Hasko publiceerde na 50 jaar zijn boek: ‘Ik lees zelf ook graag detectives’

Hasko tijdens het signeren van zijn eerste boek.

Dat het schrijven en uitgeven van een boek veel tijd kost is wel bekend maar Hasko van Dalen (73) spant de kroon. Zijn eerste boek verschijnt precies 50 jaar nadat hij eraan begon. Het schrijven en publiceren van zijn detective gaat niet zonder slag of stoot, maar de aanhouder wint.

Vanaf zijn jongere jaren verblijft Hasko regelmatig in Wenen. Zijn liefde voor de stad zorgt ervoor dat hij begint met het schrijven van een boek dat zich afspeelt in Wenen. Ondanks verschillende afwijzingen en andere obstakels zet Hasko door. De Gouwenaar hield vol en publiceerde in het begin van 2021 zijn eerste detective: Het bedrog met de amethyst.  

Schrijver in spe

De liefde voor het schrijven zit er bij Hasko al vroeg in. Tijdens zijn schooltijd schrijft hij voor de schoolkrant. Dit blijkt later de start van heel veel gedichten, columns, artikelen en zelfs twee boeken. “Ik heb regelmatig geschreven voor personeelsbladen en vaktijdschriften”, vertelt hij. Naast zijn werk gerelateerde artikelen schrijft hij ook over zijn twee grote favorieten: The Rolling Stones en Feyenoord. Kortom, het schrijven is al jarenlang de rode draad in zijn leven. 

Lees verder onder de foto>

De detectives van Hasko van Dalen.

Grote teleurstelling

Hasko komt zijn hele leven graag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. “Ik kom er vaak en ik ken de stad vrij goed”, vertelt hij. Geïnspireerd door de stad begint hij met wat aantekeningen over een misdaad dat zich afspeelt in Wenen. Jaren later besluit Hasko deze aantekeningen uit te werken tot een detective. Zijn manuscripten worden niet goed ontvangen. Vastberaden begint de Gouwenaar aan het herschrijven van zijn boek. “Ik heb het boek vanuit vier perspectieven herschreven”, vertelt Hasko. Ondanks alle tijd en energie die hij in zijn boek heeft gestoken, zijn er geen uitgevers die interesse hebben in zijn werk. “Ik was teleurgesteld en de manuscripten verdwenen in een doos op zolder”, zegt hij. 

Ik besloot de manuscripten weer tevoorschijn te halen

De beloning

Een paar jaar geleden besluit Hasko het werkende leven vaarwel te zeggen. “Ik had ineens tijd over en ik haalde mijn manuscripten weer tevoorschijn”, vertelt Hasko. Na wat aanpassingen stuurt hij zijn werk naar uitgeverij Palmslag. Voor het eerst in vijftig jaar krijgt hij een positieve reactie. “Ze waren geïnteresseerd maar wilden het boek herschrijven en dat wilde ik niet”, legt Hasko uit. Met de feedback in zijn achterhoofd gaat hij zelf aan de slag met behulp van een redactrice. Hun inspanningen worden beloond want Palmslag besluit de nieuwe versie van het boek uit te geven.  

Lees verder onder de foto >

Hasko bij de Weense Opera die ook terugkomt in zijn boeken.

Internationale bekendheid

Na de succesvolle publicatie van zijn eerste boek besluit Hasko een tweede deel te schrijven. In tegenstelling tot zijn eerst boek gaat dit proces erg snel. “Ik heb het tweede boek in een jaar geschreven en uitgegeven”, vertelt Hasko. Zijn boeken zijn een succes in Nederland en daarbuiten. Ook in Oostenrijk is zijn werk bekend. Het Nederlands reisbureau Mijn Wenentours verkoopt de boeken van Hasko in Wenen. “Ze verzorgen ook fietstochten die langs plekken komen die in mijn boeken voorkomen”, legt hij uit. Ook de vereniging van Nederlanders in Wenen is enthousiast over de boeken van Hasko. 

Plannen voor de toekomst

Ondanks zijn succes en liefde voor het schrijven is Hasko nog niet zeker of hij nog een boek gaat schrijven. Als er nog een boek komt zal dat een vervolg zijn van zijn eerste twee detectives. “Ik blijf wel bij de detectives”, zegt Hasko. Zelf leest hij ook het liefste detectives. “Ik heb wel eens geprobeerd om een roman te schrijven maar dat kan ik niet”, zegt hij lachend. Of er nog een derde deel komt blijft dus nog even een verrassing. Tot die tijd kan iedereen genieten van de eerste twee boeken van Hasko van Dalen.

Wie is de volgende Gouwenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Gouwenaars gingen je voor:

Meer mensen uit Gouda:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Verhuisd voor de liefde: ‘Ik was helemaal niet op zoek naar de liefde’”

Verhuisd voor de liefde: ‘Ik was helemaal niet op zoek naar de liefde’

Ga naar “Lonneke en Maaike zetten zich in voor Goudse jongeren: ‘Iedereen is hier welkom’ ”

Lonneke en Maaike zetten zich in voor Goudse jongeren: ‘Iedereen is hier welkom’ 

Ga naar “Ine is paardencoach: ‘Paarden lezen geen visitekaartjes’”

Ine is paardencoach: ‘Paarden lezen geen visitekaartjes’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99”

Jumbo Verspakket Soepen van € 4,49 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Keukenhof tickets voor 2 personen van € 38 voor € 35”

Keukenhof tickets voor 2 personen van € 38 voor € 35

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 9 april 2023
Ga naar “Eeltsokken € 1,69”

Eeltsokken € 1,69

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “Gel ijsroller € 1,95”

Gel ijsroller € 1,95

 • Action
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties”

Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties

 • 15 april 2023
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “Koningsdag”

Koningsdag

 • 27 april 2023