Goudse fotografe Sandra maakt te gekke foto’s van kaasjongens en -meisjes en die wil je zien

Aangeboden door Museum Gouda 11 april 2019

De kaasmarkt is weer begonnen en dat betekent dat we elke donderdag een golf van toeristen, kazen en kaasmeisjes- en jongens gaan zien. Maar vanaf nu kun je ook prachtige foto’s (gemaakt door Sandra Zeilstra) van onze kaasmeisjes- en jongens bewonderen in Museum Gouda. En geloof ons, die wil je echt zien.

Tot het einde van de reeks kaasmarkten, eind augustus, is de expositie Jonge Kaas te zien. De Goudse fotografe Sandra Zeilstra (51) had nooit verwacht dat ze nog eens met haar werk in een museum zou hangen.

Kaasmeisjes Museum Gouda
Foto: indebuurt Gouda

“Het begon met een spontaan idee. Ik ken één van de kaasmeisjes en vroeg haar of ze wilde poseren. Ze nam gelijk twee collega’s mee. Uit hun werk kwamen ze met de klompen nog aan naar de studio. Ik heb niets geregisseerd, hierdoor staan ze er heel puur op. Na de eerste drie portretten heb ik de organisatie van de kaasmarkt verteld waar ik mee bezig was. Toen die enthousiast was, durfde ik wat brutaler rond te vragen.”

kaasjongen
Foto: Sandra Zeilstra

Wat nu?

“Toen de serie klaar was, dacht ik: Wat nu? Ik heb er één heel erg uitvergroot en museumdirecteur Marc de Beyer gevraagd of hij eens wilde komen kijken. Dat deed hij en de dag erop kwam hij meteen terug met de conservator.

Daarna zijn ze bij Museum Gouda in beraad gegaan, want de agenda zat eigenlijk vol. Er is ruimte gevonden in de zaal met de stadsmaquette. Ik was er helemaal van ondersteboven toen ik dat hoorde. Er hangen acht van mijn foto’s en een oude zwart-witfoto van kaasmeisjes uit de jaren zestig, gemaakt door Bob de Wit Sr..”

De foto’s zijn uitvergroot tot één bij anderhalve meter. “Ze zijn afgedrukt op heel kwetsbaar papier, maar daardoor zijn de kleuren wel heel intens. Als ik nog jong was, zou ik zelf ook wel kaasmeisje willen zijn.”

“Het museum brengt op verschillende manieren de geschiedenis van de stad tot leven. Met de expositie Jonge Kaas krijgt ook de Goudse kaastraditie een plek in het museum”, vertelt museumdirecteur Marc.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Gouda. Meer over Museum Gouda ontdekken?

Museum Gouda musea

Nu gesloten11:00 - 17:00

Achter de Kerk 14, Gouda

Bekijk meer:musea

Lees ook:

goudse kaasmarkt

Goudse bucketlist: we gingen naar de Goudse Kaasmarkt en dansten met de kaasboeren

Sommige dingen moet je als Gouwenaar echt een keer gedaan hebben. Het beklimmen van toren van de Sin...
kaasmarkt gouda

Wil je zien: oude beelden van de Kaasmarkt uit 1943

Vandaag (4 april) begint de eerste Goudse Kaasmarkt van het seizoen weer. Wist je dat de Kaasmarkt v...
stroopwafel of kaas

Gouds dilemma: nooit meer Goudse kaas of nooit meer een stroopwafel?

Keuzes: we hebben er iedere dag mee te maken. Doe je vandaag pindakaas op je brood, neem je nog een ...

adv.