Schrijfster Çiler verliet Turkije voor Gouda: ‘Ik wil mijn dochter een betere toekomst bieden’

Çiler Ilhan
Çiler Ilhan © indebuurt Gouda

Schrijfster en journaliste Çiler Ilhan (46) heeft één van de moeilijkste beslissingen van haar leven moeten maken: haar thuisland verlaten voor een beter leven voor haar dochter en haarzelf. Als journalist en door de veranderingen in Turkije voelde ze zich niet meer op haar plek. “Ik wilde ook beter onderwijs voor mijn dochter, waar haar mening telt en wetenschap nog gewoon onderdeel is van het onderwijs”, vertelt Çiler. 

We spreken af met Çiler bij De Zalm, haar favoriete restaurant. Lachend vertelt ze: “Ik vind de horeca niet erg goed in Nederland, maar bij De Zalm is de service top.” Zo, die hebben ze in the pocket. Çiler is een jaar geleden naar Gouda verhuist. “Een jaar en 28 dagen”, zegt ze. “Ik ben Gouda zo ontzettend dankbaar, want we zijn met open armen ontvangen en voelen ons hier erg thuis.”

‘Ik wil dat mijn dochter haar eigen mening mag vormen’

Vrijheid

Çiler woonde in Istanboel, maar zag de stad en het land langzaam veranderen – en niet ten goede. “Niet alleen het uiterlijk van de stad verandert, maar ook de sfeer. Mensen zijn er minder gelukkig. Ik wil ook kunnen schrijven wat ik wil en dat kan daar niet meer”, vertelt ze.

“We zijn vooral verhuisd voor mijn dochter Eva (8). In het onderwijs van Turkije is er steeds minder ruimte voor wetenschap en het gaat steeds meer om geloof. Ik wil niet dat een mening op mijn dochter geprojecteerd wordt. Ik wil dat ze haar eigen mening mag vormen”, vertelt ze.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Çiler Ilhan
Çiler sprak ook tijdens TEDxGouda, waar ze vertelde over haar boek © indebuurt Gouda

Gouda

Çiler en haar man kozen er dus voor om Turkije te verlaten en naar Nederland te verhuizen. Hun keuze viel al snel op Gouda. “Mijn man is gedeeltelijk Nederlands, Noors en Turks. Voor ons was het een logische keuze om naar Nederland te komen. We wilden eigenlijk in Delft gaan wonen, maar vonden daar lastig een huis. Eigenlijk hadden we onze verhuizing eerder moeten plannen, want nu moesten we snel een huis vinden voor de scholen weer zouden beginnen.”

‘Ik bleef het een dorp noemen op het begin’

Gouda was een goede tweede keus. “Ik moet veel in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht zijn, dus Gouda ligt perfect. Toen we een appartement gingen bekijken werd ik meteen verliefd, en toen had ik de stad nog niet eens gezien!”, vertelt ze. “Ik vind Gouda echt een mooie stad, al bleef ik het een dorp noemen op het begin. Tot een vriendin zei dat ik dat echt niet meer mocht zeggen, want Gouda is toch echt een stad.”

Met de fiets door de sneeuw

“Ik vond het wel heel moeilijk om Turkije te verlaten”, zegt Çiler en ze is zichtbaar aangedaan. “Je verlaat je thuis. Niet alleen je vrienden en familie, maar ook echt de plek die je heeft gemaakt tot wie je bent. Dat vond ik erg lastig.”

Ook vond Çiler het moeilijk wennen hier in Nederland. “Ik vind de taal bijvoorbeeld erg lastig. Ik heb al veel lessen gehad, maar het is geen eenvoudige taal. Ook vind ik het leven hier zwaarder, een soort ruwer”, vertelt ze en ze ziet ons een beetje verward kijken. “In Turkije is het heel normaal dat je overal mensen voor hebt. Een nanny, iemand die boodschappen voor je doet. Hier moet je alles zelf doen en dat is wennen. Als ik in Turkije thuiskwam van een dag werken, was er al gekookt en het huishouden was gedaan.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

Çiler Ilhan
Çiler voor haar favoriete restaurant © indebuurt Gouda

Voor ons is dat misschien lastig in te beelden, maar haar manier van leven is wel drastisch veranderd. “Nog een voorbeeld: toen het hier zo sneeuwde moest ik Eva gewoon op de fiets door de sneeuw naar school brengen. In Istanboel kwam er dan een busje voorrijden waarbij iemand haar met een paraplu helemaal naar het busje begeleidde. We gebruikten de fiets sowieso alleen voor recreatie.”

Burgemeester van Gouda

Ondertussen hebben Çiler, Eva en haar man aardig hun weg kunnen vinden door Gouda. “Het is heel prettig wonen in Gouda. Al snap ik niet waarom op maandagochtend alles altijd gesloten is, ik haat maandagen daarom”, zegt ze grappend.

‘Ik ben zelfs koffie met hem gaan drinken’

Ze wilt ook nog even een shout-out geven naar de burgemeester van Gouda, want door hem voelde ze zich extra welkom in Gouda. “Toen ik hier net kwam wonen was ik echt heel blij en dankbaar. Ik heb toen heel enthousiast een mail geschreven naar de burgemeester om hem te bedanken. Eigenlijk had ik geen antwoord verwacht, maar die kwam wel. Ik ben zelfs koffie met hem gaan drinken”, vertelt ze blij.

Çiler is dan ook zeker een interessante vrouw en een aanwinst voor Gouda. Ze is niet zomaar schrijfster, maar ze heeft ook de Literatuurprijs van de Europese Unie gewonnen voor haar boek Exile. “Ik focus mij nu ook echt op het schrijven en ben bezig met een nieuw boek over een Nederlands/Joodse familie. Ik loop wel een beetje achter op schema,” zegt ze lachend. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar haar nieuwe boek.

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen?  

 • Lotte (18) speelt Pokémon Go: ‘Ik speel het elke dag, in het park of op de fiets’

  Denk jij dat Pokémon Go helemaal uit is? Think again. Door een nieuwe update van het spel worden de parken van...

  pokemon go gouda

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Melle en zijn oma Georgette zaten op dezelfde school: ‘De Casimirschool is altijd een fijne school geweest’”

Melle en zijn oma Georgette zaten op dezelfde school: ‘De Casimirschool is altijd een fijne school geweest’

Ga naar “Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’”

Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’

Ga naar “Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’”

Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker kwaliteit”

Administratief medewerker kwaliteit

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022