Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Siebren is vrijwilliger: ‘Met mijn bezoek geef ik ze een fijn moment’

Aangeboden door Humanitas Midden-Holland 13 juli 2020

Corona brengt voor veel mensen een hoop onzekerheid op het gebied van werk. Dat kan al snel leiden tot financiële problemen. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om orde op zaken te stellen. Gabe de Vries is coördinator: “Veel mensen proberen lang om zelf het hoofd boven water te houden als het moeilijk wordt. Dat is goed, maar als we eerder in actie komen, kunnen we helpen om de schade te beperken.”

Als vrijwilligersorganisatie zet Humanitas zich al meer dan 75 jaar in om mensen te helpen. Vanaf de tweede wereldoorlog tot nu. Inmiddels biedt Humanitas hulp op het gebied van financiën, eenzaamheid, laaggeletterdheid, taal en de begeleiding van gescheiden ouders in de omgang met hun kinderen. De vrijwilligers worden intensief getraind. Zij kennen veel regelingen en begrijpen dat het niet makkelijk is om hulp te vragen. “In deze tijd hebben we elkaar meer nodig dan anders”, zegt Gabe. “We verwachten dat de vraag naar ondersteuning, vooral ook op financieel gebied, vanwege de coronacrisis in de komende periode sterk zal toenemen.”

Vrijwilliger Siebren Miedema

Ook voor Siebren Miedema, die al bijna vijf jaar vrijwilliger is bij Humanitas, zijn het rare tijden. Hij brengt niet alleen vriendschappelijke huisbezoeken, maar geeft ook hulp bij geldzaken (thuisadministratie). “Ik ging iedere veertien dagen op bezoek bij een deelneemster van boven de 90 jaar, maar ineens mocht dat niet meer. Ik heb haar gebeld en gezegd dat ik voorlopig niet kon komen.” Ze vond het vreselijk jammer, want ook al komt er zo nu en dan familie, het is fijn om af en toe een nieuw gesprek te hebben. “Mevrouw kan ook niet meer zo goed horen, waardoor een telefoongesprek moeilijk gaat”, vertelt Siebren. “We zijn toen kaarten naar elkaar gaan sturen om contact te houden.”

‘Zo krijgt haar hondje ook weer aandacht’

Gelukkig kon Siebren begin juni weer op bezoek bij mevrouw. “Op anderhalve meter afstand konden we weer gedurende één tot anderhalf uur gezellig met elkaar over van alles en nog wat kletsen. Zo krijgt haar hondje ook weer aandacht, die móet je bij binnenkomst aanhalen, anders blijft zij de hele omgeving bij elkaar blaffen!”

“Met andere deelnemers heb ik weleens spelletjes gedaan of gingen we wandelen. Het mooiste van dit vrijwilligerswerk is dat je veel verschillende mensen leert kennen en verhalen hoort over hun leven. Met je bezoek geef je ze een fijn moment. Daar doe ik het voor!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Roy Beusker

Tips bij geldzaken

Ook heeft Humanitas verschillende vrijwilligers die Gouwenaars helpen met hun geldzaken. Ze stelden speciaal voor ons een aantal tips samen:

  • Raakt je spaargeld op, kom in actie!
  • Ga actief op zoek naar hulp, via de sociale kaart van de gemeente vind je instanties om contact mee op te nemen.
  • Kijk of je meer inkomsten kan verkrijgen door gebruik te maken van regelingen.
  • Kijk waarop je kan bezuinigen
  • Kijk op Startpuntgeldzaken.nl van het Nibud en ‘Bereken je recht’. Hier vind je tips om je financiën te ordenen en welke regelingen er voor je zijn.

Word ook vrijwilliger

Vanwege de coronacrisis wordt er een toename van de behoefte aan ondersteuning op financieel gebied verwacht. Wil jij iemand regelmatig blij maken met een huisbezoek? Ben jij goed met cijfertjes en help je graag mensen? Of misschien beteken je liever iets op bestuurlijk niveau bij Humanitas Midden-Holland? Met één uur per week kun je al iets betekenen voor een ander.

Wil je meer informatie? Kijk dan hier >>>


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Humanitas Midden-Holland. Meer over Humanitas Midden-Holland ontdekken?

Humanitas Midden-Holland dienstverlening

Magalhaeslaan 7, Gouda

Bekijk meer:dienstverlening

adv.