Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Landschapsarchitect Thijs: ‘Mensen die liggen en zonnen aan de singels, dat zien we graag’

Door Sophie Laurence 23 juli 2019

Landschapsarchitect én Gouwenaar Thijs van Hees maakt zich hard voor een groenere binnenstad. Samen met vijf andere leden zet hij zich in voor de stichting Singelpark Gouda. “De singels liggen heel centraal in Gouda, tussen de binnenstad en wijken in”, zegt Thijs. 

“Groen in de stad wordt steeds belangrijker”, legt Thijs uit. “Groen in plaats van stenen is uiteraard belangrijk in de klimaatverandering, tegen de opwarming van de stad. Op de achtergrond is klimaatverandering dan ook het grootste belang. De dagelijkse doelen zoals verbinden en vergroenen zijn ook van groot belang. Kijk maar wat alleen dat kleine stukje groen bij De Chocoladefabriek al doet! Laatst zag ik mensen bij het Regentesseplantsoen in het gras liggen en een glaasje drinken, dat zou ik het liefst door de hele stad zien.”

Aan de singels

Neem bijvoorbeeld Utrecht. Zodra de zon schijnt, zit de hele stad daar aan de gracht: “Je voelt dat Gouda heel geschikt is om dat ook te laten gebeuren. Je ziet hier nog geen mensen aan de gracht liggen, of erin springen. Uiteindelijk willen we dit ook realiseren, dat de grachten schoon genoeg zijn om in te zwemmen. We hebben Utrecht wel eens als voorbeeld genoemd. Daar hebben ze pas een singel verbreed, waardoor auto’s helemaal op de tweede plaats terecht zijn gekomen. De fietspaden zijn royaal, er loopt een pad langs en er zitten altijd mensen. Dat voorbeeld zien wij ook graag hier.”

Foto: Singelpark Gouda

Singelpark Gouda

Singelpark Gouda is een stichting die bestaat uit zes mensen met allen een passie voor groen: “Mark, de bomenexpert, heeft ons allemaal bij elkaar gebracht en het initiatief genomen. Voor een periode van vier jaar zijn we hier mee bezig. Volgend jaar is het laatste jaar, dus dit jaar is de aanloop daar naartoe. We zijn bezig met kijken wat we in deze tijd nog kunnen realiseren. Het is ook een opstap naar Gouda 750 jaar, dus we willen wel dat de voorkant (Regentesseplantsoen/Kleiweg) dan klaar is. Dat is ook wel een beetje een drijfveer. De gemeente heeft in haar beleid nu ook veel meer ruimte om deze groene initiatieven een kans te geven, wat een hele mooie ontwikkeling is.”

‘Het is minder groen dan we gehoopt hadden’

Er zijn al een hoop projecten gerealiseerd: “Langs de Kattensingel is een mooi wandelpad gekomen met oude klinkers, daar hebben we op gehamerd. Het is nog minder groen dan we gehoopt hadden, maar we zijn nog bezig met watertuinen. We huren professionals in, brengen ons eigen gezond verstand mee en vragen de bewoners vaak wat zij belangrijk vinden. We zijn nu bezig met het Vromanpark en de Houtmansgracht, daar hebben we flinke ambitie. We hebben voor allebei nu een eerste voorstudie gedaan en gaan hier de komende tijd druk mee aan de slag. Er wordt aan gewerkt!”

Handen uit de mouwen

Alle kleine beetjes helpen, de stichting is dan ook blij met elk beetje hulp: “Iedereen kan ons helpen. Uiteraard zijn er sponsors nodig, maar ook mensen die de handen uit de mouwen willen steken komen goed van het pas. Laatst hebben allerlei mensen ons op zaterdagochtend geholpen bij het planten in de Spoorstraat. Taartje erbij, was een hartstikke gezellige zaterdagochtend. Daarnaast kan iedereen in principe een geveltuintje aanleggen, gewoon beginnen. Haal een tegel uit je stoep en zet er een plant neer, dat is hartstikke waardevol.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

adv.