Peter Boersma: ‘het was nooit mijn bedoeling om cartoonist te worden’

Door Eva van Dantzig 26 september 2017

Vroeger was Peter Boersma altijd aan het tekenen. Collega’s hingen de cartoons op en zo ging het balletje rollen. Kranten, bladen en websites wilden de tekeningen van Peter hebben, maar het was eigenlijk nooit de bedoeling om cartoonist te worden…

Zweminstructeur

“Ik woon al meer dan 35 jaar in Gouda. Ik vond hier mijn eerste baan en verhuisde vanuit Reeuwijk. De stad geeft mij enorm veel inspiratie, er gebeurt altijd wel wat hier. Het prachtige Stadhuis, de fraaie Sint Jan en de vele leuke restaurants, ik zou het voor geen goud willen missen. Toen mijn tekeningen onder ogen kwamen bij de hoofdredacteur van de Goudse Post ging alles heel snel!”

Peter is niet alleen maar bezig met tekenen. “Ik ben zweminstructeur en applicatiebeheerder bij SPORT.Gouda en ik geef Spinning les bij Living Well in Gouda. Twee dagen per week besteed ik aan het maken van cartoons/stripjes/illustraties voor diverse bladen en opdrachtgevers.”

indebuurt Gouda

Peter maakte speciaal voor indebuurt Gouda een cartoon!

Indebuurt Gouda Peter Boersma Cartoonist
Cartoon: Peter Boersma

Potlood, stift en een digitale tekentablet

‘Het inkleuren van de cartoon duurt langer dan het maken van de tekening’

Wij van indebuurt vroegen ons af hoe Peter de cartoons maakt. Gaat dat nog gewoon met potlood en stiften of gebeurt dat allemaal digitaal? “Het eerste ontwerp teken ik altijd ouderwets met potlood op een A4’tje. Daarna maak ik een definitieve versie met een zwarte tekenstift en die scan ik in. Het inkleuren en het toevoegen van de tekst gaat digitaal. Ik ga wel steeds meer digitaal tekenen met behulp van een tekentablet. Het inkleuren van een cartoon duurt trouwens langer dan het tekenen van de basis cartoon in zwart/wit.”

Over het algemeen is Peter een half uur tot een uur bezig met het maken van een cartoon. “Vaak is het idee er vrij snel, maar soms ligt de vloer ook vol met proppen papier.” Waar hij de inspiratie vandaan haalt is heel verschillend. “Ik lees een kop in een krant of een tekst en ‘zie’ vrijwel direct een plaatje erbij. Dan is het slechts een kwestie van tekenen.”

indebuurt Gouda Peter Boersma Cartoonist
Cartoon: Peter Boersma

Oeps… foutje

“Ik teken het liefst actuele dingen in één cartoon. Maar ik vind het ook heel leuk om korte stripjes van drie plaatjes te maken. Ik zou graag meer willen tekenen over de politiek, lokaal of landelijk, maar dat komt nog wel.”

“Of ik wel eens fouten heb gemaakt? Ja! Schrijffouten in teksten, waar vervolgens iedereen overheen leest. Maar leuker om te vertellen zijn de cartoons die ‘afgekeurd’ werden. Onderwerpen over religie liggen erg gevoelig. Jaren geleden toen ik begon met cartoons in kleur, kon een bruin getint poppetje met een petje en bontkraagje echt niet. Tegenwoordig kan dit weer wel, zolang het maar niet te ver gaat. Als cartoonist zoek je altijd dat randje een beetje op.”

“Jaren geleden had ik een onderdeel op mijn website ‘gecensureerde cartoons’, daar plaatste ik alles op wat niet kon of werd afgekeurd. Misschien moet ik dit onderdeel maar weer in ere herstellen…”

Gouwenaar van de week
Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten!  Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? Steven vertelde over zijn werkt als outdoorsportinstructeur.

adv.