Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Psycholoog Toekie staat gezinnen gratis bij tijdens coronacrisis: ‘Leg de lat iets lager nu’

Door Kirsten Spooren 9 april 2020

Het zijn gekke tijden. Door de coronamaatregelen zitten we al drie weken thuis en moeten we zoveel mogelijk thuiswerken. Kinderen gaan niet naar school en voor veel gezinnen is dit een extra zware last. Misschien zit je hierdoor iets minder lekker in je vel, dagelijkse routines vallen weg en er ontstaan onderlinge irritaties. Toekie van Apeldoorn (45) is psycholoog en kinder- en oudercoach. Ten tijde van de coronacrisis houdt ze gratis een telefonisch spreekuur voor kinderen en ouders. “Ik wil een luisterend oor bieden.”

Voor gezinnen is het extra aanpoten deze periode. Je zit plotseling thuis, je wilt je werk goed doen, maar ondertussen ook je kinderen ondersteunen in het schoolwerk én het huishouden op orde krijgen. Niemand heeft je vertelt hoe je deze periode goed kunt doorkomen. “Mensen worden teruggeworpen naar zichzelf”, vertelt Toekie vanuit haar praktijk op de Nieuwehaven. “We zijn aan het overleven en dat is begrijpelijk. Ik kan helpen duidelijk maken bij mensen wat er met ze gebeurt in deze periode. Je kunt bij mij niet alleen je hart luchten, maar samen kijken we ook wat er nodig is om de dag goed door te komen en om positief terug te kunnen kijken op deze periode.”

Kindercoach

Toekie is in 2010 met Kindercoaches begonnen, een praktijk voor kindercoaching en ouderbegeleiding, gericht op het versterken van ouders en kinderen. “Normaal staat de deur van mijn praktijk altijd open, maar nu merk ik dat mensen zich terugtrekken. Ik wil ook in deze periode kunnen helpen, want juist nu wordt er psychologisch veel van mensen gevraagd. Ik heb als missie om het gezinsgeluk te vergroten en deze missie is nu actueler dan ooit.” Via de website Oudercoaching.nu biedt Toekie speciale live video-sessies aan voor ouders en kinderen, maar ook een gratis telefonisch spreekuur. “Ik wil ook de gezinnen bereiken die niet de middelen hiervoor hebben”, zegt ze.

De lat wat lager leggen

Op een laagdrempelige manier wilt Toekie gezinnen helpen om te begrijpen hoe ze zich voelen en handvaten geven om te kunnen gebruiken. “Belangrijk is dat je af en toe ook de tijd neemt om stil te staan bij je gevoel. Echt te checken: hoe voel jij je eigenlijk? Ik zeg altijd tegen kinderen dat je gevoel net het weerbericht is. Wanneer het buiten sneeuwt en je in je bikini naar buiten gaat, dan klopt het niet.”

‘Dan is het huis maar slordig, laat de boel de boel’

“Leg de lat gewoon iets lager deze periode”, adviseert ze. “Ga mee in de tempo van de dag en bedenk hoe je terug wilt kijken op deze periode. Wat voor een herinnering wil je er aan overhouden? Dat er elke woensdag heerlijk pizza werd gegeten tijdens een film met het hele gezin, bijvoorbeeld? Dan is het huis maar slordig, laat de boel de boel. Get yourself some slack!”

Toekie houdt elke werkdag van 09.00 – 10.00 uur en van 13.00 -14.00 uur een gratis telefonisch spreekuur. Kijk op de website of bel: 06-26378516

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Hans is de nieuwe centrummanager van Gouda: ‘Shop zo veel mogelijk lokaal, juist nu’

Het zijn gekke tijden om aan een nieuwe baan te beginnen, helemaal wanneer jouw functie draait om de...

Niet asociaal, wel ondernemend: Jelle, Friso en Mark vliegen voor hun werk heel de wereld over

In Gouda kun je al bijna niet meer om deze drie heren heen: Friso van der Pijll (31), Jelle van der ...

Josche werd uitvaartbegeleidster: ‘Een overlijden is een van de meest heftige periodes uit iemands leven’

Het zijn rare tijden voor Josche Ouwerkerk-Neven (44) van Solace Uitvaartbegeleiding, maar toch nam ...

adv.