Verhuisd voor de liefde: ‘Het was voor ons méér dan een vakantieliefde’

Lapasorn 'Piinie' Premsri en Maarten van Vliet. Foto: indebuurt Gouda

De Thaise Lapasorn ‘Piinie’ Premsri (29) werkt in een hotel in Bangkok wanneer backpacker Maarten van Vliet (29) aan de balie verschijnt. Ze had nooit gedacht dat ze vijf jaar later met diezelfde backpacker in Gouda zou wonen. “Het was meteen al meer dan een vakantieliefde.”

Maarten trok voor drie maanden door Zuidoost-Azië met zijn backpack. “In Bangkok wilde ik graag wat van de stad zien, dus vroeg ik in het hotel om meer informatie. Ik was meteen onder de indruk van de dame die daar werkte. Piinie sprak zo goed Engels! Ik kon meteen met haar lachen en vond haar heel lief en charmant. Dus vroeg ik om haar nummer”, vertelt Maarten.

Piinie en Maarten spraken af om ergens te eten. “Ik nam hem mee om oesters te eten”, zegt Piinie. “Ik wilde hem kennis laten maken met de echte Thaise keuken. Het viel mij meteen op dat Maarten anders was dan andere mensen. Ik kan om hem lachen en hij heeft zulke goede manieren. Ik was meteen op mijn gemak bij hem.”

Langeafstandsrelatie

Sinds die avond zijn ze nooit gestopt met praten. “Het was nooit mijn intentie om een langeafstandsrelatie te beginnen, maar we bleven maar appen en videobellen”, zegt Maarten. Hij reisde verder naar Cambodja en de twee zagen elkaar pas weer toen Maarten in Bangkok was om terug naar huis te vliegen. “Ik vond het heel moeilijk dat hij wegging”, vertelt ze. “Je ziet vaak dat vakantieliefdes uitgaan, maar voor mij was het meer dan een vakantieliefde. Ik wilde contact houden.”

De twee besluiten ervoor te gaan en zien elkaar zo vaak als het kan. In 2018 keert Maarten terug naar Thailand om de familie van Piinie te ontmoeten. “Ik kom uit Hua Hin, een mooie stad aan de kust. Mijn familie heeft daar een restaurant gespecialiseerd in kip. We zijn na het bezoekje aan mijn familie samen op vakantie in het noorden van Thailand gegaan, om te kijken hoe het ging als we 24 uur per dag samen waren.” Maarten: “Het klikte zo tussen ons. Het ging echt heel goed.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Piinie en Maarten door de jaren heen | Foto’s: aangeleverd

De knoop doorhakken

Piinie vindt het steeds lastiger dat ze Maarten niet zo vaak kan zien, dus besluit Maarten om voor drie maanden naar Thailand te komen om te kijken of hij daar werk kan vinden. “Ik wilde kijken of ik kon aarden in Thailand, maar zonder netwerk of eigen bedrijf is het bijna onmogelijk om werk te vinden, tenzij je in het toerisme gaat werken.”

Uiteindelijk zorgt de coronapandemie ervoor dat Piinie de knoop doorhakt. “Door het coronavirus zat ik ineens zonder werk”, vertelt ze. “Daarnaast was het voor mij bijna onmogelijk geworden om naar Nederland te komen voor vakantie. Ik besloot dus om te vertrekken.” Piinie begon meteen Nederlands te leren en vertrok naar Gouda.

Het leven in Gouda

Maarten snapt hoe moeilijk het is om ergens een nieuw leven op te bouwen en was erg beschermend naar Piinie toe in het begin. “Maar ik ben erg onder de indruk van haar. Ze maakt snel vrienden en haar Nederlands is al echt heel goed. Ook scheelt het dat ze het goed met mijn familie kan vinden.”

“Ja, dat is echt heel fijn”, vertelt Piinie. Ze kan hier goed aarden, maar mist haar thuis wel. “Vooral mijn kat, maar gelukkig zijn er veel katten in de binnenstad. Ik moest wel echt wennen hier. Onze culturen verschillen heel erg. In de winter is het hier te koud en de huizen duur in vergelijking met thuis. In Thailand heb je voor 2 ton een groot huis met een zwembad, hier is het als starter lastig om aan een huis te komen. We wonen nu in een klein appartement.”

Piinie is een echte foodie en werkt nu als keukenhulp in Gouda. “Ook aan de werkcultuur moest ik wennen. Nederlanders zijn heel direct en wij verpakken het meer. Soms denk ik dat de chef het dan onaardig bedoelt, maar hij is gewoon heel direct.” Gouda vindt ze een bijzonder mooie stad. “Ik vind de sfeer hier heel fijn. It feels like home.

Deze Gouwenaars verhuisden ook voor de liefde:

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’”

Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’

Ga naar “Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’”

Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’

Ga naar “Gouwenaars zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Gouda”

Gouwenaars zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Gouda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022

Vacatures

Ga naar “Technisch Beheerder”

Technisch Beheerder

 • Museum Gouda
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker kwaliteit”

Administratief medewerker kwaliteit

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022