Gouwenaar Sarie: ‘De Speelwinkel begon in mijn huiskamer’

Door Kirsten Spooren 6 februari 2018

Wat begon in een huiskamer, groeide uit tot één van de beste buurthuizen van Gouda. Samen met de vrijwilligers is Sarie Donk al ruim 40 jaar de drijvende kracht achter buurthuis ‘De Speelwinkel’ aan De Raam. Sarie: “Het klinkt wat mallotig, maar ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk.”

De Speelwinkel is een actief buurthuis. Er gebeurt heel veel. Op dit moment is een groep vrouwen aan het koken, maar je kunt ook meedoen aan yoga, taalles en zelfs haken”, zegt Sarie lachend. Ze pakt gelijk haar mobiel erbij om een foto te laten zien van hun laatste project. “Leeuwarden is dit jaar de Cultuurstad en ze willen een gehaakte deken over de stad leggen. Over de hele wereld wordt er gehaakt. Wij zijn een Goudse deken aan het maken.”

Het is heel officieel, met sluiertjes, taart en kinderchampagne

Trouwen voor één dag

“Ook doen we natuurlijk veel voor kinderen, zoals kinderkookclubs, workshops, de Oranjeboulevard, Kindervakantie en komende Valentijnsdag kan er weer getrouwd worden.” Wij kijken Sarie vragend aan en ze begint te lachen. “Het is heel grappig. Elk jaar gaan we met alle peuters en kinderen naar het oude Stadhuis en kunnen ze trouwen voor één dag. Met sluiertjes en alles. Het wordt steeds officiëler, met ook taart en kinderchampagne.”

Tekst gaat verder onder de foto.

de speelwinkel
Trouwen voor één dag | Foto: Facebookpagina De Speelwinkel

“Dit jaar kregen we te horen dat we niet kunnen trouwen in het Stadhuis en dus vroeg een groep vrouwen aan mij of het hier niet kon. Het is een beetje een logistieke puzzel qua ruimtes, maar we gaan het gewoon doen. De peuterspeelzaal wordt de trouwzaal. Moeders trouwen dan met hun zoontje in hun oude trouwjurk of kinderen van zes/zeven jaar die al verkering hebben zeggen het ‘ja-woord’. Iedereen mag komen trouwen op Valentijnsdag.”

Je woont hier met elkaar, je leeft hier met elkaar en je hebt elkaar nodig

Hechte buurt

“De Raambuurt ligt mij het meest aan het hart. Het is net een dorpje in een stad. Je hebt hier sociale controle zonder de last en je kunt overal aanbellen. We letten een beetje op elkaar, dat vind ik belangrijk. Er zijn nu Syrische mensen in de straat komen wonen en het is prachtig om te zien hoe de buurt zich over hun bekommerd. Mensen mogen ook altijd speelgoed of kleding langs brengen, of zelf vrijwilliger worden. We zoeken nu iemand die de fietslessen kan overnemen.”

“Rond de kerst had de buurt voedsel ingezameld en dat werd door ons weer bij de mensen die het nodig hebben rond gebracht. Je woont hier met elkaar, je leeft hier met elkaar en je hebt elkaar nodig. Dat zou ook wel eens meer uit de verf mogen komen hier in Gouda.”

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen:

Andy Koolmees

Gouwenaar Andy: ‘Ik kreeg kippenvel toen het eenmaal van start ging’

Iedereen die een beetje sportief bezig is in Gouda, kent hem wel. Andy Koolmees is namelijk trainer,...

Meer over De Speelwinkel ontdekken?

De Speelwinkel gemeente en lokale diensten

Vandaag gesloten

Raam 60-62, Gouda

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

adv.