Jolanda (57) werkt al 25 jaar bij Grand Café Central: ‘Het voelt elke dag als thuiskomen’

Jolanda Hooftman © indebuurt Gouda

Tussen alle jobhoppers van tegenwoordig is Jolanda Hooftman een zeldzame verschijning. Ze werkt namelijk al 25 jaar bij Grand Café Central aan de Markt en is een vertrouwd gezicht voor veel vaste gasten. “Ik heb zelfs de eigenaar nog ingewerkt toen hij jong was”, vertelt de goedlachse Jolanda met pretoogjes. “Hier werken voelt heel vertrouwd. De laatste jaren is het steeds meer ‘eigen’ geworden.”

Toen Jolanda 25 jaar geleden het café binnenstapte voor haar sollicitatie, had ze niet verwacht dat ze er nu nog steeds zou werken. “Werken in de horeca was niet mijn grootste passie of droombaan”, vertelt ze. “Toen ik met school klaar was, waren het gouden tijden voor de uitkeringen. Ik kreeg na mijn schooltijd meteen een uitkering en ben daarna nog wel begonnen aan een vooropleiding in de zorg. Dit was alleen niets voor mij, dus ging ik in een café werken. In de horeca had je toentertijd geen diploma nodig, dus dit was een makkelijke keuze.”

Koffie!

Terwijl collega’s kwamen en gingen, bleef Jolanda een stabiele factor. “Grand Café Central heeft veel vaste gasten en dat maakt het werken hier ook erg leuk. Alle gasten zijn bijzonder en ik heb met veel gasten een goede band. Je leeft met ze mee wanneer er iets gebeurt. Wel vind ik dat mensen vroeger vriendelijker waren. Gasten zijn veel gehaaster en hebben geen geduld tegenwoordig. Op sommige dagen kan er niet eens een ‘goedemorgen’ vanaf, maar wordt er direct ‘KOFFIE’ naar je gesnauwd.”

‘Mensen mogen wel iets meer geduld hebben’

Gelukkig heeft Jolanda thuis een lieve zoon en man waarbij ze haar ei kwijt kan. “Wanneer hij ziet dat ik moe ben, zegt hij al standaard: was het weer enkel koffie? Mensen beseffen niet dat het in de horeca gewoon keihard werken is. Je staat de hele dag op je voeten en maakt heel wat kilometers. Daarnaast ben je de hele dag door vriendelijk. Ik hou van mijn werk, maar mensen mogen wel wat meer waardering en geduld hebben.”

Fijne collega’s

Die waardering krijgt ze gelukkig wel van eigenaren Sander en Jill, vertelt Jolanda. “Sander en Jill hebben Grand Café Central drie jaar geleden overgenomen en zoals gezegd heb ik hem toen als jonge vent nog ingewerkt. Ze komen nu nog weleens met vragen naar mij toe, omdat ik er al zo lang werk. Daardoor voel ik mij erg gewaardeerd.”

‘Ik heb ondertussen wel duizenden collega’s gehad’

Sowieso kan Jolanda het goed vinden met haar collega’s. “De gasten, de collega’s, het werk; ik vind het hartstikke leuk. Ik hou van de reuring. Ik vind het soms wel jammer dat al mijn collega’s zo jong zijn”, zegt ze en ze moet lachen. “En dat ze tegenwoordig maar voor een korte periode hier werken. Ik heb ondertussen wel duizenden collega’s gehad!”

Lekkere gerechten

Wat wij natuurlijk ook heel belangrijk vinden om te weten: wat vindt ze het lekkerste gerecht op de kaart? “Phoe, dat vind ik heel moeilijk. Ik ben zelf dol op het broodje beenham van de lunchkaart en ook onze biefstuk is erg lekker. Zelf eet ik hier eigenlijk nooit, omdat ik dan alleen maar aan het werk zou zijn. Wel hou ik van een biertje. De Paix Dieu Trippel is mijn favoriet. Dit speciale biertje is bij geen ander café in Gouda te krijgen.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’”

De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’

Ga naar “Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ ”

Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ 

Ga naar “Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ ”

Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022
Ga naar “Tot 30% korting op Blokker koffiemolens”

Tot 30% korting op Blokker koffiemolens

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep