstijl. Daar kom je alleen achter als je echt in Nederland woont. Ik ben het ondertussen gewend en ben zelfs Nederlands aan het leren nu. Het is wel een moeilijke taal, maar ik kan al veel verstaan.”

Natuurlijk zijn er wel dingen die Renée mist: “In Amerika vieren we alles heel groot. Onze feestdagen zijn een big deal, hier krijg je koffie en een plakje cake”, zegt ze en ze moet lachen. “Gelukkig vieren we samen met een groepje Amerikaanse expats wel Thanksgiving. Ook mis ik het Mexicaanse eten. Dat is in Amerika toch wel heel anders dan hier in Nederland.

Het beste geheim van Nederland

Ondertussen heeft Renée hier een leuke vriendengroep en gaat ze naar de kerk in Gouda. “Ik vind Gouda echt heel leuk”, zegt ze. “Ik hou van wonen in de binnenstad: iedereen zegt altijd gedag wanneer ik mijn hond uitlaat. Ook ben ik dol op Kaarsjesavond, de stad voelt dan echt aan als een hechte community. Gouda is echt the best kept secret of the Netherlands.

‘Wanneer ik in Amerika ben, wil ik weer terug naar Gouda’

“Zelfs mijn moeder zou hier wel willen wonen”, zegt Wiljan grappend. “Dat roept ze elke keer als ze ons komt opzoeken.” Voorlopig wonen de twee dus nog wel met veel plezier in Gouda. “Ik zeg nooit nooit, maar voor nu blijven we hier. We proberen wel één keer per jaar naar Amerika te gaan”, zegt Renée. “Ik mis mijn leven daar, maar wanneer ik in Amerika ben, wil ik weer terug naar Gouda.

Help! Ik ben ook verliefd geworden op een Gouwenaar…

Ben jij verhuisd voor de liefde naar Gouda en vinden jullie het leuk om hierover te vertellen? Mail dan naar [email protected]! Oh, en heb je dit al gelezen:

Verhuisd voor de liefde: Martijn (43) leerde de Goudse Hilda (47) kennen via een blind date

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van roman...

Verhuisd voor de liefde: Martha (58) zag Gouwenaar Jan (68) helemaal niet zitten

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van roman...

Verhuisd voor de liefde: Leen (56) vroeg zijn Leny (55) ten huwelijk in de Willem Vroesentuin

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van roman...

Verhuisd voor de liefde: Erik (45) kreeg naast twee kittens ook twee kids en Ivonne (40) erbij

Heerlijk wegzwijmelen bij mooie verhalen met een happy ending. Omdat we erg vrolijk worden van roman...

Meer over

Gouwenaars

adv.