Maaike en Belinda over hun Gouda: ‘Alles in deze straat is favoriet!’

Door Sophie Laurence 5 januari 2019

De echte ins en outs van een stad komen natuurlijk van de locals. Wie in een stad leeft weet daar als geen ander over te vertellen. Deze week Maaike en Belinda over hun Gouda, of eigenlijk hun Groenendaalkwartier. De buurt waarover ze niet op kunnen houden!

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶
Heb ik VIA Gouda
Foto: Facebook Heb ik VIA

Maaike en Belinda zijn schoonzussen en wonen in de Krimpenerwaard. Op het platteland dus, niet in Gouda zelf. Heb Ik VIA is een conceptstore in de Lange Groenendaal waar verschillende kleine ondernemers hun spullen verkopen. Het is een grote favoriet van veel Gouwenaars, ze worden dan ook heel vaak genoemd in deze rubriek. Het leek mij leuk om eens te vragen naar de favorieten van de eigenaressen zelf.

‘We wonen tussen Rotterdam en Gouda in en kwamen dus ook al weleens in Gouda. Waarom we voor Gouda hebben gekozen hoeven we eigenlijk geen Gouwenaar uit te leggen. Kijk naar de sfeer, de mooie gebouwen. Het is een stad, maar met de sfeer van een heel groot dorp. Het voorste deel van de winkel was vroeger een kaaspakhuis en het achterste deel samen met andere panden een plateelfabriek. Daar zag je niks van toen wij hier kwamen, we hebben zelf de ramen tevoorschijn gehaald. We bestaan nu 2,5 jaar en we gaan niet meer weg. We zijn altijd aan het werk, dat heb je nou eenmaal met een eigen winkel. Er is altijd iets te doen en daarnaast staan we ook nog op markten zoals deSwan Market. Toen we begonnen wilde Maaike graag vrij op vrijdag, maar dat is nog steeds iets voor in de toekomst.”

“Je moet in Gouda even inburgeren, maar daarna word je er helemaal opgenomen. Wij vinden dat Gouda zwaar onderschat wordt. Een stad als Rotterdam is natuurlijk veel groter, maar als je ziet wat de straatjes en de winkeliersvereniging en de hele gemeente allemaal organiseert, dat vinden we echt heel erg leuk. Er wordt vaak gemopperd, maar dat is niet altijd terecht. We vinden de kleine straatjes in Gouda geweldig. We sturen mensen ook altijd naar de Zeugstraat, die is nu ook helemaal upcoming.”

“Het voordeel van onze winkel is dat je zo’n zesenveertig kleine winkels in één hebt. Er is altijd wel iets te vinden of ontdekken. Er is altijd wel iets wat iemand aanspreekt. Zelf willen we het liefst ook alles mee naar huis nemen. Je wordt heel hebberig van zo’n winkel! Toch valt het wel mee hoe vaak we onze eigen inrichting veranderen. Maaike: ‘Zodra ik een foto stuur naar mijn vriend is het antwoord al meteen nee of past niet. Ik had het vorige week nog met een ladekast, het hele huis opgemeten, maar hij past echt nergens. Onze huizen staat ook niet vol met cactussen, dat is nog iets wat heel veel mensen denken.”

Heb ik VIA woonwinkels

Nu open10:00 - 17:00

Lange Groenendaal 72A, Gouda

Bekijk meer:woonwinkels

Het Groenendaal Kwartier

lange-groenendaal-47 te koop appartement Gouda
Foto: Funda

“Het Groenendaal Kwartier is onze absolute favoriet. Het is één winkeliersvereniging en we gaan met iedereen heel goed om. Als het kermis is gaan we bijvoorbeeld met alle ondernemers en hun kinderen op vrijdagmiddag eventjes naar de kermis. Onze absolute favoriet is onze buurman: House of Goods. We hebben heel veel contact met de eigenaar, we helpen elkaar. Hij is eigenlijk een goede vriend geworden. En natuurlijk is alles wat ze verkopen lekker. Belinda at in het begin nooit soep en eet nu wekelijks soep, ze dronk ook geen koffie, maar nu is ze verzot op de chococcino’s.

Eigenlijk is alles in deze straat een favoriet. Maaikes zoon loopt vaak binnen bij de Speeldoos, we kopen broodjes bij Adriatika. Als het lekker weer is zitten we met zijn te allen te borrelen op zaterdagmiddag. Toen we hier kwamen hadden we nog geen idee dat het zo zou worden. Op dat moment stonden er een stuk of elf panden leeg, we kozen dit pand vooral omdat het zo groot is. We konden niet in een klein pandje met zoveel verschillende ondernemers.”

La Oliva

La Oliva Gouda

“Op donderdag is het natuurlijk koopavond en dan gaan we altijd met allerlei ondernemers uit de straat uit eten. De ene week zijn we met zijn tienen en de andere week met zijn vieren, maar het is altijd gezellig. Meestal gaan we naar La Oliva op de Markt. Klein, maar zo leuk en heerlijk eten. Ze hebben een speciaal koopavondmenu voor winkeliers, daar houden we van. Een favorietje is de ossenhaaspasta, maar de vegetarische burger is ook heel erg lekker. Daarna halen we altijd een ijsje bij David’s Gelato. Heerlijk!”

“We zijn ook wel eens bij de Kleischuur op donderdag. Vooral voor de boekoeloekoe burger. Dat is dus een echt Gouds recept! De meeste mensen weten dat helemaal niet. De kruidenmix verkopen we ook in de winkel, zodat je hem thuis ook kunt maken.”

La Oliva restaurants en horeca

Nu open11:00 - 22:00

Markt 16, Gouda

Bekijk meer:restaurants en horeca

Playtoday

Playtoday LEGO Shop
Foto: Facebookpagina Playtoday LEGO Shop

“Playtoday is ook echt een grote favoriet, vooral van Maaikes zoon. Elke vrijdagmiddag wil hij eventjes langs. De eigenaar heeft zijn magazijn bij ons in de straat, dus we komen hem ook heel vaak tegen. Ook voor verjaardagsfeestjes komen we daar altijd. En zelf willen we eigenlijk ook nog alles! Die Volkswagenbus en die Mini natuurlijk, vooral die Mini. Die zou hier natuurlijk wel geweldig staan in de winkel. Ze hebben achterin ook zo’n hele speelruimte, dus voor kinderen is dat echt fantastisch.”

Playtoday LEGO Shop speciaalzaken

Nu open09:30 - 17:30

Lange Tiendeweg 31, Gouda

Bekijk meer:speciaalzaken

Brownies&downieS

Brownies en Downies Gouda
Foto: Facebook Brownies en Downies Gouda

“Brownies&downieS is ook een favoriet van ons. We werken met ze samen en we halen er natuurlijk ook wel eens lunch. Medewerker Sjaak woont hier in de straat, dus die komen we elke dag wel tegen. Het is er én lekker én leuk én gezellig. Sjaak is ook helemaal fan van de Lego winkel en die komt ons dan heel trots vertellen over wat hij weer heeft gekocht. Hij heeft bijvoorbeeld wel die Volkswagenbus! Daar zijn we dan wel een beetje jaloers op, hoor.”

Brownies&downieS Gouda ontbijtrestaurants

Nu open09:30 - 17:00

Korte Tiendeweg 15, Gouda

Bekijk meer:ontbijtrestaurants

Lees ook:

stadhuis japan

Ja, echt! In Japan hebben ze Gouda nagebouwd

Blijkbaar is Japan dol op Nederland, want ze hebben er een themapark genaamd Huis ten Bosch. In het ...
hofje van jongkind

Wist jij dit? Het verhaal achter het Hofje van Jongkind

Bijna één jaar geleden werd bekend dat er in het Hofje van Jongkind een koffiebar zou komen. De naam...
Huis te koop: Zuidelijke Steijnkade 18 Gouda, Foto 2 | Foto: Funda

5 x deze woningen staan te koop in Gouda voor minder dan 200.000 euro

In Gouda zijn er veel mensen op zoek naar een betaalbare woning. En dat blijkt nog niet zo makkelijk...
<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.