Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mooiste straat van Gouda: ‘De Karnemelksloot is net een dorp in een stad’

Door Kirsten Spooren 5 augustus 2020

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar welke straat is nou de aller-allermooiste van onze stad? Terwijl de stemronde in volle gang is, spreken wij de bewoners van de vijf genomineerde straten. Margreet van Nieuwkoop is een trotse bewoner van de Karnemelksloot. “Het is een heel gemoedelijke straat”, zegt ze. 

Een paar weken geleden konden de lezers van indebuurt hun favoriete straat opgeven voor ‘De Mooiste Straatverkiezing’ van 2020. De straten met de meeste inzendingen werden gekozen om mee te dingen voor deze felbegeerde titel. De volgende straten maken kans: Achter de Vismarkt, Texellaan, Karnemelksloot, Turfmarkt en IJssellaan. De afgelopen weken hebben we elke straat apart uitgelicht. Je kunt stemmen tot en met 6 augustus 2020 via deze link óf onderaan dit verhaal.

Karnemelksloot

De Karnemelksloot is een gemoedelijke straat in Kort Haarlem, die de binnenstad verbindt met wijken als Gouda Oost, Noord en de Reeuwijkse Plassen. Veel mensen kennen de straat van de karakteristieke sloot die dwars door de straat loopt en de kleine knusse huisjes die weerszijden sieren.

De straat heeft haar bijzondere naam te danken aan de melkfabriek die hier ooit stond. De aanvoer van karnemelk naar de stad ging via deze sloot. Dit werd vroeger gebruikt als voer voor de varkens op varkenshouderijen. Door middel van zogenoemde karnemelkschouwtjes werd de karnemelk vervoerd tot de Tiendewegpoort. Kortom, er werd niet letterlijk karnemelk in de sloot gegooid, maar wel vervoerd. Vandaar dus de naam.

Mysterie opgelost: hoe komt de Karnemelksloot aan zijn naam?

Karnemelksloot | © SAMH

Knus karakter

Door de gracht is de straat in tweeën gedeeld. De ene kant van de Karnemelksloot is breder en de andere kant is smaller. Hier mogen dan ook geen auto’s of scooters rijden. Margreet woont aan de smalle kant. “Ik woon hier sinds 2006”, vertelt ze terwijl we op een bankje zitten aan de sloot. “We zochten een praktijkruimte in combinatie met een woonruimte en dat vonden we hier.”

‘Het is echt een straat waar je in thuiskomt’

De straat is net een dorp in de stad, vindt Margreet. “Het is een hele knusse straat en we hebben goed contact met de buren. Vooral in dit stukje ken ik iedereen. Je kan altijd bij iedereen aanbellen en we lenen regelmatig spullen bij elkaar.” Terwijl ze dit zegt, loopt er een buurman voorbij. “Je hoeft eigenlijk geen boodschappen te doen, want je kan altijd iets lenen”, zegt hij en hij stapt zijn huis in. “Zoals je ziet is het een hele gemoedelijke straat, echt een straat waar je in thuiskomt.”

Drijvende kerstbomen

De meeste Gouwenaars kennen de straat vooral van de drijvende kerstbomen rondom Kaarsjesavond en kerst. “We plaatsen al ruim twaalf jaar kerstbomen in de straat”, vertelt Margreet. “Het idee is volgens mij tijdens een buurtborrel ontstaan. Iedereen in deze straat heeft zijn eigen expertise en zo is er een mooie samenwerking ontstaan. We zijn er trots op en het is erg mooi om te zien.”

Die buurtborrels gebeuren wel vaker in de straat. “We hebben regelmatig een burendag en een buurtbarbecue”, ligt Margreet toe. “Dat is ook het fijne aan deze straat. Het zijn niet alleen de huizen, maar vooral de mensen die de straat maken. Al heb je hier natuurlijk echt prachtige huisjes met veel geschiedenis. Het is echt authentiek.”

(Tekst gaat verder onder de foto). 

Uitzicht over de Karnemelksloot © indebuurt Gouda

Verbinding met de binnenstad

Wat de straat ook zo fijn maakt, is dat het de binnenstad verbindt met de Breevaart en de Reeuwijkse Plassen. “Het heeft ook het uiterlijk van de binnenstad”, zegt ze. “Maar het is ook heel leuk dat je vanaf de Karnemelksloot met je bootje of board direct naar de Reeuwijkse Plassen kan peddelen. Ik ben een watersporter, dus ik maak hier graag gebruik van. Je mag hier alleen niet stilliggen met je boot, maar wel doorheen varen. En blijkbaar zwemmen er tegenwoordig ook herten door de sloot“, zegt ze lachend. Aan natuur dus geen gebrek.

Scooters

Mooiste straat van Gouda of niet, geen enkele straat is perfect. “Er mogen hier wel wat minder scooters rijden”, zegt Margreet. “Het mag officieel ook niet, maar veel mensen hebben er maling aan. Deze kant van de gracht is heel smal en wanneer je de voordeur uitstapt moet je echt opletten.”

Verder is de gemoedelijke straat wel rustig. “Aan de overkant heb je meer verkeer, maar daar hebben we geen last van. Soms is er een incidentje dat iemand de sloot invalt, maar dat gebeurt ook niet heel vaak. Het is gewoon een hele leuke straat.”

Vind jij de Karnemelksloot ook de mooiste straat van Gouda?

Breng dan hieronder jouw stem uit op deze straat of één van de andere genomineerde straten. Is jouw straat genomineerd? Leuk! Nu wil je natuurlijk winnen ook. Deel daarom dit bericht met je buren, maak er een heuse verkiezingsstrijd van en win gezamenlijk als straat de titel ‘Mooiste straat van Gouda’. Je kunt ook de poster downloaden, uitprinten en voor je raam plakken. Zo roep je nog meer mensen op om te stemmen. Klik hier om hem te downloaden >>>


Lees ook...

ijssellaan

Mooiste straat van Gouda: ‘Het is echt een cadeautje dat het in de IJssellaan zo knus is’

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...

Mooiste straat van Gouda: ‘Alles klopt aan de Turfmarkt, de huizen, de gracht, de mensen…’

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...
achter de vismarkt

Mooiste straat van Gouda: ‘Achter de Vismarkt is prachtig, maar de mensen maken de straat’

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...

Het stemmen kan beginnen: dít zijn de nominaties voor de mooiste straat van Gouda

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...

adv.