Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muzikant Jaap Mulder: ‘We zijn verantwoordelijk voor de geschiedenis van de stad’

Door Redactie Gouda 21 november 2017

Dat er in Gouda echte wereldburgers wonen, bewijst muzikant Jaap Mulder (58). Hoewel hij zich in Gouda thuis voelt, hecht hij waarde aan zijn Leeuwardse roots, zoekt hij graag de rust op in zijn huis in Frankrijk en haalt hij inspiratie uit Oost-Europa. 

Door Aurora Peters

 ,,Ik ben een man van twee steden. Ik ben geboren in Leeuwarden, maar woon sinds 1991 in Gouda. Hoewel er altijd verschil zal blijven tussen mij en echte Gouwenaars, voel ik me verbonden met de stad”, legt Jaap uit. ,,Waar dat verschil in zit? Als je ergens nieuw komt, moet je harder je best doen om je geborgen te voelen. Bij mij is dat gelukt. Ik ben graag weg, maar als ik weer terugkom en via de Oosthaven de stad binnenrijdt, denk ik: ik heb veel gezien in de wereld, maar dit is toch ook wel heel mooi. Het voelt als thuiskomen.”

‘ik heb veel gezien in de wereld, maar dit is toch ook wel heel mooi. Het voelt als thuiskomen’

Muziek

Gouwenaars kunnen Jaap onder andere kennen van zijn band Di Gojim waarmee hij klezmermuziek maakt. De oorsprong van die muziek ligt in Oost-Europa, een gebied waar hij regelmatig komt.

Jaap Mulder Gouda Gouwenaar

,,Mijn vrouw en ik hebben projecten opgezet in Roemenië, gericht op kinderen en muziek. Dit jaar zijn we daar met het Hofstad Jeugdorkest geweest om muziek te maken op pleinen, in kerken en op festivals. Daarnaast deden we projecten om kinderen in aanraking te brengen met een wereld die zij niet kennen. We organiseerden workshops voor de Romagemeenschappen en hebben bijgedragen aan de restauratie van een oude synagoge.”

De laatste reis naar Roemenië was voor Jaap heel persoonlijk. Hij ging, gevolgd door documentairemaker Murk-Jaep van der Schaaf op zoek naar zijn ‘muzikale DNA.’ ,,Waar komt dat vandaan? Ik voel me het lekkerst als ik Oost-Europese muziek speel. Daarom zijn we daar muzikanten gaan bezoeken die voor mij van belang zijn. We hebben mensen opgezocht die ik niet kende. Het waren hele mooie ontmoetingen. Muzikale ontmoetingen.”

Jaap Mulder Gouda Gouwenaar

Groen

Zoals Jaap zich in Roemenië inzet voor kinderen, doet hij dat ook in Gouda. Hij geeft cursussen op basisscholen en het speciaal onderwijs, organiseert workshops en maakt educatieve programma’s op het gebied van muziek. Ook zet hij zich in voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad.

,,Ik vind dat je met name in een oude binnenstad heel goed moet nadenken over hoe en wat je bouwt. Mijn vrouw zei op een gegeven moment: ‘Je kunt wel overal een mening over hebben, maar moet je dan niet eens wat gaan doen?’ Daarom ben ik nu voorzitter van Stichting Mooi Bolwerk, dat ervoor wil zorgen dat het laatste stukje groen van Gouda op een verantwoorde wijze wordt bebouwd.”

Mulder zou graag zien dat er in Gouda meer recht wordt gedaan aan de schoonheid van de stad. De bouw van een nieuwbouwwijk als de Koningshof is hem dan ook een doorn in het oog. ,,We moeten ons bewust zijn van de erfenis die we nalaten. Zoals Erasmus zei: ‘We zijn geen bewoners, we zijn reizigers.’ In de korte tijd dat we hier zijn, zijn we verantwoordelijk voor de geschiedenis van de stad.”

Gouwenaar van de week
Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

adv.