Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Josche werd uitvaartbegeleidster: ‘Een overlijden is een van de meest heftige periodes uit iemands leven’

Door Kirsten Spooren 21 maart 2020

Het zijn rare tijden voor Josche Ouwerkerk-Neven (44) van Solace Uitvaartbegeleiding, maar toch nam ze de tijd om met ons te praten over haar bijzondere beroep. Twintig jaar lang organiseerde ze internationale congressen voor de bibliotheekwereld, tot ze besloot het roer om te gooien en uitvaartbegeleider te worden. “Het organiseren zit in mij, maar ik wilde meer diepgang in mijn werk”, vertelt ze.

De beslissing om uitvaartbegeleider te worden was voor Josche niet heel gek. Als kind vond ze het beroep al interessant. “Ik groeide op tegenover de begraafplaats IJsselhof en ik zag dan de rouwstoet langskomen met mannen met hoge hoeden. Dat ging toen nog zo en dat maakte veel indruk. Toen ik wat ouder werd zat ik een keer in de bus die langs het uitvaartcentrum reed en toen dacht ik al: wat een mooi beroep, dat zou ik ooit ook willen doen.”

Solace

Voor haar vorige baan moest Josche vaak naar het buitenland. “Dat was echt te gek, maar een groot deel van het jaar zat ik toch gewoon op kantoor op afstand mensen te e-mailen. In 2006 wilde ik kleinschaliger en persoonlijker gaan werken. Ik startte toen met de opleiding begrafenisondernemer. In 2007 raakte ik echter in verwachting en besloot ik te wachten met de overstap.”

‘Een uitvaart kun je maar één keer doen’

Josche pakt tien jaar later de draad weer op van het uitvaartwezen. “Om mijn kennis op te frissen ben ik in 2018 gestart met de Meander beroepsopleiding uitvaartbegeleider en in december dat jaar behaalde ik mijn diploma. Daarna ontstond Solace, wat een Engels woord voor troost is. Als uitvaartbegeleider zorg en ontzorg je – je bent een gids voor de naasten – dat vind ik heel mooi. Vanaf het moment van overlijden tot na de uitvaart, ik ben er voor de nabestaanden. Een uitvaart kun je maar één keer doen, het moet passend zijn voor de familie. Daar is geen goed of fout in.”

Heftige start

De eerste twee uitvaarten van Josche waren meteen twee hele bijzondere. “Het betrof een echtpaar”, vertelt ze. “Het gezin nam contact met mij op, omdat hun vader zou komen te overlijden. Voor we het gesprek konden voeren om de wensen te bespreken, bleek zijn echtgenote ook heel erg ziek te zijn. Ze werd zo snel ziek dat ze niet meer bij het gesprek aanwezig kon zijn en ze overleed een paar dagen later. De drie dochters waren uit het lood geslagen, want niemand had dit zien aankomen. Tien dagen na de uitvaart van hun moeder overleed hun vader.”

“Het komt weleens voor dat je als uitvaartbegeleider in hetzelfde gezin terugkomt, maar meestal niet zo snel. Het was een heftige periode en ik heb nu nog goed contact met de dochters. Het vertrouwen vind ik het mooist. Ik bedank mensen daar ook altijd voor.”

Emotioneel

Een beroep zoals dat van Josche lijkt ons heel mooi, maar ook heel heftig. “Dat is het ook en ik word zeker ook geraakt, maar dat is niet erg. Het scheelt natuurlijk wel dat ik aan het werk ben, je hebt een taak waardoor je iets meer afstand kan nemen. Het gebeurt weleens dat ik emotioneel word, dan staan ook bij mij de tranen in mijn ogen. Het is even slikken en weer door. Het is niet mijn verdriet en dat moet je kunnen scheiden.”

‘Een overlijden is een van de meest heftige periodes uit iemands leven’

“Na de uitvaart ga ik altijd nog een keer langs bij de mensen om te bespreken hoe ze het hebben ervaren. Dan ontstaan er vaak hele mooie gesprekken. Het contact is vluchtig maar mensen laten veel van zichzelf zien in zo’n periode. Een overlijden is toch wel één van de meest heftige periodes uit iemands leven.”

Het coronavirus

Op dit moment houdt het coronavirus Nederland in zijn greep en de nodige maatregelen hebben ook invloed op het werk van Josche. “Het is nog geen chaos zoals in Italië, maar ik vind het vooral erg verdrietig voor iedereen die nu in deze situatie moeilijke keuzes moet maken. Er mogen maar maximaal dertig mensen bij de uitvaart aanwezig zijn en iedereen moet anderhalve meter uit elkaar zitten. Mensen kiezen er nu voor om bijvoorbeeld de uitvaart live online uit te zenden of huren een fotograaf in om alles vast te leggen voor overige belangstellenden. Ook zie je dat mensen nu een kleine uitvaart houden en later een grotere plechtigheid plannen voor de nabestaanden.

“Klein en intiem kan ook heel mooi zijn, maar het is wel een andere manier van naar een uitvaart kijken. We doen nog steeds ons best om iedereen een waardig afscheid te geven.”

Hoe heeft het coronavirus jouw dagelijkse leven beïnvloed? We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen achter het nieuws, dus heb je iets te vertellen over hoe het coronavirus jouw dagelijks leven beïnvloedt, neem dan contact met ons op.


Lees ook...

De nieuwe zaak van Ronald moest halsoverkop dicht: ‘Het is op zijn zachts gezegd niet fijn’

Hoe je het ook wendt of keert, iedereen voelt de gevolgen van de maatregelen om het coronavirus tege...

Meer over Solace Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Solace Uitvaartbegeleiding uitvaart

Motetplein 5, Gouda

Bekijk meer:uitvaart

adv.