Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudse Jolande (61) heeft een smakelijke droombaan: ‘Ik rolde min of meer de culinaire journalistiek in’

Door Sophie Laurence 13 augustus 2019

Jolande Vos is geen onbekende in de wereld van food & wine journalistiek. Ze begon bij de voorganger van Delicious, stond aan de wieg van AllerHande en runt sinds een aantal jaar haar eigen online platform, waar ze zich richt op wijnspijs combinaties. Daarnaast is ze vinoloog en organiseert ze culinaire wijnreizen, een druk bezet vrouw dus! 

We zitten op een zonnige donderdagmiddag met Jolande bij De Zalm. Ze begint te vertellen over haar liefde voor goed eten: ‘Ik heb Diëtetiek gestudeerd, maar rolde eigenlijk min of meer de culinaire journalistiek in. Ik begon bij TIP, de voorganger van Delicious, als culinair redacteur. Ook testte ik daar – samen met twee proefpanels – producten, waar we dan verslag van deden. Daarna ging ik door naar AllerHande, samen met een kleine redactie hebben we het blad op de kaart gezet. Eerst maakten we een paar nummers per jaar, ondertussen zijn dat er minimaal dertien en zit er een redactie van zo’n twintig man achter.”

‘Ik miste een plek op het internet met mooie wijnspijs combinaties’

Op het moment dat het minder goed ging in de bladenwereld, begon Jolande haar online platform I Love Food & Wine: “Ik startte I Love Food & Wine, omdat ik een plek miste op internet waar mooie wijnspijs combinaties terug te vinden zijn. Uiteraard staan deze wel in boeken, maar online was er nog niet zoveel te vinden. In de bladenwereld ging het niet zo goed en het werd lastiger om op mijn niveau klussen aan te nemen. Toen ben ik alles zelf gaan doen. Het is ontzettend leuk, maar soms mis ik het werken op een echte redactie nog wel eens. Het samenwerken en overleggen met een team.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Jolande Vos

De website is goed gevuld en Jolande werkt met een klein team van redacteurs: “Negentig procent van wat op de website staat komt van mijn hand. Wel heb ik een aantal mensen die voor me schrijven en een proefpanel, want ik kan nu eenmaal niet bij elk evenement tegelijk aanwezig zijn. Zo’n persreis naar Spanje of Italië is geweldig, maar ook gewoon hard werken. Je moet constant je aandacht erbij houden. Wanneer er dan ook een opening in Nederland is, is het fijn als iemand anders hierbij kan zijn. Wel doe ik altijd de eindredactie zelf.”

Vinoloog

“Naast dat ik voor mezelf schrijf, schrijf ik soms ook nog voor andere bladen. Bijvoorbeeld het magazine van Gall & Gall en Winelife. In 2006 heb ik de opleiding tot vinoloog gedaan en de kennis die ik daar heb verworven gebruik ik zeker niet alleen voor mijn eigen website. Ik organiseer ook culinaire wijnreizen, dus je kunt wel stellen dat ik veel op pad ben.”

Hoe ziet een dag in zo’n druk leven er dan uit? Dat is iets waar wij altijd benieuwd naar zijn: “Eigenlijk is elke dag anders. Tijdens mijn ontbijt begint mijn werkdag eigenlijk al. Ik hou dan de social media bij en later kruip ik achter mijn laptop om mijn mailbox te gaan bekijken. Ik zit veel achter de computer, maar dat vind ik helemaal niet erg. Daarnaast ben ik natuurlijk ook veel aan het koken, proeven en fotograferen en horen boodschappen doen ook bij mijn werk. Als ik zelf geen zin heb om te koken? Dan gaan mijn man en ik bij Kruim eten!”

‘Ik wil een kookboek uitbrengen met goede klassiekers’

Een kookboek publiceren is nog iets wat op het verlanglijstje van Jolande staat: “Ik heb wel eens met uitgevers om de tafel gezeten, maar tot nu toe is het nog niet tot een samenwerking gekomen. Wat ik heel graag wil is een kookboek uitbrengen met echt goede klassiekers. Bijvoorbeeld een boeuf bourguignon zoals ik hem maak. Ik bedenk niet alle recepten op de website zelf, maar ik maak alles wel één, twee of drie keer klaar. Ik wil zeker weten dat alles wat ik plaats écht goed is en maak ook vaak nog aanpassingen in de recepten uit boeken. Je kunt er dus vanuit gaan dat het echt klopt wanneer het online staat.”

Gouwenaar van de week

Heb jij een bijzondere hobby, ontzettend gaaf werk of gewoon een goed verhaal? Mail dan naar [email protected]. Heb je de Gouwenaar van vorige week al gelezen? 

Na een auto ongeluk ging Corinne haar droom achterna: ‘Ik wilde altijd al schrijver worden’

Na een heftig auto-ongeluk wist Corinne Hamoen dat ze moest gaan doen waarvan ze altijd al droomde: ...
cees milort

Cees en zijn collega’s halen geld op voor zieke collega: ‘Hij is pas 22 jaar en lag een halfjaar in coma’

Een grote vrachtwagen komt het Regentesseplantsoen opgereden. Het is een beetje een raar gezicht, zo...

adv.