Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huiduitslag door de processierups in Gouda: zo kom je van je klachten af

Door Eva van Dantzig 4 juli 2020

De processierups wordt door heel Nederland gespot en zo ook in Gouda. Door het mooie weer zijn de rupsen dit jaar al vroeg uit hun ei gekomen. De beestjes hebben brandharen en als jij daardoor wordt geraakt, zorgt dat voor jeuk, huiduitslag (bultjes) en irritatie aan de ogen en luchtwegen. De grote vraag: hoe kom je van de klachten af?

Voorkomen is beter dan genezen. Om jezelf goed te beschermen tegen de brandharen van de eikenprocessierups, is het belangrijk dat je goede kleding draagt als je naar buiten gaat. We snappen dat het met dit lekkere weer niet altijd te doen is, maar zorg ervoor dat je hals, armen en benen bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten en zet voor de zekerheid een (zonne)bril op.

Tips op een rijtje

Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen? Ai, dat is vervelend. Gelukkig kun je zelf wel wat trucjes toepassen. We zetten de tips voor je op een rij:

  • Trek de kleding zo snel mogelijk, maar voorzichtig uit;
  • ‘Strip’ de huid: doe plakband op je huid en trek het dan los;
  • Spoel je huid en ogen met lauw water;
  • Zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven;
  • En het allerbelangrijkste: ga niet wrijven of krabben!

Helpen bovenstaande tips niet? Dan nog een tip van een lezer: “Ik werd gek van de jeuk en niets leek echt te helpen. Toen alle plekjes maar aangestipt met aftershave. De plekjes zijn niet weg, maar jeuken in ieder geval niet meer!” Meestal verdwijnen de klachten binnen een paar dagen tot twee weken.

Ernstige klachten

Heb je oogklachten nadat je in een rupsrijk gebied was? Schakel dan meteen een oogarts in. Er is een kans dat je oogontsteking krijgt en daardoor kun je in het ergste geval blind worden. Een allergische reactie zoals een dikke lip of tong of krijg je het benauwd? Bel de huisarts!

Lees meer over wat je kunt doen op de website van de GGD.

Bestrijding van de eikenprocessierups in Gouda

De gemeente begint al vroeg in het jaar met het bestrijden van deze rups, ook als er nog geen rupsen zijn. “We onderzoeken welke bomen vorig jaar het meest besmet waren. Deze bomen benevelen wij preventief met een biologisch middel. Dit benevelen kan alleen bij jonge rupsen en pas op het moment dat de eitjes uitgekomen zijn. Dat is meestal wanneer de bomen groen worden. Dat houden we dan ook goed in de gaten”, meldt gemeente Gouda.

“Ondanks de bestrijding van jonge rupsen, kunnen we niet alles tegenhouden. Krijgen we een melding dat een boom besmet is? Dan bestrijden we die plek door het nest weg te zuigen. Vaak zijn de rupsen zelf niet op die plek. Als we geluk hebben ziet de bestrijder ze en zuigt hij de rupsen ook weg. Maar vaak is het niet mogelijk en kunnen we alleen het nest verwijderen en niet de rupsen. Met als gevolg dat er later weer een nieuw nest in de boom zit. Zeker bij warm weer gaat dat snel.”

Melden

Zie je een boom met eikenprocessierupsen in Gouda? Geef het aan de gemeente door via een melding openbaar gebied. Dan kunnen zij de boom bestrijden. Let op: de eikenprocessierups leeft alleen in eikenbomen. Je vindt ze dus niet op andere bomen. Zie je een boom of struik die ingepakt is in wit spinsel? Dat is waarschijnlijk spinsel van een mot. Dit is ongevaarlijk en hoef je niet te melden.


Lees ook:

John en Marleen zijn zorgverleners: ‘De veiligheid van ons personeel stond voorop’

Marleen Rietveld en John Geul zijn in 2017 de zorgorganisatie E.E.N. Zorg Gouda begonnen. Ze bieden ...

Afval scheiden in Gouda: welk afval hoort in welke afvalbak?

In Gouda zijn we ondertussen gewend dat we ons afval moeten scheiden, maar soms is het nog wel even ...
aantal corona gouda

Eén van de eerste coronapatiënten in Gouda verlaat ziekenhuis na 104 (!) dagen

Even een hartverwarmend nieuwtje op de donderdag! Eén van de eerste coronapatiënten van het Groene H...

adv.