Uit deze Nederlandse gemeentes verhuisden de meeste mensen naar Gouda

Door Eva van Dantzig 22 november 2017

Dat er veel mensen naar Gouda verhuizen, snappen wij natuurlijk maar al te goed. Het is hier op nou eenmaal goed toeven. Maar waar komen die nieuwe Gouwenaars eigenlijk vandaan? Het CBS zocht dat uit. 

In totaal verhuisden er in heel Nederland vorig jaar 767 duizend mensen naar een andere gemeente. Een klein deel daarvan vestigde zich in Gouda. Onze stad was vooral heel populair onder de Rotterdammers, want in 2016 kwamen er maar liefst 267 daarvan hier wonen. Vanuit Utrecht kwamen er 190 en vanuit Den Haag kwamen er 140 nieuwe Gouwenaars bij. Ook vanuit kleine gemeentes kwamen nieuwe inwoners aanwaaien. Een paar opvallende cijfertjes: er kwamen 2 mensen van de Waddeneilanden (Texel en Terschelling), 22 mensen uit Tilburg en maar liefst 29 mensen uit Noordenveld, gemeente Assen.

Hier komen ze allemaal vandaan

Benieuwd waar iedereen precies vandaan kwam? Of, als je een nieuwe Gouwenaar bent, er nog meer mensen uit jouw oude gemeente sinds vorig jaar in Gouda te vinden zijn? Op het onderstaande kaartje vind je het per gemeente terug.

Tekst loopt verder onder het kaartje.

Weg uit Gouda

We begrijpen het niet, maar er zijn ook mensen weggegaan uit Gouda. Deze voormalig Gouwenaars verhuisden in 2016 in grote getalen naar Krimpenerwaard (241 mensen), Rotterdam (233 mensen) en Den Haag (127 mensen). Sommigen gingen ook wat verder weg. Zo verhuisden er 2 Gouwenaars naar Dongeradeel, een gemeente in Friesland, verhuisden er één iemand naar Eijsden-Margraten in Limburg en 15 (!) naar Goeree-Overflakkee in Zeeland.