Advertentie wordt geladen…

Noorzia vluchtte uit Afghanistan en helpt nu andere vrouwen: ‘Hier ben je vrij’

Noorzia Mohammadi

Na de dood van haar man vluchtte de Afghaanse Noorzia Mohammadi (44) naar Nederland. Ze kwam terecht in Gouda, waar ze een nieuw leven moest opbouwen. Hier besloot ze zich in te zetten voor andere vrouwen via de Stichting Internationale Vrouwendag 8 maart Gouda. “Eindelijk ben ik een vrij mens en ik wil andere vrouwen helpen dit ook te zijn. Ik wil iets voor ze kunnen betekenen en opkomen voor hun rechten.”

Advertentie wordt geladen…

Noorzia kwam zes jaar geleden naar Nederland. Vanuit Afghanistan vluchtte ze vanwege de oorlogssituatie naar Iran met haar drie kinderen en de broer van haar overleden man. “Ik vluchtte ook omdat je in mijn thuisland als alleenstaande vrouw geen rechten hebt. We gingen naar Iran omdat we de taal al spraken. Ik dacht dat ik daar vrij zou zijn en een zelfstandig leven kon opbouwen, maar nee…”

Geen vrijheid

In Iran kreeg Noorzia problemen met de broer van haar man. “Hij wilde alles bepalen. Ik moest met hem trouwen en hij wilde ook voor mijn oudste dochter beslissen met wie ze ging trouwen. Ook kreeg mijn zoon veel problemen met hem. Hij probeerde mijn man te vervangen. In mijn cultuur moet een weduwe trouwen met de broer van haar overleden man en zijn familie bepaalt wat er met de kinderen gebeurt. Dat is voor mij heel moeilijk. Ik wilde graag werken, maar van de broer van mijn man mocht ik niet naar buiten.”

‘Ik heb geprobeerd een leven op te bouwen in Iran’

Noorzia mocht met niemand praten en hij maakte alle beslissingen voor haar. “Ik heb geprobeerd een leven op te bouwen in Iran, maar ik mocht niks. Ik besloot om samen met mijn jongste dochter weg te gaan en mijn zoon achterna te reizen.” Noorzia had zes jaar eerder haar zoon naar Nederland gestuurd, waar hij bij een vriendin kon verblijven. “Dat was echt een moeilijke beslissing, maar wel het beste voor hem.”

Van azc naar Gouda

“De eerste paar maanden in Nederland waren heel moeilijk”, vertelt Noorzia. “Ik verbleef de eerste zes maanden in het asielzoekerscentrum (azc) in Nijmegen, in een tent met allemaal vreemde mensen om mij heen. Ik werd vaak ziek, omdat je met veel mensen en veel verschillende culturen bij elkaar bent. Mijn zoon kwam gelukkig wel vaak langs in het azc.”

Na een positief interview mocht Noorzia naar het azc in Leersum. “Daarna werd gekeken waar je kunt wonen. Ze kijken welke stad woningen leeg heeft staan en dan plaatsen ze je daar. Ik vond Gouda meteen een mooie stad. Ik was eerst wel bang om naar buiten te gaan, maar nu ben ik hier gewend. Ik heb hier veel Nederlandse en Iraanse vriendinnen. Ik heb nooit iets slechts meegemaakt in mijn wijk Plaswijck. Mijn dochter is hier veilig.”

‘Mijn dochter is hier veilig’

De jongste dochter van Noorzia is nu 16 en gaat binnenkort studeren. Haar zoon is 23 en getrouwd met een Nederlandse vrouw. “Ze hebben net een baby gekregen, mijn eerste kleinkind”, vertelt Noorzia trots. Haar oudste dochter is 21 en woont nog in Iran. “Ik maak mij wel zorgen om mijn oudste dochter, maar we hebben veel contact via WhatsApp. Door het coronavirus kunnen we elkaar nu niet in het echt zien.”

Een nieuw leven opbouwen

Noorzia droomt van een eigen winkel in Gouda. Ze werkt onder andere als naaister voor Stichting The Melting Shop, waar ze leert hoe ze over een paar jaar een winkel kan openen. “Ik heb veel ervaring met naaien, maar hier leer ik ook hoe ik om moet gaan met klanten en hoe ik ze kan vinden. Nu heb ik nog geen klanten, maar ik heb wel al een Instagram-account waar mensen mijn creaties kunnen zien. Via @khayati_by_noorzia hoop ik reclame te kunnen maken voor mijn bedrijf. Moslima’s hebben veel moeite met leuke kleren kopen. Het is vaak te bloot of niet erg hip. Ik wil daarbij helpen en kijk per persoon wat bij iemand past.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Stichting Internationale Vrouwendag 8 maart Gouda

Tijdens een bijeenkomst kwam Noorzia in contact met de Stichting Internationale Vrouwendag 8 maart. “Iemand gaf mij een folder over een feest op 8 maart. Ik ging erheen en zag daar hoe vrij andere vrouwen kunnen zijn. Zonder mannen, lekker dansen en kletsen. Vrouwen kunnen hier een zelfstandig leven opbouwen. Na het feest had ik contact met Mahbuba Van Kooten-Sahar van de Stichting en sinds 2018 ben ik actief als vrijwilliger. Ik help mee tijdens bijeenkomsten en help vrouwen aan informatie, bijvoorbeeld door folders uit te delen. Ook breng ik vrouwen in contact met andere vrouwen.”

‘Je kunt je man respecteren en tegelijkertijd een eigen leven hebben’

“Heel veel vrouwen van mijn cultuur zitten thuis en weten niet wat hun rechten zijn”, vertelt Noorzia. “Hier kun je vrij zijn, je hoeft niet thuis te blijven. Je mag zelfstandig zijn, zelf naar de sportschool gaan of met vriendinnen afspreken. Ik kan ze helpen door in gesprek te gaan. Je kunt je man respecteren en tegelijkertijd een eigen leven hebben.”

Vrij en zelfstandig

Noorzia vindt het fijn om vrouwen te helpen om zelfstandig te worden. “Iraanse vrouwen hebben veel zelfvertrouwen, maar Afghaanse vrouwen niet. Zij durven minder. In mijn straat woont ook zo’n vrouw. Ze heeft drie kinderen en haar man werkt altijd. Ze blijft altijd thuis. Ik vroeg haar een keer mee voor een wandeling of om samen boodschappen te doen. Maar dat mocht ze niet. Ik heb haar uitgelegd dat ze ook tijd voor haarzelf mag maken. Ze mag naar buiten, ze mag leven. Je wordt er blijer en vrolijker van. Anders raak je geïsoleerd. Je komt hier voor een nieuw leven, maar je hoeft niet te blijven leven zoals vroeger. Je moet een nieuwe cultuur leren en blijven groeien. Je kunt de goede dingen uit andere culturen meenemen.”

“Je kunt nog steeds een goede vrouw en moslim zijn”, legt Noorzia uit. “Het belangrijkste is om een goed mens te zijn. Mijn dochter hoeft van mij ook geen hoofddoek op, maar ze bidt wel. Mijn zoon is christelijk. Ik kan niet voor ze bepalen wat ze geloven. Alleen dat ze een goed mens moeten zijn en anderen helpen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Een reiger in je woonkamer? Daar kijkt Ab niet raar van op: ‘Joop is hartstikke tam’”

Een reiger in je woonkamer? Daar kijkt Ab niet raar van op: ‘Joop is hartstikke tam’

Ga naar “Sportinstructeur Pamela is blij dat de sportscholen weer open mogen: ‘Mensen staan te springen om te sporten’”

Sportinstructeur Pamela is blij dat de sportscholen weer open mogen: ‘Mensen staan te springen om te sporten’

Ga naar “Goudse tweeling Aart en Jan worden 90: ‘Of we de oudste tweeling van Gouda zijn? Geen idee!’”

Goudse tweeling Aart en Jan worden 90: ‘Of we de oudste tweeling van Gouda zijn? Geen idee!’

In onze gids

Ga naar “Boerderij Versautomaat van Tol”

Boerderij Versautomaat van Tol

 • Noordeinde 38
 • Boerenbedrijven

Nu geopend

Ga naar “Stylonic”

Stylonic

 • Hanzeweg 19
 • Kinderkleding

Nu geopend

Ga naar “Terre Des Hommes Gouda”

Terre Des Hommes Gouda

 • Lange Groenendaal 55
 • Kringloopwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “10% extra korting op alle proefpakketten”

10% extra korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 25 juni 2021

Topper

Ga naar “Nieuw in de verkoop: Onder de Boompjes 123 – Gouda”

Nieuw in de verkoop: Onder de Boompjes 123 – Gouda

 • Klein Makelaardij
 • Geldig t/m 23 juni 2021
Ga naar “Espressopotje van € 39,95 voor € 31,95”

Espressopotje van € 39,95 voor € 31,95

 • Simon Lévelt
 • Geldig t/m 5 juli 2021

Topper

Ga naar “Nieuw in de verkoop: Heuvelhof 37 – Waddinxveen”

Nieuw in de verkoop: Heuvelhof 37 – Waddinxveen

 • Klein Makelaardij
 • Geldig t/m 30 juni 2021
Ga naar “Zand- en watertafel € 15,95”

Zand- en watertafel € 15,95

 • Action
 • Geldig t/m 22 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Huishoudelijk medewerker”

Huishoudelijk medewerker

 • E.E.N. ZORG Gouda
 • Oproepbasis

Topper

Ga naar “Zelfstandig ondernemend vakman /-vrouw”

Zelfstandig ondernemend vakman /-vrouw

 • Keukenvernieuwers Gouda
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker keuken (Mooimaker)”

Medewerker keuken (Mooimaker)

 • Parttime
't zusje la place gouda
Ga naar “Allround medewerker”

Allround medewerker

 • Monkey Town Gouda
 • Parttime
monkey town Gouda
Ga naar “Allround Tandartsassistente (omscholing mogelijk)”

Allround Tandartsassistente (omscholing mogelijk)

 • Tandartspraktijk Buchman
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Gouds Geluk FoodFestival 2021”

Gouds Geluk FoodFestival 2021

 • Theaterbakkerheij
 • 27 augustus 2021
gouds geluk foodfestival
Ga naar “SensationKaas”

SensationKaas

 • Theaterbakkerheij
 • 5 november 2021
SensationKaas 2018
Ga naar “Het Super Cool Kidsfeest”

Het Super Cool Kidsfeest

 • 15 mei 2021