Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zana (19) werd ernstig ziek van insectenbeet: ‘Voor behandeling moet ik naar Australië’

Door Kirsten Spooren 3 december 2019

Je staan vol in het leven, doet een goede studie en je sport op hoogniveau… tot een insectenbeet je leven drastisch verandert. Dit overkwam Zana Hahn (19) uit Gouda. De ambitieuze en sportieve meid kan geen enkele inspanning meer aan door de onbekende ziekte POTS. Deze ziekte is alleen in Australië of Amerika te behandelen en de familie en vrienden van Zana zamelen nu geld in om deze behandeling mogelijk te maken. Onze collega’s van het AD spraken met Zana.

POTS staat voor Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom. Bij deze ziekte werkt het autonome zenuwstelsel niet goed. “Mijn lichaam is waarschijnlijk ontregeld geraakt door een combinatie van zwaar medicijngebruik en intensief sporten. Mijn hartslag gaat bij iedere kleine activiteit enorm omhoog. Daardoor ben ik erg snel vermoeid en heb ik geen energie voor een normale daginvulling”, vertelt Zana aan het AD. Door de ziekte heeft Zana moeten stoppen met sporten en haar studie aan de TU Delft. Normale, dagelijkse activiteiten kan ze niet meer.

Insectenbeet

Zana kreeg ruim drie jaar geleden opeens honderden jeukende bultjes op haar benen. Na vele onderzoeken in het ziekenhuis, bleek het om een allergische reactie op een insectenbeet te gaan. Welk insect dit is, is niet meer te achterhalen. “Het was in elk geval geen tekenbeet, want volgens de artsen had ik niet de ziekte van Lyme”, vertelt Zana aan de krant.

Er volgden nog meer onderzoeken en zware medicatie. De bultjes verdwenen, maar Zana bleef klachten houden. “Ik ben chronisch vermoeid, heb vaak migraine en kan geen enkele inspanning meer aan. Mijn hartslag is extreem hoog bij lichte inspanning, zoals bijvoorbeeld traplopen of fietsen.‘’

Behandeling

Na drie hopeloze jaren is er afgelopen maand POTS geconstateerd bij Zana. In Europa zijn hier geen goede behandelmogelijkheden voor, maar in Australië en Amerika wel. Omdat Australië betere referenties heeft, is er voor de behandeling is Australië gekozen. Helaas zijn de kosten hiervan erg hoog en daarom zijn de zus van Zana en haar vrienden een doneeractie op GoFundMe gestart. Wie ook een bijdrage wil leveren voor de behandeling in Australië, kan hiervoor terecht op de website.

Wil je het hele interview met Zana lezen? Klik dan hier voor het verhaal van het AD (Premium) >>>

Lees ook…

Ahw, zo lief: bekend horeca-koppel uit Gouda verwelkomt prachtige dochter

Wat een leuk babynieuws! Nick Faken en Jaco de Vries zijn de kersverse ouders van baby Jess. Dankzij...

Thomas zat jarenlang met zichzelf in de knoop tot hij Arel, Richard en Koen leerde kennen

Een goed betaalde baan, een koophuis en een mooie auto voor de deur. Voor veel jongvolwassenen is di...

Hip, duurzaam en supergroen: Goudse Corinne (52) is bezig een Voedselbos te planten

De natuur, het milieu, onze aarde en het klimaat. Er is de laatste tijd veel om te doen. Er komen st...

adv.