Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Gerben is acteur én televisiemaker: ‘Na de dood van mijn vader ben ik gaan schrijven’

Door Eva van Dantzig 23 april 2019

Sommige Gouwenaars hebben een bijzondere hobby of een interessante baan. Zo ook Gerben. Hij is schrijver, televisiemaker, regisseur, acteur en oh ja: hij heeft óók nog een eigen praktijk in massagetherapie en reiki. Gelukkig had hij wel even de tijd om over zijn nieuwste productie ‘Doodgewoon’ van de Goudse Komedie te praten. 

Gerben is al enkele jaren actief bij de Goudse Komedie. Eerst als schrijver van toneelstukken, later ook als regisseur en acteur. “Na de dood van mijn vader ben ik een boek gaan schrijven over hem, als een soort verwerkingsproces.”

“Toen het boek werd uitgegeven, zei iemand van de toneelvereniging van mijn moeder: ‘Hé, jij hebt toch een boek geschreven. Kun je voor ons niet een toneelstuk schrijven?’ Dat leek mij wel een hele leuke uitdaging en ik ben aan de slag gegaan. Vervolgens schreef ik elk jaar een toneelstuk en uiteindelijk is één van deze toneelstukken bij de Goudse Komedie terecht gekomen.”

‘We zijn onze repetitieruimte wel een beetje ontgroeid.’

De Goudse Komedie

De Goudse Komedie is één van de oudste toneelverenigingen van Gouda. Ze bestaan al bijna 90 jaar en zijn ook een van de weinige Goudse amateurverenigingen die regelmatig in de Goudse Schouwburg staan.

“Vroeger traden we vooral op in De Stal – zoals onze repetitieruimte genoemd wordt – maar dat zijn we nu wel een beetje ontgroeid. Het heeft ook iets meer grandeur om te kunnen zeggen dat je in de Schouwburg speelt”, zegt Gerben lachend. “Beter dan in een of andere bouwstal die ook bijna niemand weet te vinden. Ik rij er nu al drie jaar elke week naartoe en elke keer moet ik weer even goed kijken.”

Tekst gaat verder onder de foto:

gerben pijl
Foto: deel van de poster van Goudse Komedie

Doodgewoon

Het laatste toneelstuk van de Goudse Komedie heet ‘Doodgewoon’ en is geschreven én geregisseerd door Gerben. Er komen verschillende typetjes terug uit de voorgaande stukken van Gerben en ontmoeten ze elkaar in ‘Doodgewoon’.

“Het stuk gaat over de onafscheidelijke moeder en zoon Wil en Ken Niemeer, die veel mensen misschien nog herkennen uit het toneelstuk van twee jaar geleden. Dit toneelstuk begint eigenlijk met Wil en Ken die drie miljoen euro binnen twee jaar er volledig doorheen hebben gejaagd. Om toch aan geld te komen, begint Wil (zonder dat Ken het weet) een B&B.”

‘Er zit een enorme twist in die veel impact gaat hebben op het publiek’

“Daarna gaat het helemaal los, want iedereen denkt dat Wil en Ken nog rijk zijn. Iedereen probeert dus geld los te peuteren en het wordt echt een strijd. Er zit ook een enorme twist in het stuk, die ik nu nog niet vertel, natuurlijk. Ik hoop dat deze twist enorm veel impact heeft.”

Heb jij ook een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! En heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen?

Elsbeth Fraanje

Gouwenaar Elsbeth: ‘Een Gouden Kalf winnen, dat was best gaaf’

"Een prijs winnen voor beste regisseur, dat zou ik echt een hele eer vinden", zegt Elsbeth Fraanje e...

Lees ook:

ajax - tottenham cinema gouda

Wat tof! Je kunt de wedstrijd Ajax – Tottenham live in Cinema Gouda bekijken

Ajaxsupporters hebben momenteel de tijd van hun leven. De club heeft in tijden niet zó goed gespeeld...

5 x deze woningen staan nog maar nét te koop in Gouda

Woningen in Gouda zijn populair en dat snappen wij als geen ander. Dat betekent dat je er snel bij m...
meubelfabriek borsje

Binnenkijken bij Michel: ‘Ik heb een meubelfabriek omgebouwd tot ons droomhuis’

We kijken omhoog naar een gebouw met donkerrode bakstenen. Op de gevel staat heel groot 'Meubelfabri...

adv.