Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mooiste straat van Gouda: ‘Achter de Vismarkt is prachtig, maar de mensen maken de straat’

Door Kirsten Spooren 14 juli 2020

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar welke straat is nou de aller-allermooiste van onze stad? Terwijl de stemronde in volle gang is, spreken wij de bewoners van de vijf genomineerde straten. We trappen af met een sprookjesachtige straat in de binnenstad van Gouda: Achter de Vismarkt. 

Een paar weken geleden konden de lezers van indebuurt hun favoriete straat opgeven voor ‘De Mooiste Straatverkiezing’ van 2020. De straten met de meeste inzendingen werden gekozen om mee te dingen voor deze felbegeerde titel. De volgende straten maken kans: Achter de Vismarkt, Texellaan, Karnemelksloot, Turfmarkt en IJssellaan. De komende weken lichten we elke straat apart uit. Je kunt stemmen tot en met 6 augustus 2020 via deze link óf onderaan dit verhaal.

Achter de Vismarkt

Deze pittoreske straat in de binnenstad van Gouda wordt voor het eerst vermeld in 1393 en loopt van de Naaierstraat tot aan de Lage Gouwe. De straat dankt haar naam aan het feit dat het letterlijk ‘achter’ de vismarkt lag. Deze vismarkt werd gehouden bij de Visbanken aan de Gouwe. De straat wordt gekenmerkt door historische huizen en monumenten, die vroeger veelal gebruikt werden als pakhuis voor de vismarkt. Ook is het één van de groenste straten dankzij de inzet van de bewoners.

(Tekst gaat verder onder de foto).

achter de vismarkt
Foto: SAMH

Danny den Adel is een trotse bewoner van de straat. Hij woont er al sinds maart 2001. “De straat zag er toen wel anders uit”, vertelt Danny. “De stoepen waren veel smaller en veel huizen waren vervallen. Het stond toen niet zo goed bekend als nu.”

Gelukkig kwam daar verandering in. “De hele straat ging op de schop. Er kwam een enquête vanuit de gemeente met de vraag of we liever meer parkeerplaatsen wilden hebben, of een bredere stoep. We hebben toen voor een bredere stoep gekozen. Ook werden de vervallen panden flink opgeknapt.”

Gezellig samen buiten zitten

Niet alleen de straat ging er beter uitzien, ook de bewoners begonnen elkaar op te zoeken. “Twintig jaar geleden woonden er geen gezinnen met kinderen. De buren waren het eerste stel met kinderen dat hier kwamen wonen. Daarvoor verhuisde iedereen naar een wijk als Goverwelle. Doordat er steeds meer kinderen in de straat kwamen wonen, gingen meer mensen buiten voor hun deur zitten om ze een beetje in de gaten te kunnen houden. Later gingen steeds meer buren dit doen en ging het van enkel een praatje naar een drankje.”, vertelt Dany. In de straat vind je dan ook veel bankjes voor de deur en oude boomstammen zijn omgetoverd tot tafeltjes.

‘Er is veel sociale controle, maar op een goede manier’

Op een gegeven moment kwam er iemand in de straat wonen met behoorlijk groene vingers. “Zij nam het initiatief van de rozenstruiken die je hier veel in de straat ziet. Zo is het contact onderling nog meer gegroeid en zitten we nu regelmatig samen buiten. Meestal gaat dit spontaan. Iemand komt uit werk en gaat buiten zitten en al gauw volgen er meer. Er is veel sociale controle, maar op een goede manier. Er wordt niet gek gekeken wanneer je geen zin hebt om buiten te zitten of mee te doen.

(Tekst gaat verder onder de foto).

©indebuurt Gouda

Een straat vol katten

Een vriendelijke rode kater komt slaperig uit één van de huizen gewandeld. “Er wonen hier veel katten”, zegt Danny. “Het komt weleens voor dat ze gewoon het huis van de buren binnenwandelen. Dat is ook een voordeel aan deze buurt. We hebben bijna allemaal elkaars sleutel en geven elkaars katten te eten wanneer iemand er niet is. De voordeuren staan ook regelmatig open.”

‘Het is een genot om hier te wonen’

“Dat vind ik ook meteen het mooiste aan deze straat. De saamhorigheid. Maar ook de weelderigheid, het uitzicht op de Stadhuis en de rust van dit straatje. Het is een hele diverse buurt, van gepensioneerden tot jonge stellen, ouders met kinderen en ook veel jongeren.”

Vrachtwagens

Achter de Vismarkt klinkt als dé perfecte straat om in te wonen, maar zijn er ook nadelen? “Er rijden veel vrachtwagens door deze straat. Meestal gaat dat prima, maar soms rijden er vrachtwagens door de straat die zwaarder zijn dan de toegestaande tien ton. Dan trilt het hele huis mee en zo ontstaan er ook scheuren in de muren. Ook staat de straat soms vol met auto’s met de knipperlichten aan, die de coffeeshop om de hoek bezoeken. Daardoor wordt het weleens druk. Maar verder is het een genot om hier te wonen.”

Vind jij Achter de Vismarkt ook de mooiste straat van Gouda?

Breng dan hieronder jouw stem uit op deze straat of één van de andere genomineerde straten. Is jouw straat genomineerd? Leuk! Nu wil je natuurlijk winnen ook. Deel daarom dit bericht met je buren, maak er een heuse verkiezingsstrijd van en win gezamenlijk als straat de titel ‘Mooiste straat van Gouda’. Je kunt ook de poster downloaden, uitprinten en voor je raam plakken. Zo roep je nog meer mensen op om te stemmen. Klik hier om hem te downloaden >>>


Lees ook...

Het stemmen kan beginnen: dít zijn de nominaties voor de mooiste straat van Gouda

Of het nu om de mensen gaat of om de architectuur: we hebben een hoop mooie straten in Gouda. Maar w...

Lekker eropuit: 6 x de mooiste dorpen rondom Gouda

Weet je wat wij zo speciaal vinden aan Gouda? We behoren toe tot de randstad, maar toch worden we om...

adv.