Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’

Foto: aangeleverd door Lianne

Iedereen heeft een andere relatie met slapen. Sommigen vinden het heerlijk en zouden de hele dag kunnen slapen en anderen hebben er wat minder mee. Eén ding is zeker: we kunnen niet zonder slaap.

Ook voor jonge kinderen is voldoende slaap heel belangrijk. Iedere ouder wil dat hun kind genoeg slaapt. Toch is dit niet altijd het geval en dat kan grote invloed hebben op het leven van het gezin. Het gebrek aan voldoende slaap kan voor zulke grote problemen zorgen dat ouders de hulp van een slaapcoach inschakelen. De Goudse Lianne van Vliet (32) is slaapcoach en helpt ouders en hun kinderen bij het opbouwen van een gezond slaappatroon. 

Carrièreswitch 

Lianne is sinds kort slaapcoach maar dat is niet iets waar ze als jong meisje al over droomde. Lianne is opgeleid tot dierenarts en zorgt jarenlang voor zieke dieren. Ze droomt ervan om in de toekomst als zelfstandige aan het werk te gaan maar dat is als dierenarts niet gemakkelijk. Ze switcht van baan en gaat aan het werk als IT’er. “Het analyseren van problemen en het bedenken van oplossingen vond ik heel leuk maar ik miste het contact met klanten”, vertelt Lianne.  

Lees verder onder de foto>

“Ik weet uit eigen ervaring wat voor impact het heeft” Foto: aangeleverd door Lianne

Slapeloze nachten met Sven

Anderhalf jaar geleden wordt het zoontje van Lianne geboren. Sven wordt zeven weken te vroeg geboren en ligt de eerste drie weken van zijn leven in het ziekenhuis. Lianne heeft zwangerschapsvergiftiging en verblijft ook in het ziekenhuis. “In het ziekenhuis sliep hij goed maar thuis niet meer”, vertelt Lianne. Sven slaapt nauwelijks en wil alleen bij zijn ouders liggen. “Ik liep de hele dag met hem in de draagzak anders sliep hij helemaal niet”, vertelt Lianne. Voor Lianne en haar man is het alles behalve een roze wolk op dat moment. Het dagelijkse leven en de sociale contacten van het stel komen onder druk te staan. Het gebrek aan slaap en de continue zorg voor Sven beheerst hun hele leven. 

Het was voor ons absoluut geen roze wolk

Op zoek naar oplossingen

In de intensieve periode na de geboorte van Sven gaat Lianne op zoek naar oplossingen. “Ik dacht: dit kan toch niet horen zo”, vertelt ze. Tijdens haar zoektochten op internet ontdekt ze het bestaan van slaapcoaches en alle verschillende methodes die zij toepassen. Ze vindt erkenning in de verhalen van anderen en de tips en methodes helpen haar om met de situatie om te gaan. Geïnspireerd hierdoor besluit Lianne om een opleiding te gaan volgen als slaapcoach. “Ik was echt de hele dag bezig met het slapen van Sven en dat is zo vermoeiend. Ik wil andere ouders helpen zodat zij niet in zo’n situatie hoeven te zitten”, legt ze uit.  

Lees verder onder de foto >

Foto: aangeleverd door Lianne

De impact van slaapproblemen

Lianne volgt haar opleiding tot slaapcoach aan een school in Nieuw-Zeeland. Ze kiest bewust voor deze opleiding omdat deze heel breed is. “Vaak werken slaapcoaches volgens één methode en ik ben opgeleid in alle methoden”, legt ze uit. Ieder gezin is anders en op deze manier kan ze samen met de ouders de methode toepassen die het beste bij het gezin past. Lianne vindt het belangrijk dat er gepraat wordt over slaapproblemen, zodat mensen eerder hulp durven te vragen. “Er rust een taboe op kinderen die slecht slapen”, zegt ze. “Mensen vragen regelmatig of de baby al doorslaapt en als dat niet het geval is voelt dat voor de ouder vaak als falen”. Lianne merkt dat langdurige slaapproblemen bij kinderen een enorme impact kan hebben op het leven van het gezin. “Soms worden ouders gedwongen om minder te werken of kunnen ze niet bij hun partner slapen door het kind. Als het te lang duurt kan het zelfs leiden tot depressie of een posttraumatische stressstoornis”, zegt ze.  

Hush Little Baby

Na het afronden van haar opleiding begint slaapcoach Lianne haar eigen bedrijf: Hush Little Baby. Ze helpt ouders om meer vertrouwen te krijgen in hun aanpak. “Een kind voelt de emoties van de ouder, dus als je zelf onzeker bent is je kind dat ook”, legt Lianne uit. Volgens haar is het voor ouders vaak een kwestie van doorzetten. “Het gaat altijd met ups en downs en dan stimuleer ik ouders om niet op te geven. Ik ben eigenlijk gewoon hun persoonlijke cheerleader”, zegt ze lachend. Lianne moedigt alle ouders aan om op tijd hulp te zoeken. “Je hoeft het niet te accepteren, het is nooit te laat voor hulp en soms helpt het als een buitenstaander even meekijkt”, besluit ze.

Wie is de volgende Gouwenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Gouwenaars gingen je voor:

Meer mensen uit Gouda:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’”

Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’

Ga naar “Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’”

Saskia en Marcel wonen op het Franse platteland: ‘We voelen ons enorm welkom hier’

Ga naar “Renate heeft haar eigen onderneming in handgemaakte turbans: ‘De kanker heeft mij zoveel goeds gebracht’ ”

Renate heeft haar eigen onderneming in handgemaakte turbans: ‘De kanker heeft mij zoveel goeds gebracht’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49”

Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023