Gouwenaar Amanda is bookstagrammer: ‘Ik heb zestien boeken in een maand gelezen’

Amanda in de bibliotheek © Anne-Wil Rozendaal

Als kind las Amanda Wintershoven (29) stapels met boeken. Door gebrek aan tijd nam dit de laatste jaren af, totdat zij twee jaar geleden een boek meenam op vakantie. “Ik zat meteen in het verhaal”, vertelt ze. Ze besloot meer te gaan lezen. Inmiddels zet ze zich op haar werk en in haar vrije tijd in om kinderen en volwassenen weer aan het lezen te krijgen. 

De Goudse Amanda werkt als onderwijsassistent op een basisschool in Schoonhoven. Na haar mbo-opleiding, begint ze aan een hbo-opleiding. Een korte tijd later komt ze erachter dat dit toch niet bij haar past en stopt ze met de opleiding. “Daarna heb ik verschillende banen gehad”, vertelt Amanda. Ze werkt op diverse scholen voor een korte tijd. Uiteindelijk wordt ze aangenomen als onderwijsassistent bij haar huidige werkgever. “En daar werk ik nu alweer zes jaar”, zegt ze. 

Boekenliefde 

Zoals zoveel Nederlanders was ook Amanda haar boeken een beetje uit het oog verloren. Als kind las ze vaak boeken, maar toen ze naar de middelbare school ging verwaterde haar liefde voor lezen. “Ik was druk met andere dingen”, vertelt ze. “Alleen in het weekend kwam ik af en toe in de bieb voor wat boeken”. Toch bleef het lezen op de achtergrond, totdat Amanda twee jaar geleden het boek Me before you in haar koffer deed om dat op vakantie te lezen. Sindsdien is ze weer helemaal verknocht en leest ze het ene boek na het andere. “Het is een moment van rust en je kunt helemaal in het verhaal opgaan”, vertelt ze.  

Inmiddels heeft het lezen van boeken zo’n grote rol in haar leven gekregen dat Amanda nergens meer heen gaat zonder boek. Ieder vrij moment grijpt ze aan om te lezen. Elke dag tijdens de busreis naar haar werk en zelfs op haar werk is ze met haar neus in een boek te vinden. “Als een kind in mijn kantoor een toets moet maken, heb ik even de tijd om in mijn boek te lezen”, vertelt ze lachend. Zelfs tijdens de reclame op tv pakt Amanda haar boek erbij. Toch heeft ze ook weleens dagen dat ze geen zin heeft om te lezen of dat ze niet in een boek kan komen. Op die dagen stelt ze voor zichzelf het doel om minimaal dertig pagina’s te lezen. “Meestal zit ik dan wel weer in het verhaal”. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Bookstagrammer 

Amanda vindt het belangrijk dat kinderen meer gaan lezen. “Die kinderen zitten de hele dag achter een scherm op school en vaak als ze thuiskomen ook weer. Het lezen van een boek is dan even een moment van rust voor het kind en voor de ogen van het kind”.  

Door zelf het goede voorbeeld te geven hoopt Amanda dat ze mensen kan inspireren en aan het lezen kan krijgen. Ze maakt gebruik van Instagram en TikTok om kinderen en volwassenen te bereiken. Op haar social media bespreekt ze de boeken die ze op dat moment leest en deelt ze haar eigen mening en ervaringen. “Ik lees bijna alle genres behalve horror”, vertelt ze. Ze leest naast boeken voor volwassenen ook kinder- en jeugdboeken.  

Op haar werk blijft haar carrière als bookstagrammer niet onopgemerkt. “Kinderen in groep acht weten mij wel te vinden op social media”, zegt Amanda. Ze weet uit ervaring hoeveel indruk een leerkracht kan hebben op kinderen. “Ik weet nog dat mijn juf in groep drie tegen mij zei dat ik altijd moest blijven lezen. Dat is blijven hangen”, vertelt ze. Amanda hoopt dat ze op deze manier de kinderen kan motiveren om zelf ook eens te gaan lezen.

Gouwenaar van de week

Is jouw buurmeisje echt een heel leuk mens of heeft jouw broertje iets bijzonders gedaan? Heeft je oom een bijzondere hobby of werkt je tante bij de politie? Voor onze rubriek ‘Gouwenaar van de week‘ zijn wij op zoek naar Gouwenaars met een bijzonder verhaal. Of misschien heb jij zelf wel iets te vertellen?

Neem contact met ons op! Wie verdient het volgens jou om een keer ‘Gouwenaar van de week’ te zijn? Mail naar [email protected] of vul dit formulier in. Vertel daarbij ook waarom jij vindt dat hij/zij een keer Gouwenaar van de week zou moeten zijn. Wie weet nemen wij dan contact met hem/haar op!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’”

De zieke Afra deed mee met de Nijmeegse Vierdaagse: ‘Ik wilde dit nog heel graag doen’

Ga naar “Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ ”

Gouwenaar Maritte (23) zoekt een plek voor haar Tiny House: ‘Ik heb hem zelf gebouwd’ 

Ga naar “Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ ”

Manon begon een buurttuin en plantenbieb: ‘Ik kreeg zelfs een bedankkaartje in de brievenbus’ 

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022
Ga naar “Tot 30% korting op Blokker koffiemolens”

Tot 30% korting op Blokker koffiemolens

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep