Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ 

Maritte in haar Tiny House © Anne-Wil Rozendaal

Je bent jong en je bent er helemaal klaar voor om op jezelf te gaan wonen. Alleen bij het zoeken naar een geschikte woning, zakt de moed je in de schoenen. Als er al een woning beschikbaar is, zal je diep in de buidel moeten tasten om een kans te maken. 

Dit merkte de Goudse Maritte Steller (23) ook toen zij op zoek ging naar een huis. “Het was eigenlijk allemaal veel te duur”, zegt ze. Toch liet Maritte zich niet zomaar uit het veld slaan en ze ging op zoek naar een oplossing. 

Geen woning beschikbaar

De oorspronkelijke Krimpenaar verhuisde drie jaar geleden naar een huis in Gouda. “Ik wilde als kind altijd al graag in Gouda wonen”, vertelt ze. “Ik vond dat altijd zo’n leuke stad”. Maritte deelt haar huis met een aantal huisgenoten. “Ik wil wel graag een plek voor mijzelf, maar dat gaat nu gewoon niet”, vertelt Maritte. Ze merkt dat meer jonge mensen ‘vastzitten’ in een studentenhuis omdat een andere woning lastig te vinden is of te duur is. Maritte laat het er niet bij zitten en gaat op zoek naar een alternatieve woonvorm.

Lees verder onder de foto>

Project Tiny House

Na enig speurwerk stuitte Maritte op het concept Tiny House. “Toen ik mij ging verdiepen in Tiny Houses was ik meteen enthousiast”, vertel ze. Maritte was op zoek naar een manier om duurzaamheid in haar eigen leven te passen en dit sloot daar heel goed bij aan. Na een bezoekje aan de Kleine Klussers in Bleiswijk groeide haar enthousiasme nog meer. De drie heren van de Kleine Klussers zijn gespecialiseerd in het bouwen van Tiny Houses en begeleiden mensen die dit ook willen gaan doen. “Volgens hen kan iedereen klussen, ook als je het nog nooit gedaan hebt”, vertelt Maritte.

Als kind wilde ik altijd al graag in Gouda wonen

Klusser met twee rechterhanden

Onverschrokken begint Maritte samen met familie en vrienden aan het bouwen van haar Tiny House. “Ik had nog nooit geklust, maar ik ben wel handig dus ik dacht dat het wel goed zou komen”, vertelt Maritte. Deze inschatting bleek juist te zijn, want met wat hulp ontpopte Maritte zich als ware klusser. “Pas wees iemand mij erop, wat ik allemaal heb geleerd in het laatste jaar”, vertelt ze. “Ik vind het soms lastig om trots op mezelf te zijn, maar ik ben wel blij met wat ik gemaakt heb”. Inmiddels staat er een Tiny House die Maritte met haar eigen handen gebouwd heeft. “Het is tweeëndertig vierkante meter maar zo voelt het niet”, zegt ze. “Toen ik op zoek was naar een huis wilde ik meer ruimte, maar ik heb gezien dat je helemaal niet zoveel nodig hebt”. In haar Tiny House heeft Maritte zelfs nog ruimte over voor logés.

Lees verder onder de foto >

Rust nemen

Dat het bouwen van een Tiny House niet in de koude kleren gaat zitten, is Maritte wel duidelijk geworden. Al haar vrije tijd besteed ze aan het klussen en het kan niet snel genoeg gaan. “Ik heb twee banen om het allemaal te bekostigen en soms is dat wel veel”, vertelt Maritte. Na anderhalf jaar bouwen aan haar toekomst kijkt ze ernaar uit om in haar Tiny House te kunnen wonen en wat meer tijd en geld over te houden. “Ik heb wel eens momenten gehad dat het gewoon even te veel was. Ik heb geleerd dat ik dan echt even rust moet nemen”, vertelt ze.

Woonplaats zoeken

Op advies van de klussers begon Maritte met het bouwen van haar huis zonder dat zij een plek had om het neer te zetten. “Op die manier kun je laten zien dat je het echt meent”, legt ze uit. Toen Maritte net begon aan haar avontuur, vertrouwde ze erop dat ze het vinden van een woonplaats wel zou gaan lukken. Nu dat moment dichterbij komt, begint ze zich toch wat meer zorgen te maken. “Ik vind het wel spannend en maak mij soms zorgen over het vinden van een woonplek”, vertelt ze.

Wie heeft er plek?

Het liefste zou Maritte in een community wonen met andere mensen. “Het lijkt mij fijn om met elkaar op een stuk grond te wonen en dit te onderhouden”, zegt ze. Ze hoopt dat de gemeente ziet dat dit een duurzame woonoplossing kan zijn voor veel mensen. “Ik denk dat iedere stad wel ergens een braakliggend terrein heeft waar mensen op kunnen wonen en kunnen onderhouden voor de gemeente ”, legt ze uit. Helaas blijft het tot nu toe bij dromen en is Maritte nog op zoek naar een plek in de omgeving van Gouda en Reeuwijk, waar ze de komende twee jaar in haar Tiny House kan wonen. Volg haar avontuur op haar Instagram en neem contact met haar op als je haar kunt helpen aan een plek om te wonen!

Wie is de volgende Gouwenaar van de week?

Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een Gouwenaar die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected]. Deze Gouwenaren gingen je voor.

Meer mensen uit Gouda:

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ ”

Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ 

Ga naar “Mahbuba strijdt voor de rechten van de vrouw: ‘Ik vind het erg dat je als vrouw niet veilig over straat kan’”

Mahbuba strijdt voor de rechten van de vrouw: ‘Ik vind het erg dat je als vrouw niet veilig over straat kan’

Ga naar “De Goudse Tomias maakt een podcast, muziekalbum én schrijft een boek: ‘Ik vertel mijn verhaal op meerdere manieren’”

De Goudse Tomias maakt een podcast, muziekalbum én schrijft een boek: ‘Ik vertel mijn verhaal op meerdere manieren’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Dolce Bella singlet € 3,39”

Dolce Bella singlet € 3,39

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep