Bram is de oprichter van UFO Meldpunt: ‘Gouda is een lastige stad om UFO’s te spotten’

ufo meldpunt
Bram Roza © indebuurt Gouda

Een zilveren vliegende schijf boven Goudaeen voorbijvliegende vuurbal of een wit licht dat supersnel horizontaal bewoog: we noemen even wat voorbeelden van ufo-meldingen die het afgelopen jaar binnenkwamen op de website van UFO Meldpunt Nederland. De oprichter van deze website – Bram Roza – komt uit Gouda en wij spraken hem over aliens, UFO’s en bijzondere waarnemingen in Gouda. “Veel van deze waarnemingen zijn te verklaren, maar soms zit er een UFO-melding tussen die wij ook niet kunnen duiden.”

Bram Roza (35) richtte het meldpunt voor UFO’s op in 2011. “Ik heb altijd interesse gehad in buitenaards leven”, vertelt hij. “Vroeger hield ik er al spreekbeurten over en samen met mijn vader keek ik altijd naar sciencefiction. Nederlanders zijn een nuchter volkje en we ridiculiseren het bestaan van ufo’s, maar stiekem is iedereen er in geïnteresseerd. Ik heb zelf geen wetenschappelijke achtergrond, maar er zijn zó veel planeten. Wetenschappers hebben berekend dat er net zo veel planeten zijn als zandkorrels op de wereld, dus hoe kun je er dan zeker van zijn dat wij de enige planeet zijn met intelligent leven?”

Fotoshop

Of je nou in aliens gelooft of niet, al eeuwen lang worden er meldingen gedaan over UFO’s (unidentified flying objects) die niet te verklaren zijn. Bram zocht zelf naar een website waarop hij deze waarnemingen kon melden en teruglezen. “Er waren wel websites waarop je melding kon doen over UFO’s, maar nergens werden deze meldingen gedeeld. Daarom heb ik UFO Meldpunt Nederland opgericht, waarop mensen ook kunnen meedenken over een mogelijke verklaring.”

‘Ruim 95% van deze meldingen zijn te verklaren’

Sinds de oprichting van de website zijn er al 8.259 meldingen binnen gekomen van ongeïdentificeerde vliegende objecten. “Ruim 95% van deze meldingen zijn te verklaren”, legt Bram uit. “Of zijn te vaag qua omschrijving. We krijgen ruim 70 meldingen per maand en als daar iets tussen zit wat the real deal zou kunnen zijn, mogen we in onze handen knijpen.” In het ‘dagelijkse leven’ is Bram grafisch vormgever en marketeer, waardoor hij een goed oog heeft voor gefotoshopte afbeeldingen. “Ik zie snel of iets nep is en veel van de meldingen zijn een ster of satelliet. Vooral de ster Sirius wordt snel aangezien als UFO.”

Tekst gaat verder onder de foto.

UFO gouda
Foto ter illustratie | Foto: Pixabay

Close encounters

Zelf heeft Bram in Gouda een keer een mogelijke UFO gespot. “Dat was bij Goverwelle op de dijk. Ik nam ’s avonds afscheid van een vriendin en toen we omhoog keken zagen we een heldere ster – of dat dachten we tenminste. Opeens kwamen er allemaal piekjes uit de ster en veranderde het in een driehoekje. Dat driehoekje verdween en daarna kwam het weer terug. Dat bleef het ruim een kwartier doen. Deze verschijning heb ik nog niet kunnen duiden. Gouda is sowieso een lastige stad om UFO’s te spotten. Er is hier te veel licht. De meeste meldingen komen dan ook het Noord-Oosten, waar minder lichtvervuiling is.”

‘De Amerikaanse overheid heeft al toegegeven dat er UFO’s bestaan’

Er komen veel meldingen binnen over UFO’s, maar close encounters zijn wel zeldzaam in Nederland. Close encounters betekent letterlijk: ontmoetingen van dichtbij. “In de jaren 70 was er wel een vrouw uit Uden die ’s nachts wakker werd omdat ze naar het toilet moest en iets vreemds zag vanuit haar raam. Op de stoep voor haar huis zag ze een drietal kleine figuren in witte gewaden die richting haar huis kwamen gelopen. Toen ze haar man wakker maakte, waren de mannetjes verdwenen. De vrouw is de volgende dag naar de politie gegaan om dit te melden.”

Mierenhoop

Zelf denkt Bram dat het niet héél lang meer gaat duren voor de wetenschap ver genoeg is om meer duidelijkheid te verschaffen over buitenaards leven. “Ik denk dat we binnen ons leven nog wel te horen gaan krijgen dat er genoeg bewijs is om aan te nemen dat onze planeet bezocht wordt door andere beschavingen. Nog maar 15 jaar geleden dachten we dat onze Melkweg de enige was en de Amerikaanse overheid heeft al toegegeven dat er UFO’s bestaan. Het Pentagon doet er zelfs onderzoek naar en er gaat miljoenen belastinggeld naartoe. Dan moeten ze het wel serieus nemen.”

‘Eigenlijk zijn wij de baby’s van het heelal’

Bram hoopt dat de buitenaarde rassen ons iets kunnen bijbrengen. “Onze beschaving is maar een paar duizend jaar oud. Eigenlijk zijn wij de baby’s van het heelal, andere beschavingen zullen een stuk verder zijn. Vooralsnog denk ik niet dat ze snel contact met ons zullen opnemen. Als je voorbij een mierenhoop loopt, ga je ook niet met ze praten. Daar kun je niet mee communiceren. Het is daardoor niet zo gek dat ze geen vriendjes met ons willen zijn. We zijn net vechtende, kleine kinderen. Altijd in oorlog. Ik denk dat andere beschavingen daar meer ontwikkeld in zijn.”

Iets gezien? Meld het!

Als laatste wilt Bram nog een oproep doen aan alle Gouwenaars: “Heb je iets gezien dat je niet kunt verklaren? Meld het dan. Ook als het 20 jaar geleden was. Ik geloof dat de collectieve kennis van ons publiek tot betere inzichten leidt dan dat van een enkele UFO-expert. Door mogelijkheden te elimineren hopen we een klein percentage meldingen over te houden dat daadwerkelijk onverklaarbaar blijkt en ons leven een beetje spannender maakt.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’”

De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’

Ga naar “Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ ”

Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ 

Ga naar “Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ ”

Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022
Ga naar “Tot 30% korting op Blokker koffiemolens”

Tot 30% korting op Blokker koffiemolens

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep