Lonneke en Maaike zetten zich in voor Goudse jongeren: ‘Iedereen is hier welkom’ 

Maaike, Kim, Lonneke en Sanne in Buurthuis De Speelwinkel. © Anne-Wil Rozendaal

Het is niet altijd eerlijk verdeeld in de wereld. Sommige mensen krijgen al op jonge leeftijd heel wat te verduren. Deze ervaringen kunnen zwaar wegen en daarmee een stempel op het leven van deze jongeren drukken. Een luisterend oor en een steuntje in de rug kan dan welkom zijn.  

Lonneke Middendorp en Maaike Koning weten als geen ander hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben als het leven soms moeilijk is. Beiden zetten zich als vrijwilliger in bij verschillende projecten waaronder het ervaringscafé. Wat drijft hen om hun tijd en energie in te zetten voor de jongeren die hier behoefte aan hebben. Maaike en Lonneke vertellen wat hun motiveert en delen hun verhaal in het ervaringscafé. Deelnemer Kim de Bodt en projectleider Sanne Dierick vergezellen hen tijdens het gesprek en delen hun eigen ervaringen.  

Experienced Experts

Maaike en Lonneke zijn zogenoemde ExpEx en dat staat voor Experienced Experts. Dat zijn jongeren tussen de 18 en 30 jaar die zich als ervaringsdeskundige inzetten voor de jongeren om zich heen. Ze zijn werkzaam voor de Stichting KernKracht die zich inzet ter bevordering van de maatschappelijke, psychische en sociale gezondheid. ExpEx Midden-Holland is een van de projecten van de stichting en daaruit is het ervaringscafé ontstaan. Al vier jaar lang ontvangen zij regelmatig een groep Goudse jongeren in Buurthuis De Speelwinkel. Tijdens deze middag en avond worden er verschillende activiteiten georganiseerd door de vrijwilligers. Iedereen is van harte welkom om binnen te lopen en vrijblijvend deel te nemen aan de activiteiten. “Je hoeft nergens aan te voldoen, iedereen is welkom”, zegt Lonneke.

Lees verder onder de foto>

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Een tweede familie

Deelnemer Kim is een vaste bezoeker van het ervaringscafé. Iedere dinsdag komt ze samen met andere jongeren naar De Speelwinkel. Voor haar is het ervaringscafé niet meer weg te denken uit haar leven. “Het is eigenlijk een soort tweede familie”, vertelt ze. “Het is een fijne plek om te komen en het geeft een beetje structuur”. Kim geniet niet alleen van de gezelligheid maar ook van het luisterende oor en het begrip van de andere jongeren en de ExpEx. “Ik kan hier gewoon echt mezelf zijn”, zegt ze.  

Het is enorm waardevol en dat wens ik meer mensen toe

Ervaring en herkenning

Maaike en Lonneke zetten zich niet voor niets in als ExpEx. “Ik vind het heel belangrijk om met mijn eigen ervaringen anderen te kunnen helpen”, legt Maaike uit. Ook Lonneke weet hoe belangrijk het ervaringscafé kan zijn. “Ik kwam aan het begin zelf als deelnemer naar het ervaringscafé”, legt ze uit. “De eerste keer was echt retespannend”, zegt ze lachend. “Ik kende niemand en wist niet wat ik kon verwachten”. Toch is ze blij dat ze is gegaan want ook nu ze vrijwilliger is geniet ze nog steeds van de sfeer en de sociale contacten. “Ik mag als vrijwilliger ook gewoon een slechte dag hebben of me niet goed voelen”, legt ze uit.  

Lees verder onder de foto >

Buurthuis De Speelwinkel | © Christa Eekhuis

Buurthuis De Speelwinkel

Beide ExpEx hebben een training gevolgd tot ervaringsdeskundige. Twaalf weken lang verdiepen zij zich in hun eigen ervaringen en hoe zij deze functioneel kunnen inzetten om daarmee anderen te helpen. Hun ervaring en hulp is enorm welkom onder jongeren. “Er is veel eenzaamheid onder jongeren”, vertelt projectleider Sanne. “Niet alleen fysiek alleen zijn maar ook het gebrek aan steun, herkenning, begrip of een luisterend oor”. Voor al die jongeren is er iedere dinsdag een ervaringscafé in Buurthuis De Speelwinkel open. “We zijn enorm dankbaar voor de gastvrijheid van Sarie van De Speelwinkel”, zegt Sanne. “Ze is goud waard”.

Voor elk wat wils

Bij het ervaringscafé is er voor iedereen wat te doen. Er wordt met elkaar gegeten en een keer in de maand wordt er gezamenlijk gekookt. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd. De vaste onderdelen zijn de inloop, krachtgroep en zingen. De krachtgroep is een veilige plek waar ervaringen met elkaar gedeeld worden en waar de deelnemers met elkaar in gesprek gaan over persoonlijke onderwerpen. “Je kan veilig je verhaal en daar is begrip voor zonder dat je meteen dwingende adviezen krijgt”, zegt Kim. Als je daar geen zin in hebt is dat geen probleem want niets is verplicht in het ervaringscafé. “Alles is vrijblijvend en er is vooral veel herkenning en erkenning. Ik raad echt iedereen aan om eens langs te komen want het is enorm waardevol en dat wens ik meer mensen toe”, besluit Kim. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Kom eens een kijkje nemen bij het ervaringscafé. Iedere dinsdag van 15.00 uur tot 21.00 uur in Buurthuis De Speelwinkel. Als je eerst wat meer wil weten kun je contact opnemen met Sanne Dierick.

Wie is de volgende Gouwenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Gouwenaars gingen je voor:

Meer mensen uit Gouda:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Karin en Mirjam openen een deelcafé voor vrouwen met kanker: ‘Het hoeft niet alleen maar zwaar te zijn’”

Karin en Mirjam openen een deelcafé voor vrouwen met kanker: ‘Het hoeft niet alleen maar zwaar te zijn’

Ga naar “Jan rijdt op de dierenambulance: ‘Het uitzetten van dieren is het allermooiste’”

Jan rijdt op de dierenambulance: ‘Het uitzetten van dieren is het allermooiste’

Ga naar “Wie verdient volgens jou de titel ‘Gouwenaar van de week’?”

Wie verdient volgens jou de titel ‘Gouwenaar van de week’?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99”

CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95”

SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 30 mei 2023
Ga naar “Alle Starbucks ijskoffie van € 4,58 voor € 2,50”

Alle Starbucks ijskoffie van € 4,58 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Alle Ariel pods+ 12 stuks van € 71,94 voor € 23,98”

Alle Ariel pods+ 12 stuks van € 71,94 voor € 23,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Managementassistent”

Managementassistent

 • Stichting Samenwerkingsverband PO Midden-Holland
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “IJsselmarkt”

IJsselmarkt

 • 29 mei 2023
Ga naar “Tentoonstelling ‘Hete Vuren’ | Museum Gouda”

Tentoonstelling ‘Hete Vuren’ | Museum Gouda

 • Museum Gouda
 • Van 25 mei t/m 15 sep
Museum Gouda
Ga naar “Boerderijdagen”

Boerderijdagen

 • T/m 29 mei