Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaars Luigino en Quine-Saïde maakten korte film over Gouda: ‘Dit is onze stad’

Door Kirsten Spooren 22 oktober 2020

Aan jonge, creatieve mensen heeft onze stad geen gebrek. Gouwenaars Luigino Clarinda (33) en Quine-Saïde Brown (30) zijn er twee om in de gaten te houden. Het stel werkte samen aan een korte film en gebruikten Gouda als hun decor: “Er hangt een hele fijne sfeer in de binnenstad”, vertelt Quine-Saïde.

Quine-Saïde en Luigino zijn allebei opgegroeid in Curaçao, maar verlieten in 2010 het eiland om hun geluk in Italië te beproeven. Quine-Saïde studeerde er bedrijfskunde en kunst, maar ontdekte al snel dat ze een carrière in een creatiever veld wilde nastreven. Ze koos voor de studie communicatie en media in Nederland. “We woonden eerst in Schiedam, maar toen ik een baan kreeg in Utrecht, zijn we drie jaar geleden naar Gouda verhuisd. En we zijn van plan om hier nog lang te blijven”, vertelt ze.

Filmmakers

Luigino was altijd al bezig met fotografie en film. “Maar in Curaçao werd dit gezien als een hobby en niet echt als een beroep”, vertelt hij. Na een studie in culinaire kunsten en twee jaar wonen in Italië, wilde Luigino toch meer gaan doen met fotografie en film. In 2015 richtte hij Pathos Studios op.

‘Het verhaal voor Memoir ontstond in een kleine Airbnb-kamer in Oostenrijk’

“Pathos betekent passie in het Grieks en is een video- en fotoproductiebedrijf. Tegenwoordig werk ik aan projecten voor topmerken, bedrijven en nationale televisie. In 2019 ontvingen we de eerste prijs voor een videoclip die ik maakte en regisseerde.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Achter de schermen bij de Koffiefabriek © Pathos Studios
© Pathos Studios
Achter de Kerk © Pathos Studios

Memoir

De korte film Memoir was in twee dagen gefilmd. “We lopen vaak door de binnenstad, dus de locaties in de film zijn ook onze favoriete plekjes van de stad. We mochten niet overal filmen, dus we moesten soms op zoek naar alternatieve locaties. Uiteindelijk konden we terecht in de Koffiefabriek, wat een perfecte plek was voor onze film”, vertelt ze. De film is opgenomen vóór de COVID-19 pandemie en alles uit de film is origineel. Zelfs de muziek is gemaakt voor de film.

In Memoir volgen we de prachtige actrice Emma Sarah Green, die in een dromerige setting door de stad loopt. Filmen in een historische binnenstad gaf ook uitdagingen. “Eén van de scene’s is gefilmd in een krappe steeg. Met een grote camera was dat best lastig. Ook was het erg koud tijdens het filmen en de actrice was niet erg warm gekleed. We moesten er dus echt voor zorgen dat ze warm bleef.”

Tekst gaat verder onder de Instagrampost

Samen een film maken

Ondanks dat het creatieve stel al twaalf jaar samen is, hadden ze nog nooit samengewerkt. Tot Memoir, een korte film die zich afspeelt in Gouda. “We hebben wel samen aan wedstrijden meegedaan, waarbij je binnen 48 uur een film moest maken”, legt Quine-Saïde uit. In Oostenrijk kreeg ze het idee voor Memoir. “Het verhaal ontstond in een kleine Airbnb-kamer. Op een late avond kwam het verhaal bij mij op. Ik heb het toen opgeschreven als concept voor een commercial, maar dat is later met scriptschrijver Orville Schenkers omgezet in een micro-short.”

‘We houden nog steeds van elkaar, dus het samenwerken ging goed’

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door Quine’s vermogen om verhalen te schrijven en wist dat het tijd was voor ons om een film te maken”, vertelt Luigino. Samen met een crew van 16 personen, begonnen de twee te werken aan de film. “Het was erg fijn om met zo’n creatieve groep te werken en dit samen te doen. We houden nog steeds van elkaar, dus het samenwerken ging goed”, zegt Quine-Saïde.

Nieuwe projecten

De korte film Memoir is de officiële finalist van het Prague International Monthly Film Festival, The Lift-off Global Network én heeft een speciale vermelding op het London x4 Seasonal Short Film Festival van 2020. “De reacties zijn erg positief”, vertelt Luigino. “We gaan de film ook uitbreiden, dus er komt een langere versie.”

Ondertussen zit het stel niet stil. “We gaan zeker vaker samenwerken en er lopen al wat nieuwe projecten. Onze nieuwe film wordt erg anders dan Memoir, maar meer kunnen we nog niet vertellen.”


Lees ook...

Axelle werkt bij Savelberg: ‘Van samen zorgen tot klieren met slagroom’

Axelle van den Brule (33) werkt sinds anderhalf jaar bij Savelberg. “Ik ben hier begonnen met de opl...

Column Jort: ‘Als toekomstgerichte millennial ben ik blij met de nieuwe vintagewinkel’

Columnist Jort van Meeteren is schrijver, illustrator en dichter. Voor indebuurt Gouda schrijft hij ...

Kijktip: corona-afdeling Groene Hart Ziekenhuis bij RTL Nieuws

Ben jij benieuwd hoe het eraan toegaat op de corona-afdeling van het Groene Hart Ziekenhuis? In de u...

adv.