In de platenzaak met Corné: ‘Ik zat klaar bij de radio om zelf bandjes op te nemen’

Door Jort van Meeteren 14 april 2019

Bij indebuurt Gouda gaan we om de week in gesprek met Goudse muziekliefhebbers. Daarvoor duiken we de lokale platenzaken in om antwoord te krijgen op vragen als: wat is je vroegste muzikale herinnering? Wat vind je van de lokale muziekscene? Hoe muzikaal ben je zelf? Deze week wegens omstandigheden een editie vanuit huis bij ondergetekende, die Corné ontving en hem het hemd van het lijf vroeg.

Corné, wij kennen elkaar een beetje, maar muzikaal weet ik erg weinig van je. Hoe begon het voor jou, thuis bij je ouders?

Nou, eigenlijk gebeurde er vrij weinig. Mijn ouders draaiden niet veel muziek en áls er iets gedraaid werd, was het meestal iets dat met de kerk te maken had. Het was niet echt een onderdeel van ons dagelijks leven. Mijn broer had wel een cd met daarop allemaal hardcore en hardstyle. Die draaide hij regelmatig en zodoende kreeg ik daar ook wat van mee. Dat vond ik ontzettend gaaf.

Dat is nogal een introductie tot muziek, zeg. Hoe kreeg je uiteindelijk meer te horen?

Ik vond het fijn om te ontdekken dat er zoveel verschillende muziek was. Zoveel variatie. Ik moet zeggen dat toen ik minder intense muziek ontdekte, ik deze toch wel verkoos boven de muziek waar mijn broer me kennis mee had laten maken.

Je ouders hebben je dus niet beïnvloed, qua muziek, maar hoe kijk je tegen de introductie van je broer aan?

Het was mijn eerste kennismaking met ‘consumentenmuziek’, maar zette me later vooral aan tot het verder verkennen van wat muziek te bieden had. Via TMF, bijvoorbeeld. Of dan ging ik zelf bandjes opnemen als de Top 40 gedraaid werd. En dan maar hopen dat de DJ op tijd stopte met praten, zodat ik een zo goed mogelijke opname kreeg.

Ben je ook cd’s gaan kopen, of was je echt een homemade-piraat?

Ik deed van alles en heb zeker een en ander gekocht qua muziek, zoals cd’s van Natasha Bedingfield, Alicia Keys en Evanescence. Maar ik begon ook te downloaden, via Limewire ging dat toen. Dat was natuurlijk niet helemaal legaal en er stond ook een hoop rommel op. Soms bleek je een heel ander nummer gedownload te hebben, of je had een virus binnen gehaald. En tegenwoordig gebruik ik Spotify erg veel.

Hoe muzikaal ben je zelf?

Helemaal niet. Ik heb ooit wel een keyboard gekocht, maar na een paar maanden heb ik dat opgegeven, omdat het maar niet wilde lukken. Als kind wilde ik ook heel graag musicalster worden, trouwens, maar dat hebben muziek- en theaterdocenten vrij gauw de kop ingedrukt. Zingen is niet echt mijn sterkste kant, al doe ik het wel graag als ik alleen thuis ben of in de auto zit.

Heb je guilty pleasures?

Nee, eigenlijk niet. Wat ik leuk vind is doorgaans muziek die globaal heel populair is en ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik mijn muzieksmaak verborgen moest houden.

Zijn er lokaal, in en rondom Gouda, dingen die jou interesse hebben, qua muziek? Hoe denk je over de scene hier?

Daar ben ik niet heel erg mee bezig, maar zelf woon ik bijvoorbeeld vlakbij het Houtmansplantsoen en daar zijn in de warmere maanden soms heel leuke dingen aan de gang. Ik kan dan vanaf mijn balkon meeluisteren naar de bandjes die er op dat moment aan het spelen zijn, dat is heel leuk.

Dat is geen verkeerde plek om te wonen. Vind je dat Gouda genoeg doet om interessant genoeg te zijn op het gebied van kunst en cultuur?

Je merkt dat er de laatste jaren meer wordt ingezet op het ‘jonger’ en ‘hipper’ maken van de stad. Dat vind ik een goede zaak, vroeger was er voor het jongere publiek niet zoveel te doen. Als de stad daarmee ook mensen van buiten Gouda aantrekt, is dat mooi meegenomen.

De muzieksmaak van….

Ben jij dol op muziek of heb je een uitgesproken muzieksmaak? Neem dan contact op met [email protected] en wie weet zien wij jou binnenkort in een platenzaak voor een interview over jouw muzieksmaak! Oh, en heb je dit al gelezen?

Lees ook:

Perfecte combinatie: livemuziek en een lekker biertje bij De Goudse Eend

Muziek en een lekker biertje, wat ons betreft een hele goede combinatie. Dat moet ook Jeroen van Bie...
koningsdag 2019 markt gouda

Koningsdag 2019: dit is er te doen op de Markt in Gouda + line-up popfestival

Op zaterdag 27 april kleurt Gouda weer oranje en proosten we met zijn allen op de verjaardag van kon...
koningsdag 2019 gouda

Hoe vet is dit: we krijgen een popfestival op de Markt tijdens Koningsdag 2019

Of we er al zin in hebben? Nou, na het lezen van dit bericht wél! Naast een vette line-up tijdens Ko...

adv.