Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vera en Suzanne zetten zich in tegen menstruatie-armoede: ‘Er zijn Gouwenaars die het met wc-papier moeten doen’

Door Kirsten Spooren 13 augustus 2020

Laten we het eens hebben over menstruatie. Meer dan de helft van de bevolking heeft hier maandelijks ‘last’ van. De een wat minder, de ander ligt regelmatig met kramp op de bank. Gelukkig zijn er tampons, maandverband en menstruatiecups uitgevonden om het maandelijkse ongemak wat te verlichten. Maar wist je dat één op de tien menstruerende Nederlanders deze producten niet eens kan betalen? Ook in Gouda is er veel ‘menstruatie-armoede’. Vera da Graça (27) en Suzanne Visser (28) willen hier met hun initiatief Bloedverwanten Gouda verandering in brengen. “Er zijn Gouwenaars die het bijvoorbeeld enkel met wc-papier moeten doen. Dat kan écht niet meer.”

Eén op de tien menstruerende Nederlanders. Kijk even om je heen. Dat betekent dat één op de tien vrouwen in jouw omgeving misschien wel rondloopt met een prop wc-papier in plaats van maandverband. “We willen menstruatie-armoede bespreekbaar maken”, vertelt Vera. Samen met Suzanne is ze ‘Bloedverwanten‘ gestart, waarmee ze geld en menstruatieproducten inzamelen voor de Voedselbank hier in Gouda.

Cijfers

Oké, even wat cijfertjes. Voor iemand met een modaal inkomen is zo’n pakje tampons misschien niet zo duur, maar voor een ander kan het een keuze zijn tussen eten of tampons. In een pakje O.B. tampons zitten 32 stuks. Een pakje kost momenteel €5,35. Deel je dat door het aantal tampons, dan kom je uit op €0,17 per tampon. De gemiddelde vrouw gebruikt vier tampons per dag (€0,67) en is gemiddeld vijf dagen lang ongesteld. Dan kom je uit om €3,34 per maand. En dit zijn enkel tampons…

‘Ongesteld zijn kost je gemiddeld veertig euro per jaar’

Als we er even vanuit gaan dat een vrouw twaalf keer per jaar ongesteld wordt, betaal je dus €40,- per jaar. Gemiddeld menstrueren mensen 38 jaar, per leven betaal je dus ongeveer €1.524,75 voor tampons. Heb je een heavy flow of ben je langer ongesteld? Dan ben je nog duurder uit.

Bloedverwanten

Suzanne en Vera zijn schoonzusjes van elkaar en begonnen Bloedverwanten Gouda nadat ze het boek ‘Period Power’ van Maisie Hill hadden gelezen. “Ik ben in een fase waarin ik mijn vrouwelijkheid wil ontdekken en ik ben allerlei informatie aan het verzamelen over dit onderwerp”, vertelt Vera. “Ik wilde iets doen om elkaar te helpen en Suzanne is een echte aanpakker op dat gebied. Samen zijn we dus tot dit idee gekomen.”

(Tekst gaat verder onder de foto).

Foto ter illustratie: Pexels

De twee schrokken van de cijfers over menstruatie-armoede. “We konden ons niet voorstellen dat er Nederlanders zijn die geen menstruatiemiddelen kunnen betalen. Eén op de tien menstruerende Nederlanders. Dat is echt veel. Er zit ook nog steeds een groot taboe op ongesteld zijn. Je praat er niet over of verbergt het als het ware. Dat moet anders, want meer dan de helft van de Nederlanders menstrueert”, zegt Suzanne.

Voedselbank

Samen proberen ze het onderwerp nu in Gouda bespreekbaar te maken en de Voedselbank te helpen. “Via gofundme.com kunnen mensen geld doneren, maar we nemen ook menstruatieproducten aan. Deze geven wij aan de Voedselbank, die weer zorgen dat het bij de juiste mensen terechtkomen”, legt Vera uit.

‘In Gouda zijn er zeker tweeduizend vrouwen die onze hulp nodig hebben’

“We hopen dat we mensen kunnen wakkerschudden. Wij hebben zelf even een snelle rekensom gedaan en voor Gouda zou dat betekenen dat er ruim tweeduizend mensen zijn die onze hulp nodig hebben.”

Gouda

“Utrecht en Gouda zijn de enige twee gemeentes die menstruatie-armoede op de agenda hebben staan”, vertelt Suzanne. “Dat is best schokkend en er zou landelijk meer aandacht voor mogen zijn. In Schotland is bijvoorbeeld de BTW van menstruatieproducten gehaald. Dat zijn kleine beetjes die al helpen.”

In Gouda is de PvdA actief om menstruatie-armoede op de kaart te zetten. Gemeenteraadslid Sophie Heesen (PvdA) is vorig jaar een onderzoek en campagne begonnen onder Goudse inwoners. Ze wil onder andere dat menstruatieproducten op de Rotterdampas (pas voor gezinnen met een laag inkomen) komen. In de toekomst hoopt ze dat er meer maatregelen vanuit de gemeente komt. “Ik blijf mij hiervoor inzetten”, vertelt Sophie. “Ik zal dit onderwerp blijven aankaarten. Er heerst veel menstruatieschaamte in Gouda.”

‘Alle kleine beetjes helpen’

Vera en Suzanne zijn ook in gesprek met grotere bedrijven in Gouda om te kijken of zij menstruatieproducten kunnen doneren. “Alle kleine beetjes helpen, want er wordt maar weinig gedoneerd aan de Voedselbank. Een pakje tampons heeft geen houdbaarheidsdatum, dus blijft langer in de schappen van een supermarkt liggen.”


Lees ook...

Jort: ‘Gouwenaars gruwelden van dit walgelijke boekje’

Columnist Jort van Meeteren is schrijver, illustrator en dichter. Voor indebuurt Gouda schrijft hij ...
Sophie Heesen

Goudse Sophie (18): ‘Ik heb hier nog nooit mannen hand in hand zien lopen’

Iedereen kent ondertussen wel het jongste raadslid van de Goudse gemeenteraad. En zo niet, dan stell...

adv.