Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maaike, Anouk en Inge volgen tweetalig onderwijs op Het Lyceum: ‘Het is superleuk’

Aangeboden door CSG De Goudse Waarden 28 september 2020

Zit jouw kind in groep 8 en gaat hij of zij in het nieuwe schooljaar naar de middelbare school? Dat is natuurlijk superspannend. Er zijn dan ook heel wat opleidingen in Gouda waar je uit kunt kiezen. Neem bijvoorbeeld het tweetalig onderwijs van Het Lyceum van De Goudse Waarden.

Wil jouw kind fantastisch Engels leren spreken? En heeft hij of zij zin in reizen, uitwisselingen en extra projecten? Dan is tweetalig onderwijs (tto) bij Het Lyceum misschien wel iets voor hem/haar.

Tweetalig onderwijs is voor leerlingen die meer willen halen uit hun havo- of vwo-opleiding. Ze volgen de vakken in het Engels en leren daardoor de taal op hoog niveau. Ze komen in contact met leerlingen uit andere landen, werken samen aan projecten en ontdekken het land en de cultuur. Als ze straks hun diploma halen en ze spreken vloeiend Engels, kunnen ze overal ter wereld terecht.

Tekst loopt door onder de foto.

Voorsprong

Aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, gym, wiskunde, muziek, noem maar op: de docenten op Het Lyceum geven de lessen met veel plezier in het Engels. “Leerlingen die tweetalig onderwijs (tto) gedaan hebben, hebben later echt een voorsprong bij hun vervolgopleiding”, vertelt Mare Hamersma, docent Engels en tto-coördinator. “Onze tto-leerlingen volgen wekelijks twee extra lessen Engelse taal en cultuur en nemen deel aan extra projecten en internationaliseringsactiviteiten.”

Leerlingen aan het woord

Leerlingen Maaike, Anouk en Inge zitten in het tweede jaar van het tweetalig onderwijs en vertellen graag wat meer. “Ik wil graag goed Engels leren en het is iets heel anders dan de basisschool”, vertelt Maaike. “Ik wilde meer uitdaging. Het is echt leuk om jezelf te zien groeien en te zien dat je beter wordt.”

‘Soms heb ik al niet meer door dat ik in het Engels denk’

Anouk: “De basisschool vond ik makkelijk, ik wilde meer uitdaging en beter worden in Engels. In het begin was het soms best heftig, maar ik vind het superleuk en ben blij dat ik het gekozen heb. Soms heb ik al niet meer door dat ik in het Engels denk.”

Ook Inge is blij dat ze voor tweetalig onderwijs heeft gekozen. “Ik had niet echt een beeld van hoe het zou zijn, maar het is inderdaad een uitdaging en heel leuk! Ook spreken de docenten goed Engels en geven je de tijd als je iets niet meteen weet.”

Sinds 2001 wordt ieder jaar op 26 september De Dag Van De Talen gevierd. Bij het tweetalig onderwijs op Het Lyceum wordt hier natuurlijk extra aandacht aan besteed. “Rond de Dag Van De Talen gaan leerlingen uit het tweede leerjaar van het tweetalig onderwijs terug naar hun oude basisschool om een les Engels te geven”, vertelt Mare.

“Het is verbazingwekkend hoeveel Engels de leerlingen na een jaar tto al hebben geleerd en dit ook nog eens ontspannen kunnen overbrengen”. Kortom: een garantie voor boeiende speelse lessen Engels, waarin alfabetspellen, Kahoots en Social Media games voorbijkomen. En wat is er nu leuker om dat te laten zien aan je juffen en meesters op je eigen ‘oude’ basisschool!”

Tekst loopt door onder de foto.

Uitreiking junior certificaat

Engels

In de onderbouw wordt het merendeel van de lessen in het Engels gegeven. “Hierdoor leren de leerlingen op een natuurlijke wijze Engels.” Ook de vakken Frans en Duits worden in de taal zelf gegeven, hierdoor wordt de woordenschat en de spreekvaardigheid bij alle moderne vreemde talen extra vergroot.

Ook is er veel aandacht voor internationalisering. “In de brugklas is er een project met leerlingen van een tto-school in België, in de tweede klas met een tto-school in Madrid en in het derde leerjaar gaan de leerlingen op werkweek naar Engeland”, vertelt Mare. “Onze leerlingen bereiken al na drie jaar een niveau Engels dat ruim boven dat van het reguliere 6
vwo ligt.” Alle leerlingen die het derde leerjaar succesvol afronden, ontvangen hun Junior TTO Certificate. De meesten van hen gaan in de bovenbouw door met het uitdagende IB-programma.”

‘Ze schrijven hun profielwerkstuk in het Engels’

In de bovenbouw worden de leerlingen voorbereid op het behalen van het IB-examen Engels (International Baccalaureate), het hoogste niveau voor een niet-native speaker. “Ook hier volgen de leerlingen wekelijks extra lessen Engels. Verder schrijven zij hun profielwerkstuk in het Engels, zijn er extra activiteiten en doen ze een internationaal getinte maatschappelijke stage/buitenlandstage.”

Nieuwsgierig?

Wil jij graag meer weten over het tweetalig onderwijs van Het Lyceum? Download hier de folder of neem een kijkje op de website.

Wil je een kijkje nemen op de school, ook dat kan:

  • Informatieavond op maandag 23 november 2020 – 18.30 tot 21.00 uur
  • Discovery-middag op woensdag 9 december 2020 – 14.00 tot 16.00 uur
  • Open Huis op donderdag 21 januari 2021 – 18.30 tot 21.00 uur

Voor alle activiteiten geldt, dat Het Lyceum de richtlijnen van het RIVM volgt. Kijk dus vooraf op op website naar de actuele stand van zaken!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door CSG De Goudse Waarden. Meer over CSG De Goudse Waarden ontdekken?

CSG De Goudse Waarden middelbare scholen

Geopend09:00 - 18:00

Kanaalstraat 31, Gouda

Bekijk meer:middelbare scholen

 

adv.