Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Michel maakt boek voor kinderen: ‘Ik wil kinderen echt betrekken bij het verhaal’

Door Kirsten Spooren 30 april 2020

Nog héél even en dan mogen de scholen weer open, maar voor nu zitten veel kinderen nog thuis. Het is meivakantie en we kunnen ons best voorstellen dat de verveling toeslaat. Heb jij een creatieve Picasso in huis? Hoe leuk zou het dan zijn wanneer haar of zijn tekening gebruikt wordt in een kinderboek? Michel Linthorst (51) maakt een prentenboek en heeft daarbij de hulp nodig van alle kinderen van Gouda.

De geboren en getogen Gouwenaar ken je misschien wel van het project ‘Geheugenkaart van Gouda‘. De stadskaart staat vol herinneringen en verhalen van Gouwenaars waardoor er een uniek kunstwerk ontstond. De kaart van Gouda hangt op diverse plekken in de stad, zoals het Huis van de Stad, de Goudse Schouwburg en Museum Gouda. Voor zijn nieuwe project zoekt Michel weer de interactie op. “Ik wil kinderen echt betrekken bij het verhaal”, vertelt hij. “Door middel van prijsvragen kunnen ze hun tekeningen, ideeën en verhalen delen en de leukste inzendingen maken kans op een plek in het prentenboek.”

Over een hondje dat tegen de broek plaste van de burgemeester

Het boek gaat over hondje Peer en zijn baasje de professor. Omdat de professor zo druk is met het uitvinden van een nieuwe machine, vergeet hij vaak om Peer op tijd uit te laten. Omdat Peer daardoor per ongeluk tegen de broek van de burgemeester plast, denkt de professor dat er iets mis is met hem en Peer denkt dit ook. De professor gaat op zoek naar een oplossing voor het plasprobleem van Peer, maar het blijft fout gaan. Daarom stuurt de professor zijn hondje naar het tehuis voor dieren die niet helemaal goed zijn, zoals een giraf met een korte nek of een olifant met een te korte slurf. Er is natuurlijk niks mis met die dieren. Ze zijn juist heel bijzonder. Net als Peer.

‘Het is een grappig, ondeugend verhaal met een boodschap’

“Ik wilde diverse thema’s en lagen terug laten komen in het boek”, vertelt Michel. “Het moet ook leuk zijn voor volwassenen om voor te lezen en tegelijkertijd kinderen aan het denken zetten. Je bent goed zoals je bent. Het hondje heeft ongelukjes, maar het is niet direct zijn schuld. Dat denkt hij wel en daardoor wordt hij onzeker. Het is een grappig, ondeugend verhaal, maar wel met een boodschap en een diepere betekenis.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Michel Linthorst
© MIES.ink

Onderwijs

Door zijn achtergrond in het (speciaal) onderwijs werkt Michel graag met thema’s als persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Deze thema’s komen dan ook vaak terug in zijn kunstwerken en projecten. Daarnaast is Michel bedenker en trainer van de 7 Life Skills methode en schreef hij hier een boek over, om leraren te helpen om het beste uit zichzelf en de leerling te halen. “De combinatie van kunst en deze thema’s vind ik erg leuk. Het inspireert zonder belerend te zijn. Je probeert mensen aan het denken te zetten”, legt Michel uit. 

‘Het wordt alleen maar beter wanneer je gebruikmaakt van elkaars creativiteit’

“Ik heb het boek al eens eerder uitgebracht, maar de uitgeverij ging failliet. Daarnaast was ik ook niet tevreden over het werk. Ik heb het verhaal herschreven en een leuke, kleine uitgeverij gevonden.” Ondanks dat Michel zelf ook illustrator is, heeft hij er toch voor gekozen om samen met illustrator Angela Damen samen te werken. “Ze heeft een hele andere stijl dan ik”, zegt hij. “Ik vond het moeilijk om het werk uit handen te geven, maar het ziet er zó mooi uit. Het wordt er alleen maar beter van wanneer je gebruikmaakt van elkaars creativiteit.”

Crowdfunding

Omdat hij met een kleine uitgeverij werkt, moet hij een deel van de kosten zelf financieren. Daarom heeft hij een crowdfundingsactie opgezet. “We hebben nog maar 18% van het resterende bedrag nodig en dan kan het uitgegeven worden. Door een donatie te maken, koop je al gelijk het prentenboek. Het is dus niet alleen een gift, je krijgt er fysiek iets voor terug.”

Kinderen kunnen nog tot eind mei hun ideeën en tekeningen via de website opsturen. Het is de bedoeling dat het prentenboek na de zomer te koop is.

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

team Jayme

Stephanie bakt taarten voor zieke Jayme: ‘Zonder medicijn wordt hij niet ouder dan 2 jaar’

Wanneer je in verwachting bent, hoop je natuurlijk op een gezond kindje. Dat gold ook voor de ouders...
toekie van apeldoorn

Psycholoog Toekie staat gezinnen gratis bij tijdens coronacrisis: ‘Leg de lat iets lager nu’

Het zijn gekke tijden. Door de coronamaatregelen zitten we al drie weken thuis en moeten we zoveel m...

Hans is de nieuwe centrummanager van Gouda: ‘Shop zo veel mogelijk lokaal, juist nu’

Het zijn gekke tijden om aan een nieuwe baan te beginnen, helemaal wanneer jouw functie draait om de...

adv.