Goudse Sharon ‘TikTokt’ over typische Rotterdammers en krijgt daarmee duizenden views

Sharon Esmeralda, oftewel Shar uit Croos. - Foto: indebuurt Rotterdam

Grappige typetjes en herkenbare situaties: de razendpopulaire filmpjes van Shar uit Croos zitten er vol mee. Sharon Esmeralda (30) drijf in haar hilarische video’s de spot met typische Rotterdammers. Dat doet ze in een plat Rotterdams accent. Maar wist je dit: ‘Shar’ maakt haar hilarische filmpjes gewoon in Gouda, want hier woont ze.

Al vijf jaar woont Sharon in Gouda. Alweer, want als kind woonde ze hier ook al. Sharon is geboren in de Rotterdamse wijk Blijdorp, maar als kind woonde ze al tien jaren in onze stad. Daarna verhuisde ze naar Rotterdam-Zuid. En toen ze uit elkaar ging met de vader van haar kinderen, trok Gouda haar weer aan. “Het bevalt heel goed. Mijn moeder woont hier ook en het is heel volks. Ik ken alle buren, we barbecueën lekker samen en dat soort dingen.”

Shar uit Croos uit Gouda?

De TikTok-naam waarmee Sharon groot is geworden, is dan misschien Shar uit Croos, in het Rotterdamse Crooswijk heeft ze nooit gewoond. “Iedereen kent de bingo-Truus uit Crooswijk, zo kwam ik erop. Ik dacht eerst aan ‘Shar van Zuid’, maar dat kwam misschien iets te dichtbij, want daar heb ik echt een lange tijd gewoond. Dit past perfect. Soms zeggen mensen dat ze me herkennen uit Crooswijk, maar dat kan niet want ik kom er letterlijk nooit!”

Bijna anderhalf jaar geleden plaatste Sharon Esmeralda haar eerste filmpje op TikTok. Binnen de kortste keren had ze 150.000 volgers op haar account shar.uit.croos tot de pagina een aantal maanden geleden werd verwijderd door het platform. Als er kinderen op een account te zien zijn, moet datzelfde account namelijk ook rook- en scheldvrij zijn. “Ik was er twee dagen ziek van, maar nu zie ik het als nieuwe start.” Je vindt haar op TikTok nu onder de naam shar.uit.rdam, op Instagram is ze nog steeds shar.uit.croos.

Doorrookte shagstem

Het was een vriendin die Sharon het zetje gaf om op sociale media te doen waar ze in het echte leven ook goed in is: grappig zijn. “Een vriendin stuurde mij een Snapchat-filter door waarmee je een doorrookte shagstem krijgt. Daar maakte ik wat lollige filmpjes mee, gewoon voor onszelf. Zij reageerde meteen dat ik op TikTok moest gaan, maar ik had die app net verboden voor mijn kinderen. Ik vond het maar heftig, alles wat daarop te zien was.”

“Toch besloot ik filmpjes te maken en het begon gelijk te lopen. Het eerste filmpje dat ik maakte ging over in de rij staan bij discotheek Hollywood. In een korte tijd hadden 10.000 mensen het bekeken, waarschijnlijk omdat het zo herkenbaar is. Toen Fred van Leer mijn filmpjes later ging delen, is het helemaal ontploft.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

‘Ik lig op de bank en dan weet ik het ineens’

“Ik kan heel erg mijn creativiteit kwijt in de filmpjes. Ik heb geen idee waar mijn inspiratie vandaan komt, maar ik lig op de bank en dan weet ik het ineens. Ik doe iets wat ik superleuk vind en anderen waarderen het ook. Alle lieve reacties geven mijn zelfvertrouwen een boost. Laatst stuurde iemand dat haar man gediagnosticeerd is met kanker en ze in zo’n zware tijd zitten. Als ze in het ziekenhuis zijn, zoeken ze mijn account op en kunnen ze weer even lachen. Daar ben ik zo dankbaar voor!”

De kinderen van Sharon vinden de roem van hun moeder leuk en zijn hartstikke trots op haar. “Vooral mijn dochter van 9 jaar heeft het heel bewust meegemaakt. Toen ik 8.000 volgers had was ze zo blij en wilde ze het vieren. En ze wil tegen iedereen vertellen dat ik haar moeder ben. Mijn zoon (8) is er iets minder mee bezig. En ja, ze mogen nu zelf ook op TikTok, maar wel een gecensureerde versie!”

Heb je een droom voor de toekomst? 

Het succes is er al, maar een mens mag dromen. Dat doet ook Sharon. Haar toekomstwens is het podium op met haar eigen show. “Die show zit al een paar jaar in mijn hoofd. In mijn jeugd was ik geobsedeerd door Bert Visscher en Jochem Myjer. Als ik hun shows bekeek, ging ik op de timing letten: wat kan wel en wat kan niet. Ik heb alleen de connecties niet om in die wereld terecht te komen. Door TikTok en Instagram krijg ik de kans om mijn talent te ontwikkelen. Regelmatig vragen volgers wanneer ze me in het echt kunnen zien. Ik hoop over anderhalf of twee jaar in het theater te staan.”

En daar komen dan toch weer die Rotterdamse roots naar voren. Want welk theater dat moet zijn is duidelijk voor de Goudse: “Het liefst sta ik dan in het Luxor natuurlijk!”

Heb je dit al gelezen?

Meer in deze categorie

Gouwenaar van de Week

Ga naar “Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’”

Cees en Marij keerden terug uit Hongarije: ‘We hebben er met veel plezier gewoond’

Ga naar “Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’”

Connie is reiziger in hart en nieren: ‘Het reizen zit in mijn bloed’

Ga naar “Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’”

Lianne is slaapcoach: ‘Ik ben de persoonlijke cheerleader van ouders’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022

Vacatures

Ga naar “Technisch Beheerder”

Technisch Beheerder

 • Museum Gouda
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022