Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudse Caroline werkt met doven en slechthorenden: ‘Het is alsof je allemaal Donald Duckjes hoort praten’

Door Kirsten Spooren 25 juni 2019

Haar licht Brabantse tongval verraadt dat Caroline van Daelen geen geboren en getogen Goudse is. Toch woont ze hier ondertussen al meer dan 25 jaar en heeft ze haar eigen logopediepraktijk in Goverwelle. Ze zet zich voornamelijk in voor doven en slechthorenden.

Na even zoeken zitten we bij Caroline in haar praktijk. Ze kletst meteen honderduit. Mocht je nog denken dat logopedisten alleen kinderen goed leren praten, dan heb je het mis: “In principe behandel ik iedereen. Van kinderen tot bejaarden, met welke problemen dan ook. Ik onderscheid me door het begeleiden van doven en slechthorenden. Ik heb me hierin gespecialiseerd op school en heb ook op het Doveninstituut gewerkt voordat ik mijn eigen praktijk begon.”

Dove tante

Caroline vertelt ons dat haar tante doof was en dat ze daarom wist dat ze daar iets mee wilde doen: “Mijn tante stond altijd in de keuken op verjaardagen. Gezellig, zul je denken. Dat valt eigenlijk wel mee. Ze stond daar niet omdat ze per se wilde helpen, maar omdat het ontzettend vermoeiend voor haar was om constant tussen kakelende mensen te zitten. De gesprekken maakte ze toch niet mee, ondanks dat ze wel een hoortoestel droeg.”

‘Een oudere vrouw vond de slechthorendheid van haar man erger dan haar eigen borstkanker’

We vragen aan Caroline of dit nog steeds zo is: “Natuurlijk zijn de hoortoestellen van nu beter dan die van vroeger, maar er heerst nog steeds heel veel onbegrip. Mensen denken dat je ze gewoon kunt horen zodra je een hoortoestel in hebt, maar dat is niet zo. Het geluid komt heel anders binnen en je moet er echt aan wennen. Ik hoor natuurlijk vaker heftige dingen, maar ooit zei een oudere vrouw tegen mij dat ze de slechthorendheid van haar man erger vond dan haar eigen borstkanker, omdat ze toen op veel meer begrip uit haar omgeving kon rekenen. Die kwam wel even binnen!”

Plotseling doof

Caroline behandelt ook plotsdoven, mensen die wakker worden en ineens niet meer horen: “Het begint meestal aan één oor. Je wordt wakker en plotseling is je gehoor weg. Het komt regelmatig voor, daar schrikken mensen weleens van. Je hele leven valt uit elkaar, zo behandel ik een man die Nederlands docent was. Een beroep dat slechthorend echt niet uit te oefenen is. Plotsdoven kunnen snel een Cochleair Implantaat krijgen, maar ook dat is enorm wennen. Mensen beschrijven het weleens alsof je allemaal Donald Duckjes hoort praten. Bij spraakafzien leer je begrijpen wat iemand zegt door heel goed te kijken. Bij elke letter maak je een beweging met je mond, die wij als horende mensen helemaal niet doorhebben.”

‘Je hele leven valt uit elkaar’

Caroline geeft veel communicatietraining en spraakafzien. Omdat je dit niet in je eentje kunt oefenen heeft ze samen met de Utrechtse logopedist Paula Hettinga een website ontwikkelt waarmee je dit kunt oefenen: “Er is veel vraag naar zoiets geweest, want het bestaat nog helemaal niet. Samen met Paula heb ik dit allemaal ontwikkeld. Iedereen kan de site gebruiken, maar het is zeker aan te raden om daarbij een logopedist te hebben. Het is voornamelijk een aanvulling op wat we hier oefenen.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]. Heb je de vorige Gouwenaar al gelezen?

Goudse zangeres Pip komt met debuutalbum: ‘Mijn geld verdien ik nu voornamelijk met covers’

Pip Alblas is geen onbekende meer in Gouda. Met haar mooie stem en catchy liedjes heeft ze meer dan ...

Gouwenaar Kirsten (26) helpt laaggeletterden: ‘Ruim 60 procent is autochtoon’

Wist je dat ruim zestig procent van de laaggeletterden autochtone is? Kirsten Nijgh (26) helpt Het T...

De Canadese Marlo heeft een héél bijzondere hobby: ‘Mijn eerste poppenhuizen zijn al bijna antiek!’

De Canadese Marlo Vuyk begon aan een rondreis door Europa en is nooit meer terug gegaan. Nu woont hi...

adv.