Sportinstructeur Pamela is blij dat de sportscholen weer open mogen: ‘Mensen staan te springen om te sporten’

Pamela Vos voor sportschool Versus © indebuurt Gouda

Ein-de-lijk. Na langer dan een half jaar mogen vanaf 19 mei óók de sportscholen open. Weliswaar met strenge coronaregels, maar er mag weer binnen gesport worden. Ook sportclub Versus aan de Nieuwehaven kijkt uit naar de opening. “Sporten is juist zo belangrijk voor je gezondheid”, vertelt Pamela Vos, sportinstructeur bij Versus.

De kleine sportclub speciaal voor vrouwen bestaat in januari alweer dertig jaar. “Afgelopen tijd is wel heel pittig geweest”, vertelt Pamela. “Met elke nieuwe maatregel moesten we opnieuw creatief nadenken over de mogelijkheden. We konden het natuurlijk niet laten gebeuren dat de sportschool haar dertigste verjaardag niet zou halen.”

Versus Sportclub

Versus is in 1992 opgericht door Brigitta van Treijen en Pamela sport er al sinds haar 14e. “Ik was altijd al geïnteresseerd in lichamelijke opvoeding en ik ben toen een opleiding gaan volgen tot instructrice. Ook ben ik hier parttime gaan werken. Na een tijdje wilde Brigitta ermee stoppen, toen heb ik de sportschool op mijn 24ste overgenomen”, zegt Pamela. Nadat ze kinderen kreeg, verkocht Pamela de sportschool aan Peter de Goeij en Guus Warmerdam, die een sportschool hebben in Rotterdam IJsselmonde. “Zij zijn vooral in Rotterdam aanwezig en door de coronacrisis ben ik weer meer voor Versus gaan regelen, samen met mijn collega’s.”

Lockdown

Toen de sportschool in maart 2020 voor het eerst dicht moest, begonnen ze direct met online lessen. “Niks doen was geen optie. Je moet je leden de mogelijkheid geven om te blijven sporten”, legt Pamela uit. “Dat was wel heel spannend. Niemand was het gewend om online les te geven via Zoom of Facebook. Na een tijdje mochten we weer buiten les gaan geven, maar het nadeel van een sportclub in de binnenstad is dat we geen buiten hebben, zoals bijvoorbeeld een parkeerterrein. Gelukkig konden we een tijdje terecht op de parkeerplaats van het oude pand van Koemans Verpakkingen.”

In december 2020 moesten de sportscholen opnieuw dicht. “Het werd daardoor steeds moeilijker om creatief te blijven binnen de mogelijkheden. We zagen dat er veel behoefte was aan online lessen en we hebben gelukkig ook buiten les kunnen geven, maar de lockdown duurde wel heel lang. Er hebben best veel mensen hun lidmaatschap opgezet. Het wordt ook keihard bikkelen om mensen weer lid te laten worden en naar de sportschool te laten komen. Wat je het afgelopen jaar hebt gemist, is heel moeilijk om in te halen.”

Nieuwe buitensportlocatie

Pamela is blij dat de sportschool vanaf 19 mei weer open mag. Met de nieuwe versoepelingen moesten ze wel weer creatief gaan nadenken. “Mensen staan te springen om weer te kunnen sporten. We blijven daarom ook doorgaan met onze buitenlessen, dit keer op GOUDasfalt en enkele kleinere locaties in de binnenstad. Op GOUDasfalt mogen dertig personen sporten en het is gewoon een hele leuke locatie.”

“We moeten het als sportschool echt hebben van de groepslessen, maar binnen groepslessen geven is nu nog geen optie. Met de nieuwe coronaregels mag je met twee personen en een instructeur groepsles geven. Dat zet geen zoden aan de dijk en daar kunnen we niet aan beginnen. Wel openen we onze fitnesszaal weer. Daar mogen zes personen tegelijk sporten.”

Blijvertjes

Als het aan Pamela ligt, zijn de online en buitenlessen blijvertjes. “Door de coronacrisis zijn er ook weer andere deuren opengegaan. Je bedenkt dingen die je anders nooit had bedacht. Voorlopig blijven de online yogalessen dus doorgaan en zijn we vorige week begonnen met groepslessen op GOUDasfalt. Mensen zijn het sporten door corona meer gaan waarderen en dat vind ik heel positief.”

“Ik begreep de maatregelen wel, maar leuk is anders. Je zit in de sportschool heel dicht op elkaar, je kunt lastig afstand houden. Dat we buiten niet mochten sporten, daar heb ik meer moeite mee gehad. Juist omdat sporten zo belangrijk is voor je gezondheid. Door de coronacrisis zijn mensen minder gaan bewegen. Ze zaten meer thuis en zijn meer gaan eten. Daardoor kom je aan. Van sporten krijg je meer energie en worden je lichamelijke klachten minder. Daarnaast heeft een sportschool een sociaal aspect. Er zijn mensen die de hele dag niemand hebben om mee te kletsen en dan naar de sportschool komen voor een gezellig praatje. We moeten niet vergeten dat dit ook heel belangrijk is, dus ik ben blij dat mensen straks gewoon weer naar binnen kunnen stappen.”

Lees ook:

Winactie

Win kaartjes voor de stoomtrein!

De stoomtrein rijdt binnenkort weer tussen Gouda en Rotterdam: maak kans op gratis kaartjes

ssn stoomtreindagen

Meer in deze categorie

Gouwenaars

Ga naar “Irmgard en Hans gaan met de fiets op vakantie: ‘Ik had altijd een hekel aan fietsen’”

Irmgard en Hans gaan met de fiets op vakantie: ‘Ik had altijd een hekel aan fietsen’

Ga naar “Peter tekent de wekelijkse cartoon voor de krant: ‘Het voelt nog steeds als een hobby, niet als werk’”

Peter tekent de wekelijkse cartoon voor de krant: ‘Het voelt nog steeds als een hobby, niet als werk’

Ga naar “Verhuisd voor de liefde: ‘Het was voor ons méér dan een vakantieliefde’”

Verhuisd voor de liefde: ‘Het was voor ons méér dan een vakantieliefde’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 oktober 2022
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “50 procent korting op een tas vol kipproducten”

50 procent korting op een tas vol kipproducten

 • MeesterKip
 • Geldig t/m 12 oktober 2022
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Gratis elektrische apparaten laten ophalen”

Gratis elektrische apparaten laten ophalen

 • Cyclus
 • Geldig t/m 20 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Leerling monteur”

Leerling monteur

 • RECO
 • Fulltime
Leerling-MonteurLeerling-Monteur

Topper

Agenda

Ga naar “Gouda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Gouda krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 3 november 2022

Topper

Ga naar “SSN Stoomtreindagen”

SSN Stoomtreindagen

 • NS Station Gouda
 • Van 8 okt t/m 9 okt
Stoomtreindagen 2021
Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • Van 12 mrt t/m 31 dec
Ga naar “Zotte Zaterdag”

Zotte Zaterdag

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • 22 oktober 2022
Ga naar “Ouwe Goudse Festival”

Ouwe Goudse Festival

 • So What!
 • 15 oktober 2022