Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

The one with the anniversary: Lynn (29) en Celine (34) zijn de grootste Friends-fans van Gouda

Door Kirsten Spooren 8 oktober 2019

Het is 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van Friends uitgezonden werd. Bij vriendinnen Lynn Schoonderwoerd en Celine Tramper Streefkerk staat de hitserie nog elke dag aan. Wat maakt deze serie zo bijzonder volgens de Goudse dames? En kunnen ze zichzelf de grootste Friends-fans van Gouda noemen? We lieten ze een test doen om te kijken hoeveel ze weten van de serie. 

Waar drink je een kopje koffie met twee Frienatics (zoals Friends-fans ook wel genoemd worden)? Dat kan natuurlijk maar één café zijn in Gouda en dat is Central. We kunnen er niet neerploffen op een bank a la Ross, Monica, Rachel, Phoebe, Chandler en Joey, dus nemen we plaats aan de lange houten tafel. “Ik vind jou wel een Monica”, zegt Celine tegen Lynn, die verschrikt opkijkt. “Ben ik zo erg dan?”, zegt ze. “Nee, op de positieve manier. Je bent graag een goede gastvrouw. Ik ben echt een Phoebe”, zegt Celine.

The one with Unagi

Iedereen heeft weleens een aflevering van Friends gezien. De populaire serie wordt voor de driehonderdste keer herhaald op tv en het wordt nog steeds elke dag uitgezonden. Voorlopig kunnen alle afleveringen ook nog gekeken worden op Netflix. “Ik denk dat de serie zo populair is omdat het herkenbaar is”, zegt Celine. “Iedereen kent wel een Phoebe of een Monica.” Lynn: “Daarbij is het heel grappig en echt een feel good-serie. Hoe gaaf zou het zijn om zo een vriendengroep te hebben, die allemaal bij elkaar wonen.”

‘Mijn zusje en ik moeten altijd erg lachen om deze aflevering’

“Elk personage heeft wel wat. Zelf vinden we de verhaallijnen van Phoebe en Joey het leukst”, zegt Lynn. “De serie draait een beetje om Ross en Rachel, maar we vinden het juist leuk om de verhaallijnen van de andere personages te volgen.” Wanneer we vragen welke aflevering ze het leukst vinden, begint Lynn enthousiast te vertellen. “Met mijn zusje moet ik altijd erg lachen om de aflevering waarin Ross vertelt dat hij op karate heeft gezeten en daar Unagi heeft geleerd. Phoebe en Rachel vertellen hem dat dit niet bestaat en het een sushi-soort is. Ze proberen hem daarna te laten schrikken. Unaggiii.”

The one with criticism

Lynn en Celine leerden elkaar kennen bij het stijldansen, maar hun mannen zijn al jaren beste vrienden. Samen vormen ze dus eigenlijk ook een Friends-vriendengroepje. “We keken vroeger weleens samen Friends, maar tegenwoordig staat het vooral op als achtergrondgeluid”, zegt Celine. “Ik heb laatst wel weer alles achter elkaar gekeken op Netflix. Gewoon, af en toe een aflevering dacht ik. Maar voor ik het wist zat ik elke vrije minuut weer Friends te kijken. Op 21 oktober worden er afleveringen uitgezonden in de bioscoop, dus we gaan proberen samen te gaan”, zegt Lynn.

‘Een draagmoeder, een kindje adopteren, een lesbisch stel… alle onderwerpen komen voorbij’

Er wordt ook weleens kritiek geuit op de serie, want het zou niet meer van deze tijd zijn. Dat vinden de meiden onzin. “Ik vind het juist wel van deze tijd”, zegt Lynn. “Alle onderwerpen komen voorbij. Een draagmoeder, een kindje adopteren, een lesbisch stel…” Celine: “Je moet natuurlijk ook kijken naar de tijd waarin het gemaakt werd. Eigenlijk was het heel vooruitstrevend.”

The one with the test

Om te checken of Lynn en Celine wel écht superfan zijn, lieten we ze de moeilijkste Buzzfeed-quiz over Friends maken. Alleen een echte fan scoort boven de 75 procent. Het wordt de meiden niet makkelijk gemaakt, want de vragen zijn pittig. Welke kleur hebben de parapluutjes in de intro van de serie? “Oeh, dat is nog best lastig”, zegt Celine. “Je ziet ze zo vaak en toch begin ik nu te twijfelen.” Lynn: “Ik skip de intro altijd op Netflix, dus die heb ik al heel lang niet meer gezien.” Toch hebben de meiden het goed. Ze hebben vijftien van de twintig vragen goed en scoren daarmee nét 75 procent. Wij vinden het knap, want al bij de vraag hoeveel zussen Joey heeft, waren we afgehaakt.

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzonder beroep, ontzettend gave hobby of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

speeltuin gouda

Goudse speeltuintjes: Ellen en Fee kochten met de buurt een trampoline, maar hij moest weg

In de binnenstad vind je veel 'verborgen' speeltuintjes voor kinderen, maar vaak vind je er niet mee...
kermis

Angela en Keano zijn de grootste kermisfans van Gouda: ‘We tellen echt af tot het weer begint’

De één vindt het fantastisch, de ander vindt er niks aan. Het feit blijft dat de kermis weer is bego...
Ginny van Montfort

Ginny is kattengedragstherapeute: ‘Een kat wil niet de baas spelen, maar wel controle hebben’

Het internet explodeert van de kattenvideo's: de kat is niet meer zo hip geweest sinds het oude Egyp...

Yvonne (56): ‘Toen mijn man overleed heb ik alleen de platenzaak geopend. Het was onze droom’

Yvonne Wilson (56) kwam zes jaar geleden in Gouda wonen om haar droom achter na te gaan: een platenz...

adv.