Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Ben (63) nam ontslag als gevangenisdirecteur en werd clown

Door Sophie Laurence 12 februari 2019

Bij Gouwenaar Ben (63) heeft het altijd al gekriebeld; toen hij een studie moest kiezen was hij het liefst naar de toneelschool gegaan. Een aantal jaar geleden is hij eindelijk zijn droom achterna gegaan om te doen wat hij het liefst doet. Hij nam ontslag als gevangenisdirecteur en ging als clown en poppenspeler aan de slag.

Op een druilerige morgen komen we binnen bij Ben. Al snel begint hij vol passie te vertellen over wat hij nu doet en wat hij altijd gedaan heeft: “Als jongen wilde ik altijd naar de toneelschool, maar dit werd niet helemaal geaccepteerd in het milieu waar ik vandaan kom. Ik begon dus op de Sociale Academie, om sociaal cultureel werker te worden. Zo kwam ik al snel in het gevangenisleven terecht waar ik altijd met veel plezier heb gewerkt. Uiteindelijk werden dit directiefuncties, mijn laatste functie was als directeur van een jeugdgevangenis.”

Jeugdgevangenis

“Een heftig beroep”, vertelt Ben. “Heel veel mensen weten niet wat er allemaal gaande is in jeugdgevangenissen, zo zitten daar hele scholen in en krijgen jongeren psychiatrische hulp. De bedoeling is natuurlijk om ze zo goed mogelijk weer af te leveren. De laatste jaren sluiten er steeds meer jongerengevangenissen, wat een heel goed teken is. De gevangenis waar ik werkte ging fuseren met andere jeugdgevangenissen in de omgeving. Toen ze me vroegen om daar weer directeur te worden heb ik nee gezegd, dit leek me een mooi moment om te stoppen.”

‘Het was natuurlijk best even spannend toen ik begon’

“Ik ben begonnen op de clownsschool in Gouda. De clown waar ik les van kreeg is ondertussen vertrokken naar Noorwegen, hij ontmoette daar zijn nieuwe liefde. Ook heb ik een intensieve cursus gedaan in Spanje. Het was natuurlijk best even spannend toen ik begon, want ik moest helemaal onderaan beginnen. Ondertussen heb ik wel een fijn netwerk opgebouwd, ik speel nu ook samen met twee andere clowns. We vormen het trio Elusive Sparkle. Ik ben de oudste, maar dat zorgt juist voor een leuke dynamiek en dat kunnen we ook goed gebruiken in ons spel.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Meerdere personages

We vroegen aan Ben hoe een werkweek er voor hem uitziet: “Ik sta meestal wel één keer per week op het podium en verder is eigenlijk elke week verschillend. Deze week ben ik bijvoorbeeld de hele week aan het repeteren, maar wat ik vooral heel veel doe is maken. Theatermaken dus eigenlijk. Ik schrijf scripts, werk ideeën uit. Ik probeer eigenlijk alles zelf te doen. Ik speel niet maar één clown, dus bij meerdere personages horen natuurlijk ook meerdere outfits en attributen. Ook leer ik sinds kort zelf poppen maken, die ik dan ook wil gaan gebruiken bij mijn maandelijkse optredens in Kleintheater Zwaan.”

‘Het is prachtig om te zien hoe mensen daar van genieten en hoe ze mee doen.’

“Ik heb het gevoel dat ik nog lang niet uitgeleerd ben, dat ik eigenlijk nog maar net om de hoek kom kijken.” Ben vertelt dat hij echt een theaterclown is: “De contactclown heeft me nooit zo aangesproken, alhoewel het natuurlijk heel mooi is dat mensen dat doen. Wat ik wel leuk vind is om een echte voorstelling te spelen voor mensen in bijvoorbeeld een bejaardentehuis. Dat doe ik eens per maand in Schoonhoven en het is prachtig om te zien hoe mensen daar van genieten en hoe ze mee doen.”

Goudoloog

Naast clown en poppenspeler is Ben ook nog Goudoloog. Een echte duizendpoot dus, in zijn vrije tijd geeft hij graag rondleidingen door de stad. Wie weet wel als clown, dat ligt maar net aan zijn bui. “Ik heb van Amsterdam tot Ermelo gewoond, maar woon nu al vijftien jaar in Gouda en ik denk niet dat ik hier nog wegga. Er is in die vijftien jaar al zoveel bijgekomen in Gouda, ik hoop dat dat alleen maar blijft groeien. Nog iets meer leven zou de stad zeker goed doen, maar ik heb goede hoop.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Laat het ons weten! Mail naar [email protected] en we nemen contact met je op. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Goudse Lendi kreeg van Frank en Rogier haar droomhuis: ‘Ik had er eigenlijk niet zoveel van verwacht’

Lendi (19) is geboren en getogen in Gouda. Samen met haar moeder en haar dochtertje woont ze in Kort...

adv.