Kerstin, Anitra en Judith runnen het Vrouwencafé: ‘Borrelen, netwerken en slap ouwehoeren’

Door Eva van Dantzig 11 februari 2019

Gezellig borrelen, slap ouwehoeren en vooral genieten van een avondje uit: het Gouwe Vrouwencafé . “Het is zéker geen saai brei-clubje voor zweverige huisvrouwen. Het is echt een kroeg voor vrouwen die willen netwerken, nieuwe vriendschappen willen sluiten of gewoon gezellig willen kletsen”, vertelt Anitra. Samen met Judith en Kerstin heeft ze het Vrouwencafé opgericht. 

Lady’s only

“We kennen elkaar van de Burlesque cursus van Gouda Studio’s, waar Judith mede-eigenaar van is”, vertelt Kerstin. “We vonden het een bijzondere sfeer, zo vrouwen onder elkaar. Je bouwt sneller een band op en je hebt een vrijer gevoel. En Burlesque is niet voor iedereen, dus we wilden een plek hebben waar we ook buiten de cursus om elkaar konden ontmoeten.”

Netwerken

“Een soort (mogelijke) vriendinnenclub dus, maar in de basis is het gewoon een kroeg voor vrouwen”, voegt Anitra toe. De drie dames zijn alle drie erg verschillend, maar vullen elkaar moeiteloos aan. Kerstin is vijf jaar geleden in Gouda komen wonen en werkt in Amsterdam als onder andere digitaal kunstenaar. “Voor mij is het café vooral een plek om mijn netwerk uit te breiden en afwisselende mensen te ontmoeten. En natuurlijke gewoon lekker ouwehoeren en borrelen.”

gouwe vrouwencafé gouda
v.l.n.r. Judith, Kerstin en Anitra © indebuurt Gouda

“En hapjes eten, natuurlijk. Lekker eten hoort bij vrouwen,” zegt Anitra lachend. “De hapjes zijn gratis, maar voor de drankjes betaal je gewoon. Net zoals in de kroeg.” Ook Anitra is niet geboren in Gouda, maar is hier zes jaar geleden komen wonen. “Ik woonde tot voor kort bóven Gouda Studio’s. Daarvoor heb ik in Rotterdam gestudeerd en momenteel werk ik in Hilversum als klassiek zangeres. Ik vind het Vrouwencafé echt een fijne plek om aansluiting te vinden bij andere vrouwen.”

‘Jong of oud, iedere vrouw is welkom’

Judith is een bekend gezicht in Gouda – “al 25 jaar”, zegt ze lachend –  en is samen met haar man eigenaar van Gouda Studio’s aan de Oosthaven. “Ik vind het gezellig om zelf te kletsen tijdens zo’n avond. Alle leeftijden zijn welkom en dat maakt het juist heel divers en open. Jong en oud, iedereen gaat gewoon met elkaar om. Tijdens het Vrouwencafé sta ik zelf ook niet achter de bar, daar hebben we een barvrouw voor die het fantastisch doet.”

“Judith is ook echt een super gastvrouw”, zegt Anitra en Kerstin knikt ook driftig mee. “Heel bewonderenswaardig. Het is ook veel leuker om dit samen te doen.”

Dapper

“De eerste twee edities van het Vrouwencafé waren echt een succes”, zegt Judith. “Het is heel dapper om als vrouw alleen naar zo een avond te komen, waar je misschien niemand kent. We hebben veel positieve reacties ontvangen, ook van mannen trouwens.”

‘Alsof mannen zo belangrijk zijn’

“Mannen zijn niet welkom, maar ze vinden het wel leuk. Soms maken ze flauwe grapjes of krijg je de opmerking: ‘Dan ga je de hele avond over mannen praten, zeker!’ Ik moet dan altijd even lachen. Alsof mannen zo belangrijk zijn dat we het de hele avond over ze gaan hebben. Dan komt er toch een snufje feminisme naar boven”, lacht Anitra.

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Bram Ladage Gouda

Raymond en Lindsay runnen samen Bram Ladage: ‘We vonden de liefde tussen de aardappels’

Raymond werkt al sinds zijn veertiende bij Bram Ladage als weekendhulp. "De winkel was van mijn nich...

adv.