Minke verhuisde van Amsterdam naar Gouda: ‘Ik had hier veel eerder heen moeten verhuizen’

Door Sophie Laurence 16 april 2019

Beeldend kunstenaar en blogger Minke verhuisde anderhalf jaar geleden van Amsterdam naar Gouda. Ze verhuisde voor de Goudse vrije school, waar ze verliefd op werd toen ze een school zocht voor haar twee kinderen. Ook was ze het wonen op tien hoog wel beu. Maar nu wil ze nooit meer weg!

Minke groeide op in een dorpje op Goeree-Overflakkee, maar verhuisde op haar zeventiende voor haar studie naar Amsterdam: “Van Amsterdam zijn we nu naar Gouda gekomen. Ik wilde graag beneden wonen, niet meer op tien hoog. Daarnaast wilde ik graag zekerheid over de school van onze kinderen. In Amsterdam krijg je je kind bijna niet op een vrije school, de wachtlijsten zijn zó lang en huizen op de begane grond niet te betalen. Eerst zijn we in plaatsen rondom Amsterdam gaan kijken. Dan vonden we een leuk huis, maar was de school niks. Toen hebben we het omgedraaid, we gingen naar scholen kijken en als we daar een goed gevoel over hadden, gingen we naar huizen kijken. Het huis waar we nu wonen vonden we echt vreselijk op Funda, maar dat is toch waar we nu wonen.”

‘We hebben alles verbouwd’

We zitten bij Minke thuis als ze vertelt over de verbouwing van de woning. “We hebben zo’n beetje alles verbouwd. Tijdens het klussen huurden we een appartement in de binnenstad, zodat ik er bovenop kon zitten. De verbouwing zelf uitvoeren ging niet lukken, maar het ontwerpen en de styling vond ik fantastisch om te doen. Ik heb er zelfs een opdracht aan over gehouden. Ik heb voor iemand een badkamer ontworpen.”

Foto: Minke Hoeksma

‘Op mijn 28ste durfde ik pas toelating te doen…’

“Ik ben beeldend kunstenaar en bouw grote installaties, maar ben pas heel laat naar de kunstacademie gegaan. Pas op mijn achtentwintigste durfde ik eindelijk toelating te doen op de Rietveld Academie. “Op het moment dat Minke auditie deed, had ze er al een studie biomedische wetenschappen op zitten. Toen de crisis uitbrak en het reclamebureau waar ze werkte failliet ging, wist ze dat dit haar kans was. “Ik hoefde niets achter te laten en koos ervoor te doen wat ik niet kon laten. Tijdens mijn studie op de academie werd ik zwanger en kreeg ik mijn eerste kind. Vlak na het afstuderen werd ik zwanger van de tweede”, vertelt Minke.

“Ik merkte dat er met twee kinderen nog maar weinig tijd overbleef om te werken. Ik heb echt focus nodig en kan niet even een uurtje hier en tien minuten daar werken. Ik heb wel een hele fijne werkplaats hierachter ons huis, dus dat gaat zeker weer komen. Tot die tijd moest ik wel ergens mijn creativiteit kwijt, want ik raakte flink gefrustreerd van het feit dat ik geen werk kon maken.”

Eigen blog

Minke is een echte duizendpoot en begon daarom ook nog een blog over bewust ouderschap. “Op mijn blog deel ik mijn ervaringen en kan ik ook mijn creatieve ei kwijt. De vrije school is echt aan het ontploffen, in Amsterdam waren er twee vrije scholen toen we vertrokken en nu zijn er zes locaties. Toch zijn er nog veel ouders die niet veel weten van antroposofie, de filosofie achter de vrije school. Het leek me leuk die mee te nemen in het leven van de vrije school moeder, maar ook wat meer verdieping te geven aan bijvoorbeeld de jaarfeesten. Daarnaast ben ik nu ook heel actief op Instagram. Een post op Instagram gaat nog sneller dan een blogpost, maar toch kan ik er mijn verhaal kwijt. Het zijn een soort mini-blogposts.”

Magazine voor een school

Uit Minkes blog kwam een hele mooie opdracht: “Voor Het Praktijk College Centrum in Rotterdam maak ik nu een schoolportret in de vorm van een magazine. Daarvoor lever ik alles aan, de tekst, foto’s, illustraties.  Een hele klus, maar het is echt geweldig om voor zo’n bijzondere school te werken. Veel mensen hebben toch wel een negatief beeld over praktijkonderwijs. Nu ik daar even mee mag kijken, zie ik wat voor verschil ze daar maken. Ik hou ervan om in een stad te zijn, ik hou van de rafelrandjes. Nu ben ik dus veel in Rotterdam, maar ik mis niks in Gouda. Ik noem het vaak een soort klein Amsterdam, je hebt alles, maar dan dichtbij. Volgens mij, had ik hier veel eerder heen moeten verhuizen!”

Lees ook:

Koningsdag 2019 Gouda

Garenspinnerij organiseert festival tijdens Koningsdag 2019

Tijdens Koningsdag 2019 staat heel Gouda op zijn kop. Overal zijn leuke activiteiten te beleven, kun...
Huis te koop: Lange Groenendaal 31 Gouda, Foto 1 | Foto: Funda

5 x deze woningen koop je in Gouda onder de 200.000 euro

In Gouda zijn er veel jongeren en jonge gezinnen op zoek naar een betaalbare woning. En dat blijkt n...

Binnenkijken bij: 10 x de mooiste huizen in de binnenstad

Wonen in de binnenstad… Voor sommigen is het een verre droom of een toekomstplan, maar anderen zijn ...

adv.