Nachtburgemeester Malou: ‘Ik wil vrouwen en lhbt’ers een stem geven’

Nachtburgemeester
Malou Dusseldorp | © indebuurt

Wist je dat we sinds december 2019 een nieuwe nachtburgemeester hebben? Malou Dusseldorp (31) neemt het stokje over van Irene Klein Haneveld en drukt meteen haar eigen stempel op het ambt. “Ik wil er zijn voor jongeren, vrouwen en lhbt’ers. Laten we met zijn allen het nachtleven een stukje veiliger maken”, vertelt ze.

In Gouda hebben we sinds 2015 een nachtburgemeester. Deze onofficiële titel ging naar Irene Klein Haneveld en ze was daarmee de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Nederland. Na vier jaar werd het tijd voor een nieuwe nachtburgemeester en via een verkiezing werd er gezocht naar een geschikte kandidaat. Uiteindelijk kon er gekozen worden tussen drie genomineerden: stadsdichter Pieter Stroop van Renen, Lizette Oudijk van Cafeetje Heeeurlijk en Malou Dusseldorp. Daarmee was Malou zowel de jongste als de onbekendste deelneemster. Toch werd zij met ruim 56 procent van de stemmen verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester van Gouda. “Dat kwam voor mij ook als een verrassing”, zegt ze en ze moet lachen.

Geen politieke ambities

De geboren en getogen Goudse is in het dagelijks leven klinisch logopedist bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Ze is geen onbekende in het nachtleven van Gouda en haar vrienden vonden dat ze zich moest opgeven als nachtburgemeester. “Toen ik mij opgaf wist ik niet precies wat de functie zou inhouden, maar het werd uiteindelijk steeds serieuzer. Ik heb geen politieke ambities, maar ik heb wel een mening. Irene heeft het nachtburgemeesterschap op haar eigen manier ingevuld en nu kan ik het ook op mijn eigen manier invulling geven. Ik wil een tool zijn voor mensen die niks te zeggen hebben. Ik wil een brug zijn tussen jong en oud en gemakkelijk en laagdrempelig benaderbaar zijn voor iedereen, met name voor jongeren. Ik zit precies tussen de ouderen en jongeren in, met mijn 31 jaar.”

‘Lhbt moet eerder de norm dan de uitzondering zijn’

Malou wil vooral een stem zijn voor vrouwen en lhbt’ers. “Ik ben zelf feminist en biseksueel. Daar wil ik meer aandacht aangeven in het uitgaansleven. Er zijn genoeg mensen met goeie ideeën en die wil ik een podium bieden. Zo komt er binnenkort een avond met enkel vrouwelijke DJ’s en ben ik bezig met verschillende projecten rondom de veiligheid van vrouwen en lhbt’ers in het uitgaansleven.”

Meer acceptatie

De nieuwe nachtburgemeester mist vooral een plek voor lhbt’ers om uit te gaan in Gouda. “Er worden wel evenementen of speciale avonden gehouden voor lhbt’ers, zoals bijvoorbeeld roze vrijdag bij Cafeetje Heeeurlijk of roze zaterdag, maar deze avonden zijn vaak vrij thematisch en gericht op de meer ‘outgoing’ lhbt’er. Niet iedereen houdt hiervan. De Goudse horeca richt zich voornamelijk op één doelgroep en veel homoseksuele jongeren missen een plek om uit te gaan in Gouda. Acceptatie begint al wanneer je in je jeugd naar een plek kunt gaan waar dit kan. Lhbt moet meer zichtbaar worden en eerder de norm dan de uitzondering zijn.”

‘Ik hou van provoceren’

Volgens Malou wordt er namelijk nog steeds opgelaten gereageerd op lhbt’ers. “Tijdens Kaarsjesavond mocht ik naar de VIP-avond van de gemeente komen. Ik hou van provoceren, dus ik nam mijn date mee – of first lady, zoals ik haar noem – om te kijken hoe er gereageerd zou worden. De meeste mensen gingen er direct vanuit dat zij mijn zus of een vriendin was, in plaats van mijn partner. Het feit dat iedereen hier direct vanuit gaat, zegt al genoeg.”

Tekst gaat verder onder de foto.

nachtburgemeester
So What-medewerkster Frederique Roggeveen laat zien dat ‘Angela’ hier werkt. © Sandra Zeilstra

Ask for Angela

Ondertussen is Malou ook begonnen met een campagne om de veiligheid voor vrouwen te verbeteren in het Goudse uitgaansleven. Met deze campagne – genaamd ‘Ask for Angela’ – moet er een einde komen aan intimidatie van vrouwen. “Ik vind het niet meer van deze tijd dat je maar te accepteren hebt dat mensen aan je zitten. Ik denk dat heel veel vrouwen – en mannen ook – te maken hebben met (seksuele) intimidatie tijdens het uitgaan. Als er weggelachen wordt wanneer jij in de kroeg in je kont wordt geknepen, is dat natuurlijk niet goed. Je moet kunnen aangeven wat je grens is en dat iets niet oké is. Het is nu nog een taboe en het wordt snel weggezet als grapje of dat je je aanstelt”, zegt Malou.

‘De horeca heeft hierin een verantwoordelijkheid’

Met ‘Ask for Angela’ moet daar een einde aan komen. Wie zich geïntimideerd of bedreigd voelt, kan dan naar de bar lopen en vragen of Angela vanavond werkt. Daarmee weet het personeel dat er iets aan de hand is. Poppodium So What! is nu de eerste plek in Gouda waar een Angela ‘werkt’. Op de toiletten van de uitgaansplek hangen al stickers met daarop de tekst ‘Angela Works Here’. “Het is niet dé oplossing, maar ik vind wel dat uitgaansgelegenheden hierin verantwoordelijk zijn naar gasten. Niet alleen hoeveel alcohol je schenkt. We willen de campagne nu gaan uitbreiden naar meer horeca en ik ga om de tafel Goudse horeca-ondernemers en de organisatoren van diverse festivals.”

Daklozen

Naast lhbt’ers, jongeren en vrouwen wilt Malou zich inzetten voor nóg een doelgroep in Gouda. “Ik wil binnenkort kijken of ik iets voor de daklozen in Gouda kan betekenen. Ik vind het niet meer kunnen dat er nog steeds daklozen ’s avonds op straat zwerven, anno 2020. Dat zou in Nederland niet meer hoeven. Hier wil ik dus graag aandacht aan gaan geven, want ik vind het schrikbarend dat er in Gouda mensen leven die niet gezien worden. Er zijn niet eens cijfers over hoeveel daklozen er werkelijk zijn in Gouda”, vertelt Malou. Eén ding is duidelijk: van deze dame gaan we nog veel horen.

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Lees ook..

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Gouwenaar Amanda is bookstagrammer: ‘Ik heb zestien boeken in een maand gelezen’”

Gouwenaar Amanda is bookstagrammer: ‘Ik heb zestien boeken in een maand gelezen’

Ga naar “Dimi Rougé is vuilnisman en artiest: ‘Al mijn vrije tijd besteed ik aan het maken van muziek’ ”

Dimi Rougé is vuilnisman en artiest: ‘Al mijn vrije tijd besteed ik aan het maken van muziek’ 

Ga naar “Dennie doet mee aan het tv-programma De Hollandse Nieuwe van SBS6: ‘Ik was eerst wel wat huiverig’ ”

Dennie doet mee aan het tv-programma De Hollandse Nieuwe van SBS6: ‘Ik was eerst wel wat huiverig’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Eastpak tas € 24,99”

Eastpak tas € 24,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Acrylverfmarkers € 2,99”

Acrylverfmarkers € 2,99

 • Geldig t/m 5 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Ervaren Sales Consultant”

Ervaren Sales Consultant

 • Lucom Benelux
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Stagecoach”

Stagecoach

 • WelThuis
 • Parttime
Ga naar “Medewerker financiële administratie”

Medewerker financiële administratie

 • WelThuis
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Uitvoerder Mutatie Onderhoud Onderhoud | Huurwoningen | 3.000 – 4.500”

Uitvoerder Mutatie Onderhoud Onderhoud | Huurwoningen | 3.000 – 4.500

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Gouda Open Air”

Gouda Open Air

 • MASS Events
 • Van 30 jun t/m 10 jul
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep